Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Peygambere hakarete soruşturma

Avusturya Savcılığı, Peygamberimize hakaret eden Avusturyalı belediye başkan adayı Susanne Winter'in sözlerinin halkı kışkırtıcı olup olmadığı hakkında soruşturma açacak. Savcılık, açıklamayı yapan politikacının, bu söylemleri hakkında yatıştırıcı bir açıklama yapması gerektiğini, eğer açıklamada bulunmazsa iki yıla kadar hapis cezası ile yargılanabileceğini belirtti.

Savcılık, açıklamayı yapan politikacının bu söylemleri hakkında yatıştırıcı bir açıklama yapması gerektiğini, eğer açıklama da bulunmazsa iki yıla kadar hapis cezası ile yargılanabileceğini belirtti. Avusturya Ceza Kanunu'nun 283. paragrafına göre, açık alanda Hıristiyanlığa ya da diğer diyanet kurumlarına düşmanlık içeren eylemde bulunanlar, grupları kışkırtanlar ya da onların insanlık onurlarını zedeleyici şekilde hakaret eden kişi ya kişiler iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor. Avusturya'da İslâm karşıtlığı ve yabancı düşmanlığı ile bilinen Özgürlükçüler Partili (FPÖ) Graz şehri belediye başkan adayı Susanne Winter, partilerinin yeni yıl buluşmasında Peygamber Efendimiz'e ağır hakaretler etmişti.

/ VİYANA

15.01.2008


 

İsrail'in Kudüs'te inşaat inadı

İsrail Konut Bakanı Ze'ev Boim, Kudüs'te tartışmalı bölgelerde konut inşaat faaliyetlerini durdurmayacaklarını söyledi. Boim, bu konudaki tavırlarını ABD'ye açıkça dile getirdiklerini de belirtti.

Ze'ev Boim (Kadima), Kudüs Belediyesinin düzenlediği bir toplantıda, belediye sınırlarının bulunduğunu, bunun da kendilerine inşaat hakkı verdiğini belirterek, "Bunu böyle söylemezsek halıyı kendi altımızdan çekiyor ve Ramot Eşkol'den Gilo'ya kadar, (Ramot Eşkol ve Gilo, Doğu Kudüs'teki Yahudi mahalleleri) kesin bölgelere de soru işaretleri koyuyoruz demektir. Bu kabul edilemez" dedi.

Boim, bu konudaki tavırlarını ABD'ye açıkça dile getirdiklerini de belirtti; Amerika'nın Kudüs'le ilgili tutumunun da yeni olmadığını bildiren Boim, ilk Başbakan David Ben Gurion'dan bu yana aynı olduğunu söyledi.

Ze'ev Boim, Beytüllahim yakınlarındaki Har Homa'nın (Ebu Gneym Tepesi) yapılacak inşaatlarla ilgili ihalenin açıklanmasından sonra, İsrail'deki ABD Büyükelçisinin talebi üzerine kendisiyle karşı karşıya geldiğini ve Har Homa'da planlanan inşaatla ilgili haritayı önüne koyduğunu da belirterek, şöyle dedi: "11-12 yıl önce başlayan planlama aşamalarını kendisine gösterdim. Konu, hassas bir dönemde kamuoyuna açıklandı, Yaygara kopartma ihtiyacında olduğumuzu da söylemiyorum. Ama bu, inşaatı durduracağımız anlamına da gelmiyor."

İsrail Konut Bakanı Ze'ev Boim, İsrail-Filistin çatışmasının sonlandırılması amacıyla görüşmelerin bir parçası olarak, Doğu Kudüs'teki bazı mahallelerin Filistin Devleti'ne bırakılabileceği görüşlerini aylar önce ortaya atan Başbakan Yardımcısı Haim Ramon'u da sert sözlerle eleştirdi, "Başkentimiz olan kenti bölmek ve egemenliği paylaşmak imkânsız" diye konuştu.

/ KUDÜS

15.01.2008


 

Dayatma demokrasi Afrika'ya uymuyor

Çin'in resmî yayın organı "Halkın Günlüğü" (People's Daily) gazetesi, "Kenya'daki devlet başkanlığı seçiminden sonra çıkan şiddet olaylarının Batı tipi demokrasinin Afrika için uygun olmadığını ispatladığını" yazdı.

Gazetede çıkan yorumda, Afrika'nın sömürge dönemi öncesi sorunları uzlaşı yoluyla çözdüğü vurgulanarak, bu geleneksel sistemin, eski Avrupalı yöneticilerin bağımsızlıkla birlikte kendi Batılı demokratik sistemlerini zalimce dayatmaları sebebiyle göz ardı edildiği belirtildi. Yorumda, "Batı tipi demokrasi teorisi açık biçimde Afrika şartları için uygun değildir, buna karşın felâketin kökenidir" denildi.

Afrika'nın otoriter yönetimleriyle yakın ilişkiler kuran Pekin yönetimi özellikle insan hakları örgütleri ve Batılı politikacılar tarafından eleştiriliyor.

/ PEKİN

15.01.2008


 

AB'de Schengen rahatsızlığı

Schengen serbest dolaşım alanının 9 yeni ülkenin katılımıyla geçen yıl sonunda genişletilmesinin ardından AB'ye kaçak olarak giren yabancı sayısında büyük artış kaydedildiği bildirildi.

Lüksemburg'un Schengen kasabasında 1985 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde belirlenen serbest dolaşım alanında Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, İspanya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, İsveç, Norveç ve İzlanda bulunuyordu.

AB Konseyi kararıyla 21 Aralık 2007'den itibaren Schengen alanına Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovenya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti katıldı.

Bulgaristan, Kıbrıs Rum kesimi ve Romanya'nın da "gelecek yıllarda" Schengen kapsamına girmelerinin öngörüldüğü belirtildi. İç sınır kontrolleri kaldırılan Schengen ülkelerinden birinden vize alan yabancılar bu vizeyle bütün serbest dolaşım alanına girebiliyor.

Schengen alanının genişletilmesinin ardından, "kötümserlerin haklı olduğunu gösteren veriler" basına aktarılıyor. Yetkililer, son 3 haftada, Almanya ve Avusturya sınırlarında yapılan kontrollerde, AB'ye girmek isteyen yüzlerce yabancının yakalandığını, bunların çoğunluğunun Çeçen olduğunu bildiriyor. Schengen alanının genişletilmesinin ardından ortaya çıkan, ilk aşamada kötümserleri haklı çıkaran tablo, özellikle Almanya ve Avusturya'da hararetli siyasî tartışmalara sebep oluyor.

/ BRÜKSEL

15.01.2008


 

İran: Bush'un çabası beyhude

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Körfez ülkelerini ziyaret eden ABD Başkanı George W. Bush'un, İran ile komşularının ilişkilerini bozmak için boşa çalıştığını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Körfez ülkelerini ziyaret eden ABD Başkanı George W. Bush'un, İran ile komşularının ilişkilerini bozmak için boşa çalıştığını söyledi. El Cezire Televizyonu'na demeç veren Manuçehr Mutteki, ''Bush, boşuna İran'ın komşularıyla arasını bozmaya çalışıyor'' dedi ve Arap müttefiklerini İran politikası için yanına çekmeye çalışan Bush'un ziyaretlerinin bir ''başarısızlık'' olduğunu savundu. Ortadoğu ve Körfez ülkeleri ziyaretinin 5. gününde Birleşik Arap Emirlikleri'nin başşehri Abu Dabi'de bulunan Bush, ''İran'ın faaliyetleri, tüm ülkelerin güvenliğini tehdit ediyor'' demiş ve İran'ın, terörizmi destekleyen ülkelerin başında geldiğini ileri sürmüştü.

"İRAN'IN ANLAŞMASI YETMEZ"

Bu arada Beyaz Saray, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile İran arasında varılan anlaşmanın yeterli olmadığını, İran'ın hassas nükleer faaliyetlerini durdurması gerektiğini açıkladı. Beyaz Saray sözcülerinden biri, Başkan George W. Bush'un Ortadoğu ve Körfez ülkeleri ziyaretleri dolayısıyla bulunduğu Abu Dabi'de yaptığı açıklamada, İran'ın, geçmişteki nükleer faaliyetleriyle ilgili kalan soruları cevaplamayı kabul etmesinin bir adım olduğunu belirterek, ''Ancak zenginleştirme faaliyetlerini durdurmaları gerekir'' dedi.

/ DUBAİ

15.01.2008


 

Guantanamo kapatılmalı

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, terör şüphelilerine yönelik muamelelerin dünya çapındaki olumsuz yankılarının ABD'nin imajına zarar verdiğine inandığı için Guantanamo üssünün mümkün olan en kısa sürede kapatılmasını tercih ettiğini bildirdi.

Oramiral Mullen, geçen yıl ekim ayında Genelkurmay Başkanı olmasından bu yana ilk kez ziyaret ettiği Guantanamo üssünde beraberindeki gazetecilere yaptığı açıklamada, "Buranın kapandığını görmek isterim" diye konuştu. Açılmasının üzerinden 6 yıl geçen üssün kapatılmasına kendisinin karar veremeyeceğini belirten Mullen, öncelikle, mahkûmların nereye götürüleceği gibi birçok karmaşık yasal soruya cevap bulunması gerektiğini ifade etti.

Mullen, Guantanamo'da bir zamanlar 600'ü geçen mahkûmların sayısının 277'ye düştüğünü duymaktan cesaretlendiğini de sözlerine ekledi.

/ GUANTANAMO

15.01.2008


 

Kosova bağımsızlıkta kararlı

Kosova'nın yeni Başbakanı Haşim Taçi, Kosova'nın bağımsızlığı konusunda herkesin fikirbirliği içinde bulunduğunu ve bağımsızlığın ilanına hazır olduklarını bildirdi.

BM Kosova Geçici Misyon (UNMİK) Şefi Joachim Rücker ve yeni atanan yardımcısı Larry Rosin ile bir araya gelen Taçi, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, bütün yurttaşların eşit haklara sahip olacakları çağdaş bir devlet inşa etmeye hazır olan Kosova kurumlarının, bağımsızlık ilânında gecikmeyeceğini söyledi.

Taçi, "Yapacağımız çok iş var. Zaman çabuk geçiyor. Karar günü ise yaklaşıyor. Bu yüzden yükümlülüklerimizi yerine getirmeliyiz" diye konuştu. Taçi, Rücker ve Rosin'in, Kosova'nın statüsünün belirlenmesi sorununun çözülmesi ve diğer konularda destek sözü verdiklerini de ifade etti. Öte yandan Taçi, Mitroviça'nın Çabır köyüne yaptığı ziyaret sırasında, hükümetinde Kosova'nın "kuzey" veya "güney bölümleri" şeklindeki bir anlayışa yer olmadığını, Kosova'nın bütün olarak var olduğunu ve bu konuda uluslararası topluluğun da desteğinin bulunduğunu söyledi.

/ PRİŞTİNE

15.01.2008


 

Pakistan'da kanlı gün

Pakistan'ın Afganistan sınırı yakınında çıkan çatışmada 30 kişinin öldüğü bildirildi.

Ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, çatışmanın, militanların ülkenin kuzeybatısındaki aşiret bölgesi Mohmand'da bir askeri konvoya saldırması sonucu çıktığı kaydedildi. Açıklamada, çatışmada ölenlerin 23'ünün militan, diğerlerinin asker olduğu kaydedildi.

/ İSLAMABAD

15.01.2008


 

"Müşerref Pakistan'ı kan gölüne çevirdi"

Pakistanlı muhalif liderlerden Navaz Şerif, Devlet Başkanı Pervez Müşerref'i terörle mücadele operasyonlarının emrini vererek, ülkeyi kan gölüne çevirmekle suçladı.

Başşehir İslamabad'da 3 bin yandaşına konuşan Şerif, "Müşerref Pakistan'ı yok ediyor. Körü körüne Amerika'nın emirlerini yerine getiriyor" dedi. Hükümetin geçen yıl Lal Mescidine yaptığı baskına da değinen Şerif, Taliban yanlısı kişilerin bulunduğu bildirilen Mescid'de ordunun kız öğrencileri mermilerle delik deşik ettiğini ileri sürdü.

İslamabad'daki Lal Mescid'in militanların eline geçmesiyle başlayan ve 2 gün süren çatışmaların ardından 11 temmuzda askerlerin düzenlediği baskında 100 kadar kişi ölmüştü.

Başbakanken dönemin Genelkurmay Başkanı Müşerref tarafından 1999 yılında darbeyle görevden uzaklaştırılan Şerif, Suudi Arabistan'a sürgüne gönderilmişti. Geçen yıl tekrar ülkesine dönen Şerif'in 18 Şubatta yapılacak seçimlerde aday olmasına izin verilmemişti.

/ İSLAMABAD

15.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri