Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Açlık sınırı 894 YTL

Türkiye Kamu-Sen, Aralık ayında dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırını 2 bin 329 YTL, çalışan tek kişinin açlık sınırını ise 894 YTL olarak hesapladı

Türkiye Kamu-Sen'den yapılan açıklamada, Ar-Ge Merkezinin, Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) alınan Aralık 2007 fiyatlarına göre gerçekleştirdiği araştırmaya göre, çalışan tek kişinin açlık sınırının Kasım 2007'ye göre yüzde 0.35 oranında artarak 894 YTL 96 YKr olduğu belirtildi. Açıklamada, gıda, giyim, sağlık, barınma ve eğitim başta olmak üzere, 14 harcama kalıbı esas alınarak belirlenen dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının ise bir önceki aya göre yüzde 0.25 oranında artarak, 2 bin 329 YTL 11 YKr olarak hesaplandığı ifade edildi.

Açıklamada dört kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamının 923 YTL 32 YKr olarak tahmin edildiği belirtildi.

/ ANKARA

12.01.2008


 

Uçurum büyüyür

Türkiye ve diğer ülkelerin kalkınma göstergelerinin karşılaştırıldığı araştırma sonuçlarına göre, kişi başına millî gelirde Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle arasındaki mesafenin kapanmak bir yana giderek daha da açıldığı belirlendi. Kişi başına millî gelirin 1980'deki düzeyi Türkiye'de 100 kabul edilirse, ABD'de 781, Japonya'da 585, AB-15'te 614 düzeyinde bulunuyordu. 2006 yılına gelindiğinde bu düzeyler ABD'de 795'e, Japonya'da 636'ya, AB-15'te 634'e yükseldi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), kişi başına millî gelirde Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle arasındaki mesafenin kapanmak bir yana giderek daha da açıldığını bildirdi.

TİSK'ten yapılan açıklamada, Türkiye ve diğer ülkelerin kalkınma göstergelerinin karşılaştırıldığı araştırma sonuçlarını açıklanırken, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin temel amacının, çok daha yüksek bir kalkınma hızı tutturarak gelişmiş ülkelerle aradaki mesafeyi kapatmak olduğu vurgulanan açıklamada, ülkelerin kalkınma performansının, genellikle kişi başına millî gelirdeki uzun vadeli değişimin sonuçlarıyla değerlendirildiği bildirildi. DPT tarafından yayınlanan "Uluslararası Ekonomik Göstergeler" verilerine göre,1980-2006 döneminde Türkiye'nin kişi başına GSYİH'sının yüzde 252 artarak bin 570 dolardan 5 bin 520 dolara yükseldiği kaydedildi. Aynı dönemde kişi başına GSYİH'nin; ABD'de yüzde 258 artışla 12 bin 259'dan 43 bin 878 dolara, Japonya'da yüzde 282 artışla 9 bin 185 dolardan 35 bin 95 dolara, AB-15'te yüzde 263 artışla 9 bin 638'den 35 bin 14 dolara çıktığı kaydedildi. TİSK araştırmasında dikkat çekilen verilere göre 26 yıl içinde kişi başına millî gelirini en çok artıran 5 ülke Güney Kore, İrlanda, Lüksemburg, Portekiz ve Çin oldu.

TÜRKİYE İLE GELİŞMİŞ ÜLKELER

ARASINDAKİ UÇURUM

Açıklamaya göre, söz konusu veriler, millî gelirde gelişmiş ülkelerle Türkiye arasındaki uçurumun kapanmak bir yana daha da büyüdüğünü gösteriyor. Kişi başına millî gelirin 1980'deki düzeyi Türkiye'de 100 kabul edilirse, ABD'de 781, Japonya'da 585, AB-15'te 614 düzeyinde bulunuyordu. 2006 yılına gelindiğinde bu düzeyler ABD'de 795'e, Japonya'da 636'ya, AB-15'te 634'e yükseldi. Gelişmiş ülkelerle Türkiye arasındaki makas 26 yıl sonra ABD açısından 14 puan, Japonya açısından 51 puan, AB-15 açısından 20 puan artmış oldu.

Öte yandan, AB-27'nin farkı 42 puan artırması, AB'ye üye olan ülkelerin bu sayede Türkiye'ye göre önemli bir büyüme avantajı yakaladığını gösteriyor. Romanya'nın kişi başına milli geliri 1980'de Türkiye'den 2 puan düşükken, 2006'da 3 puan öne geçti; Polonya aradaki farkı 2 puandan 62 puana yükseltti.Genelde bu sonuçlara ulaşılırken, Türkiye'nin Almanya, Fransa, Belçika, İsviçre, Hollanda, İsveç ve Avustralya ile olan farkı azalttığı da görülüyor. TİSK açılamasında agresif bir büyüme stratejisinin benimsemesi gerektiğini vurguladı.Gelişmiş ülkeler ligine çıkılması; kişi başına milli gelirin hızla artırılması ve işsiz kitlelerin nitelikli istihdama kavuşturulması, ancak bu sayede mümkün olabilecektir."

Recep Gören / ANKARA

12.01.2008


 

Yabancı sermaye payı yüzde 2

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansına göre (UNCTAD), Türkiye bölgesinde, körfezdeki petrol zengini ülkeler kadar doğrudan yabancı sermaye çekiyor.

UNCTAD son yayınladığı rapora göre, 2000'li yılların başında yıllık ortalama 500 milyon dolar ile 900 milyon dolar aralığında doğrudan yabancı sermaye çeken Türkiye, 2005 yılından itibaren 20-30 milyar dolar sermaye çeken ülkeler grubuna oturdu.

Türkiye'deki doğrudan yabancı sermayenin, önceki yıllara oranla 15-20 kat artmasında, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik yapısal önlemler etkili oldu. UNCTAD verilerine göre, 2000 yılında, dünyada, doğrudan yabancı sermaye pastasından binde 1'den az pay alan Türkiye, 2007 yılında, dünya sarmeya pastasından aldığı pay yüzde 2'ye yaklaştı. Yine, bundan yedi yıl önce, Gelişmekte olan ülkeler grubunda, doğrudan yabancı sermaye açısında binde 4 pay alabilen Türkiye'nin, 2007 yılındaki payı yüzde 5,5'e yaklaştı.

/ CENEVRE/ANKARA

12.01.2008


 

Vergi affı yolda

Maliye Bakanlığı yeni bir vergi affının hazırlıklarını sürdürüyor. Referans Gazetesi'nin haberine göre hazırlanan taslak usulsüzlük cezalarının yüzde 50'sinin indirilmesini, naylon fatura kullananlarla ise uzlaşılmasını öngörüyor.

Maliye Bakanlığı vergi cezalarına sınırlı da olsa af getirme hazırlığı içinde. Oysa 2003 yılında çıkarılan Vergi Barışı'nın çıkarılması ve kapsamının genişletilmesinin ardından Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bir kez daha af uygulaması yapılmayacağını söylemişti. Hazırlanan yasa taslağı naylon fatura kullananlara uzlaşma yolu açıyor, usulsüzlük cezalarında ise af getiriyor. Buna göre usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yarısı indirilecek. İhtilâflı vergi ve cezalar uzlaşılırsa 18 ayda 18 eşit taksitte ödenebilecek. Geçmişte bu ödemelere faiz uygulanıyordu. Yeni tasarıyla faiz uygulamasına son verilecek. Ayrıca alacaklara gecikme zammı uygulanmayacak.

/ İSTANBUL

12.01.2008


 

Maliye, yatırımcının gönlünü alacak

Maliye Bakanlığı, yatırım malı niteliğindeki makina ve ekipmanda katma değer vergisi oranının yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesi konusunda bir çalışma yapacak.

"Leasingdeki KDV düzenlemesinden geri dönüş yok" diyen Maliye Bakanı Unakıtan, bakanlık bürokratlarına, yatırım ortamının iyileştirilmesi için gerekirse, herkese eşit oranda uygulanmak kaydıyla KDV indirimine gidilebileceğini ifade etti.

Leasingdeki KDV'nin yüzde 1'den yüzde 18'e yükseltilmesine dönük tepkiler, Maliye Bakanlığı'nın ilgili birimlerinde tek tek ele alınarak tartışıldı. Bu çalışmalar sırasında Bakan Unakıtan'ın da, yıllardır vergide eşitsizlik ve adaletsizlik yaratan istisna ve muafiyetleri kaldıracaklarını söylediklerini ve bu çerçevede yasal düzenlemelere gittiklerine dikkat çekti. Unakıtan'ın şu değerlendirmeyi yaptığı öğrenildi: "Yatırım ortamının iyileştirilmesi için gerekiyorsa ve şartlar da elveriyorsa, ileride ayrıcalıklı vergi yerine, yatırım amaçlı bütün makine ve ekipmana yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulayalım. Bu konuda bir çalışma yapalım."

Maliye Bakanlığı'ndan bir üst düzey yetkilisi de halen teşvik belgesi alınan malların KDV'den istisna olduğuna da işaret ederek, büyük hacimli yatırımların korunması açısından bu istisnanın devam edeceğini, ancak yatırım amaçlı diğer makine ve ekipmanlar için de ileride duruma göre genel bir vergi indirimine gidilebileceğini vurguladı.

/ ANKARA

12.01.2008


 

Dört ay boşa geçti

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, hükümetin eylem planını 4,5 ay sonra açıklaması sebebiyle 4 ayın boşa geçtiğini söyledi.

Başbakanın açıkladığı "Eylem Planı" hakkında değerlendirmelerde bulunan ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, "Başbakan Sayın ERDOĞAN 60. hükümetin başkanı olarak kurulduğu günden 4.5 ay sonra eylem planını açıklamış oldu. Doğrusu bu planı biz 4 ay önce bekliyorduk. Bu arada geçen süre biraz kayıp sayılabilir. Böyle kritik bir zamanda bu kadar sürenin kaybedilmesi yazık olmuştur" dedi. KOBİ'lere desteğin devam edeceğinin belirtildiğini ifade eden Koca şunları kaydetti: "Ancak KOBİ'lerin en önemli ağırlığı kamu yükleridir, faiz yüküdür, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve nesnel desteklerin devreye alınmasıdır. Umarız bütün bunlar devreye alınabilir uygulama alanına girebilir." Koca, eylem planın geç kalsa da uygulamalarda erken davranılmasını beklediklerini vurguladı.

Yeni Asya / İSTANBUL

12.01.2008


 

KDV indirimi zam olarak geri döndü

Yeni yılla birlikte gıda ürünlerindeki KDV'nin, yüzde 18'den yüzde 8'e inmesiyle ucuzlayan kebap, maliyet artışı gerekçe gösterilerek zamlanınca ''kebap keyfi'' kısa sürdü.

Yaklaşık 4 bin 500'e yakın kebap ve lokantacının bulunduğu Adana'da, yeni yılla birlikte birinci sınıf lokantalarda tescilli Adana kebabının fiyatı 6-6,50 YTL'den 5-5,50 YTL'ye, ikinci sınıf lokantalarda ise 5-4,50 YTL'ye kadar ucuzlayan kebaba zam geldi. Adana Lokantacılar ve Kebapçılar Odası Başkanı Şefik Aslan, son bir yılda et fiyatlarına 3 kez zam gelmesine rağmen bunu tüketiciye yansıtmadıklarını ancak, maliyet artışına esnafın daha fazla dayanma gücünün kalmadığını ifade etti. Aslan, son zamlarla kemiksiz etin kilosunu 12 ile 14 YTL arasında değişen fiyatlarla satın aldıklarına işaret ederek, ''Kebapçı meslektaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda yeni bir düzenlemeye gittik. Ancak, KDV'deki indirim sayesinde bunu vatandaşa hissettirmemiş olduk'' dedi.

/ ADANA

12.01.2008


 

Biz sadece meslek örgütü olmak istiyoruz

Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesinde 20 Ocak'ta yapılacak seçimlerde aday olan Birlik Grubu, yönetim kadrolarında görev alacak ekibi açıkladı.

Başkan Adayı Mustafa Uysal, geçtiğimiz 2 yıllık yönetim sürecinde demokratik teamüllere uyarak, ilklere imza atmış bir ekip olduklarını belirterek, "Birlik Grubu 2008-2009 çalışma dönemi için stratejik hedefler oluşturdu. Değişim çağında, mühendislerin önemli bir unsur olduğunu düşünerek, yönetim anlayışımızda mesleğimizi geliştirmeye ağırlık vereceğiz" dedi.

Mühendislerin hak ettikleri değeri görmediklerini savunan Uysal, "Değişen dünya içerisinde mühendis ve mühendislik ön plana çıkmıştır. Tüm mühendis arkadaşlarımızı bu değişime ortak olmaya çağırıyoruz. Değişimi önce kendi odamızda, sonra kentimizde sonra da tüm dünyada yaşamak için birlikte hareket etmek gerekliliğinin bilincindeyiz" şeklinde konuştu.

Mustafa Uysal başkanlığındaki yönetim kurulunda Ferudun Baykara, Prof. Dr. Abdulvahap Yiğit, Ruhan Üçkardeş, Nesrin Karadar, İlker Pala, Recep Kurt görev alacak. Yönetim Kurulu yedek listesi ise, Mehmet Mutlu, Hülya Bozdemir, Tuncer Yıldız, Aybars Yılmaz, Alpaslan Bölükbaşı, İsmail Sarıkaya, Sabır Kınalı'dan oluşuyor.

Hüseyin Hiçdurmaz / BURSA

12.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri