Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Hamas: Abbas bizi bağlamaz

Gazze Şeridi'nin kontrolünü Haziran ayından beri elinde bulunduran Hamas'ın sözcüsü İsmail Rıdvan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın İsrail ile yapacağı anlaşmanın kendisini bağlamayacağını açıkladı.

Gazze Şeridi'nin kontrolünü Haziran ayından beri elinde bulunduran Hamas'ın sözcüsü İsmail Rıdvan, bölgeyi ziyaret eden ABD Başkanı George Bush'un, İsrail ile Filistinliler arasında kendi görev süresinin dolacağı Ocak 2009'a kadar imzalanması öngörülen barış anlaşmasının ana hatlarıyla ilgili açıklamasına atıfta bulunarak, "Ebu Mazen'in (Abbas) imzalayacağı bir anlaşma Hamas'ı bağlamaz, çünkü o Filistin halkı adına konuşmaya yetkili değil. Ayrıca planlanan anlaşma, Filistin halkının beklentilerini karşılamıyor" dedi.

Yapılacak anlaşmanın, tıpkı Yahudi halkının yurdu olan İsrail gibi, Filistin halkının yurdu olan bir Filistin'i ve Filistinli mülteciler meselesinin çözümü için bir uluslararası tazmin mekanizmasını öngörmesi gerektiğini belirten Rıdvan, Hamas'ın, İsrail'in Kudüs dahil 1967'de işgal ettiği toprakların tamamından çekilmesi, mültecilerin dönüşü, Filistinli tutukluların serbest bırakılması, Yahudi yerleşim birimlerinin yıkılması ve tam egemen bir Filistin devletinin kurulması karşılığında İsrail ile tam ateşkes yapmaya hazır olduğunu da kaydetti.

Rıdvan, "Bush, Siyonist düşmanı hiç bağlamayan büyük vaatlerde bulunuyor. Bu Filistin dâvâsına hiç yarar sağlamayan bir serap gibi" dedi.

Parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran Hamas, Gazze Şeridi'nin kontrolünü zorla ele geçirmişti.

/ GAZZE

12.01.2008


 

Bush lutfetti: Filistinliler daha iyisini hak ediyor

ABD Başkanı George W. Bush önceki gün İsrail'e, 1967'de başlayan işgalin sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

İsrail ve Filistin liderleriyle ayrı ayrı görüşen George W. Bush, bu temaslarının ardından, İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili değerlendirme yaparken daha somut konuştu.

Bush, tartışmalı toprakların iki taraf arasında görüşülmesi gerektiğine işaret etti, ancak bir anlaşmanın, İsrail'in 1949 ateşkes anlaşmasıyla belirlenen sınırlarında değişimler gerektireceğini kaydetti. Bush, bu sözleriyle, İsrail'in, kurulacak bir Filistin devletinin toprakları içinde korumayı istediği yerleşimlere atıfta bulundu. Bush, aynı zamanda, bir Filistin devletinin bütüncül olması gerektiğine işaret ederek, Filistinliler'in ''delikli İsviçre peyniri'' gibi bir devletten daha iyisini hak ettiklerini vurguladı.

12.01.2008


 

ABD'den Filistinli mültecilere yardım

ABD'nin, Orta Doğu'daki kamplarda barınan Filistinli mültecilere destek veren BM ajansına 40 milyon dolar yardımda bulunacağı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, BM'nin Filistinli mülteciler için kurduğu yardım ajansı UNWRA'nın 2008 yılı bağış çağrısına destek çerçevesinde yapılacak bu katkının, ajansın 4.4 milyondan fazla kayıtlı Filistinli mülteciye eğitim, sağlık ve sosyal hizmet sağlamasına yardımcı olacağı ifade edildi. ABD'nin, Gazze Şeridi, Batı Şeria, Ürdün, Lübnan ve Suriye'deki kamplarda barınan mültecilere geçen yıl yaptığı yardım 90.7 milyon doları bulmuştu.

/ WASHİNGTON

12.01.2008


 

Ebu Garip aklandı

ABD ordusu, Irak'ta 2003'teki Ebu Garib Cezaevi skandalı yüzünden askerî mahkemece suçlanan tek Amerikalı subay Yarbay Steven Jordan'ı akladı.

ABD ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Washington bölgesi askeri komutanı tümgeneral Richard Rove'un, Yarbay Jordan'ın skandalla ilgili davada cürüm işlemediğine karar verdiği kaydedildi.

Skandalla ilgili 4 yıldır yürütülen soruşturmaya son noktayı koyan bu kararda Yarbay Jordan'a yalnızca sicilinde bir leke olarak yer alacak kınama cezası verildi.

ABD askeri mahkemesi geçen yıl Ağustosta, Irak'taki Ebu Garip Cezaevi ile ilgili dâvâda, Yarbay Steven L. Jordan'ı, 2003'te cezaevindeki mahkûmlara işkence ve kötü muamele yapmakla suçlanan askerleri kontrol edememe suçundan aklamış, ancak soruşturmayla ilgili kimseyle konuşmaması emrine itaatsizlikten suçlu bulmuştu.

ABD askerlerinin, Ebu Garip Cezaevi'nde mahkumlara işkence ve kötü muamele yaptığı iddiaları, askerlerin bazı fotoğrafları yayınlamasıyla ortaya çıkmıştı.

/ WASHİNGTON

12.01.2008


 

151 bin sivil öldü

Dünya Sağlık Örgütü ve Irak hükümetinin yürüttüğü araştırmaya göre işgalin başladığı 2003'ten Haziran 2006'ya kadar 151 bin sivil şiddet sebebiyle öldü. Şiddet dışı ölüm oranı da yüzde 60 arttı.

Irak'ta hükümet ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) gerçekleştirdiği kapsamlı bir hane halkı araştırmasına göre Amerika Birleşik Devletleri (ABD) işgalinin başladığı Mart 2003'ten Haziran 2006'ya kadar tahmini 151 bin sivil şiddet sebebiyle öldü.

Bugün New England Journal of Medicine dergisinin İnternet sitesinde yayınlanan araştırma için tüm ülkede bin kadar köy ve mahallede 9 bin 345 haneden bilgi toplandı.

Araştırmacılar, kapsamın genişliğine rağmen belirsizliğin azaltılamayacağını söyleyerek bu dönemde ölen sivillerin sayısının 104 binle 223 bin arasında değişebileceğini söyledi.

WHO Irak temsilcisi Naeema El Gasseer "Bizim bulgularımız medya taraması yapan Iraq Body Count'un belirlediğinden üç kat fazla, 2006'da gerçekleştirilen daha küçük ölçekli bir anket çalışmasına göreyse dört kat az" dedi.

/ BAĞDAT

12.01.2008


 

Bağdat'a kar düştü

Irak'ın başşehri Bağdat, bilindiği kadarıyla ilk kez karla tanıştı. Bağdat'a kar yağdığına ilk kez şahit olan ve bunu, "huzurun habercisi", "yeni Irak'ın işareti" olarak gören halk, sokaklara çıkarak farklı günün tadını çıkarttı.

Şehir sakinlerinden 60 yaşındaki Hasan Zahar, "Bağdat'ta ilk kez kar görüyorum. Sulu sepken kar yağdığını görmüştük. Ama ilk kez karla karşılaşıyoruz. Halk şaşkın. Herkesi, bu huzurlu anı yaşamaya dâvet ediyorum. Kar demek, barış demek" diye konuştu.

Trafik polisi Murtaza Fadıl da bunun umudun, yeni bir Irak'ın işareti olduğunu söyledi.

/ BAĞDAT

12.01.2008


 

Muhammed El Baradei Tahran'da

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradei, İran'ın tartışmalı nükleer programıyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Tahran'a gitti.

İmam Humeyni havaalanında, İranlı nükleer yetkililer tarafından karşılanan El Baradei'nin Tahran ziyareti 2 gün sürecek.

İran haber ajanslarının verdiği bilgiye göre, El Baradei ziyareti çerçevesinde, aralarında Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran Atom Enerji Kurumu Başkanı Gulamrıza Agazade, Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki ve İran'ın baş nükleer müzakerecisi Said Celili'nin bulunduğu yetkililerle görüşecek.

Tahran görüşmeleri, El Baradei'nin İran konusunda Mart ayında hazırlayacağı raporun temelini oluşturacağı için büyük önem taşıyor. UAEK'nin son İran raporunda, Tahran yönetiminin iş birliği yaptığı, ancak BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymadığı kaydedilmişti.

/ TAHRAN

12.01.2008


 

Kenya'da muhalifler gösterilere başlıyor

Kenya'da muhaliflerin, 27 Aralıkta yapılan devlet başkanlığı seçiminin sonuçlarını protesto için yeniden gösterilere başlayacağı bildirildi.

Kenya'da muhaliflerin kurduğu Turuncu Demokratik Hareketinin (ODM) sözcüsü Tony Gachoka, muhalif liderlerin Afrika Birliği örgütünün arabulucuk çalışmalarının başarısız olması üzerine "usulsüz devlet başkanlığı seçimlerinin" sonucuna karşı ülke çapında kitlesel eylemlerin acilen yeniden başlaması için çağrıda bulunacaklarını ifade etti. Kenya'daki devlet başkanlığı seçimini Devlet Başkanı Mwai Kabila, rakibi Raila Odinga'ya karşı az bir oy farkıyla kazanmıştı. Seçim sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte başlayan şiddet olaylarında resmî rakamlara göre 600 kadar, gayri resmî rakamlara göreyse yaklaşık 1000 kişi ölmüş, 250 binden fazla kişide evlerini terk etmişti.

/ NAİROBİ

12.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri