Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Kralların giremediği aileye televizyon girdi

Emerson'un "Aile kralların bile giremediği bir kaledir" sözünü hatırlatan İslâm Yaşar, "O muhkem kaleye krallar giremezdi ama önce nefis his ve heves girdi. Ardından radyolar, televizyonlar ve sair yazılı, görüntülü mevkuteler istilâ etti" dedi.

Yeni Asya Çorum İl Temsilciliği tarafından Belediye Konferans salonunda gerçekleştirilen "Ailede Sevgi ve Muhabbet" konulu konferansta konuşan edebiyatçı yazar İslâm Yaşar, toplumsal huzurun sağlanmasında ailenin rolü ve aileyi bekleyen tehlikeleri anlattı.

Ailenin cemiyetin çekirdeği, milletin temeli olduğu üzerinde duran Yaşar, Bediüzzaman Said Nursî'nin; "İnsanın, hususan Müslümanın tahassungâhı ve bir nevî cenneti ve küçük bir dünyası, aile hayatıdır. Nev-î beşerin hayat-ı dünyeviyesinde en cemiyetli merkez ve en esaslı zemberek ve dünyevî saadet için bir cennet, bir melce, bir tahassüngâh ise aile hayatıdır" sözünü hatırlattı.

İslâm Yaşar, "Sizin en hayırlınız, aile efradına hayırlın olandır", "Güzel ahlâk, güler yüz, tatlı söz, iyilik yapmak, kötülük yapmamaktır", "Güzel ahlâk cennet amellerindendir" Hadis-i şerifleriyle sözlerini sürdürerek aile hayatının nasıl olması gerektiğini Peygamberimizin dilinden aktardı.

Yaşar, "İnsanın en birinci üstadı ve tesirli bir muallimi onun validesidir" diyen Bediüzzaman Said Nursî'nin ailede annenin rolüne vurgu yaptığına dikkat çekti. Bediüzzaman'ın "Ben seksen sene ömrümde, seksen bin zatlardan ders aldığım halde, kasem ederim ki en esaslı ve sarsılmaz ve her vakit bana dersini tazeler gibi, merhum validemden aldığım telkinat ve manevî derslerdir ki o dersler fıtratımda adeta maddî vücudumda çekirdekler hükmünde yerleşmiş. Sair derslerimin o çekirdekler üzerine bina edildiğini aynen gördüm" dediğini aktaran Yaşar, ailede babanın da rolünü de yine Said Nursî'nin "Ben şefkat dersimi annemden, İntizam dersimi babamdan aldım" sözleriyle vurguladı.

Mehmet Akif'in, "Biz ki her mevcudu yıktık, gayesiz bir fikir ile.

Yıkmadık bir şey bıraktık, sade bir şey aile" beytinde belirttiği ailenin, toplum hayatının dinamiklerini korumadaki önemini ifade etti. "Aile kralların bile giremediği bir kaledir" diyen Emerson'un sözleriyle ailenin gücüne dikkat çeken Yaşar, şöyle devam etti:

"Sonrasında ise o muhkem kaleye krallar giremezdi, ama önce nefis his ve heves girdi. Ardından radyolar, televizyonlar ve sair yazılı, görüntülü mevkuteler istilâ etti. Bunun sonucu olarak masum zihinler, nefsi zehirli, başı sarhoş şahıslardan ders alıyorlar."

İslâm Yaşar, Konferanstan sonra kitaplarını imzaladı.

Mehmet Kovancı

11.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kralların giremediği aileye televizyon girdi

  'Geleceğin Sineması'nda son gün 28 Ocak


 Son Dakika Haberleri