Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Bolat: GAP'a kaynak ayrılmalı

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat, GAP'ın tamamlanması büyük önem taşıdığını belirtterek, "Bütçesinden senede 56 milyar YTL faize, 38 milyar YTL sosyal güvenlik açıklarına kaynak ayırmak zorunda kalan Türkiye Cumhuriyeti, önemli ekonomik, sosyal katkılar ve büyük bir kalkınma atağı sağlayacak bu projeye 5 yılda 15 milyar YTL ayırmalı'' dedi.

Bolat, MÜSİAD Şanlıurfa Şubesinin 12. Genel Kuruluna katılmak için geldiği şehirde, yaptığı açıklamada, 60. Hükümet Programının eylem planında, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) 4-5 yılda bitirilmesine yönelik çalışmaları değerlendirdi.

GAP'ın, Türkiye'nin hatta dünyanın çok önemli, bölgesel kalkınma projesi olduğunu belirten Bolat, GAP'ın ülkemiz açısından millî düzeyde bir kalkınma projesi olduğunu ifade etti.

''GAP'ın başarısı hem Güneydoğu Anadolu'muzun ekonomik kalkınmasını hem de Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına büyük katkılar anlamına geldiği için önem taşımaktadır'' diyen Bolat, GAP'ın fiziki olarak yaklaşık yüzde 56'sının tamamlanabildiğini belirtti.

Proje kapsamındaki enerji yatırımlarının büyük bölümünün tamamlandığını, sulama yatırımlarında ise fiziki gerçekleşmenin bu düzeyde olmadığını aktaran Bolat, halbuki sulama ve enerji yatırımlarının birlikte tamamlanmasının önem taşıdığını kaydetti.

HÜKÜMETİN EYLEM PLÂNI

Ömer Bolat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, hükümetin eylem planında "GAP'ın 4-5 yılda tamamlanması'' konusunu taahhüt olarak belirlemesinin, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'i de bu konuyla görevlendirmesini, ''önemli bir atılım'' olarak değerlendirdi.

Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde karşılaşılan sorunlar ve bunların çözümü konusunda ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmanın önemine değinen Bolat, şunları kaydetti: "Bu gelişmenin sağlanması için GAP'ın tamamlanması büyük önem taşıyor. Bu başarıldığı takdirde büyük şehirlere göç önlenmiş olacak. Çarpık şehirleşmenin yaşandığı büyük şehirlerden Güneydoğu'ya tersine göç işlemeye başlayacak. Çünkü sulama projeleri tamamlandığında 4 milyon yeni insana iş imkânı ortaya çıkacak.

Türkiye'nin tarım sektöründe büyük bir üretim açığı kapanacak ve ihracat için büyük bir potansiyel olarak tarıma dayalı gıda sanayi ve küçük sanayiler, bölgede ciddî yatırım imkânlarını ortaya çıkaracak. Dolayısıyla hükümetin aşağı yukarı 15 milyar YTL'ye ihtiyaç duyulan bu sulama projelerini 4-5 yılda tamamlama kararlılığını çok önemli ve olumlu buluyoruz.''

MÜSİAD'ın raporuna göre, GAP kapsamındaki sulama yatırımlarının tamamlanabilmesi için ''kamu bütçesinden kaynak ayrılması, yap-işlet-devret ya da yap-işlet'' modellerinden birinin benimsenmesi gerektiğini aktaran Bolat, şöyle devam etti: ''Önemli olan artık bunların tamamlanması. İnanıyoruz ki bütçesinden senede 56 milyar YTL faize, 38 milyar YTL sosyal güvenlik açıklarına kaynak ayırmak zorunda kalan Türkiye Cumhuriyeti, böylesine önemli ekonomik, sosyal katkılar ve büyük bir kalkınma atağı sağlayacak bu projeye (GAP) 5 yılda, 15 milyar YTL ayırabilir. Ayırmak zorundadır.''

/ ŞANLIURFA

21.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bolat: GAP'a kaynak ayrılmalı

  Bakan Ekren: GAP ciddiye alınması gereken bir proje

  Bir elle verilen diğer elle alınıyor

  Mazot desteği var gübre desteği yok

  Maliyeye Ziraatçilerden tepki

  Sıkıntı büyük olursa, daha az büyürüz


 Son Dakika Haberleri