Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yargı Meclise direnemez

"İdarî ve anayasal yargının, yasama erkinin usulüne uygun olarak yürürlüğe koyduğu bir düzenlemeye karşı direnme hakkı olamaz. Yargı kendisini yasa koyucu yerine koyamaz, norm ihdas edemez, keyfîliğe yönelemez" diyen Meclis Başkanı Köksal Toptan, "Hangi niyet ve düşünce ile olursa olsun, hiçbir kurum veya kişinin kendisini TBMM yerine koyma hakkı yoktur" şeklinde konuştu.

Meclis Başkanı Köksal Toptan, hiç kimsenin "Meclis benim hoşuma gitmeyen bir yasa yaptı, buna uymam" diyemeceğini belirterek, "İdarî ve anayasal yargının, yasama erkinin usulüne uygun olarak yürürlüğe koyduğu bir düzenlemeye karşı direnme hakkı olamaz" dedi.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Toptan, Türkiye'nin, Anayasasında da açıkça ifade edildiği gibi demokratik bir hukuk devleti olduğunu belirterek, Anayasanın, bütün ileri demokrasilerde olduğu gibi yasama, yürütme ve yargı erklerinin ayrılığı ilkesine dayandığını vurguladı. Köksal Toptan, şöyle konuştu:

''Erkler ayrılığı, bu üç kuvvetin uyumlu çalışmasını, belli şartlar dışında birbirine müdahale etmemesini, üstünlük taşımamasını gerektirir. Bunun istisnası, hukuk devleti olmanın bir gereği olarak yürütmenin kimi çalışmalarının idarî; yasama organı çalışmalarının da belli şartlarda anayasal yargı denetimine tabi olmasıdır. Bu denetim yollarının şart ve şekilleri, konuları, yolları hem Anayasa hem de ilgili yasalarla belirlenmiştir. Bu çerçevede olması gereken şey şudur:

Türk milleti adına seçilmiş en büyük organ olarak TBMM, Anayasa ve içtüzük kurallarına göre yasa yapar ve usulüne göre bu yasa yürürlüğe girerek herkes için bağlayıcı ve uyulması gerekli bir norm halini alır. Konumu, sosyal, ekonomik, siyasal gücü ve durumu; düşünce ve ideolojisi ne olursa olsun herkes buna uyar.

Millet adına TBMM tarafından kullanılan yasama yetkisi mutlaktır. Bu yetkiyi kısıtlayabilecek, kullanımını engelleyebilecek, bölecek veya gölgeleyebilecek hiçbir güç yoktur. 'Meclis benim hoşuma gitmeyen bir yasa yaptı, ben buna uymam' veya 'uygulamam' denilemez. Böyle bir hal, artık kimsenin hatırlamadığı 'hakimler devletinde' olur.''

"HİÇBİR KURUM VE KİŞİ KENDİNİ TBMM

YERİNE KOYAMAZ"

TBMM Başkanı Toptan, yasama organının yaptığı bir yasanın da yanlış olabileceğini ifade ederek, ''Bu halde ne yapılması gerektiğinin yolu anayasa ve yasalarla belirlenmiş anayasal yargı denetimidir'' dedi.

Bunun dışında hiç birkuvvetin, kendisini diğerinin yerine koyamayacağına işaret eden Toptan, şunları söyledi:

''İdari ve anayasal yargının, yasama erkinin usulüne uygun olarak yürürlüğe koyduğu bir düzenlemeye karşı direnme hakkı olamaz. Yargı; ancak konulan normları, anayasa ve hukuk devleti ilkelerine göre yorumlar ve bir sonuca varır. Burada da kendisini yasa koyucu yerine koyamaz, norm ihdas edemez, keyfiliğe yönelemez.

Son günlerde yapılan ve Kurtuluş Savaşını yönetmiş TBMM'ye dönük ve ağır eleştiriler içeren söz ve davranışlar; geliştirmeye çalıştığımız demokratik reformların hala anlaşılamadığını, birbirimize karşı duymamız gereken güven ve hoşgörü duygularının zedelenmesine yol açtığını göstermektedir. Bundan üzüntü duyuyorum. Geliştirmeye ve batı standartlarına ulaştırmaya çalıştığımız Türk demokrasisinin kredibilitesini sarsmaya da hiç kimsenin hakkı yoktur. Çok eski bir siyasetçi ve hukukçu olarak, her iki alanda çalışan arkadaşlarıma söylemek istediğim şunlardır:

Hangi niyet ve düşünce ile olursa olsun, hiçbir kurum veya kişinin kendisini TBMM yerine koyma hakkı yoktur. Hukuk dünyasında çokça söylenilen doğru bir söz vardır: Hakimler kararları ile konuşurlar. Durum bu olunca yargının ileride önüne gelebilecek muhtemel ihtilâflar konusunda ihsası rey olarak yorumlanabilecek davranışlardan özenle kaçınması gerekir. Herkes bilmelidir ki TBMM; iktidar ve muhalefeti, yüksek temsil gücü ile şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Anayasada belirlenen ve değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen ilkeler çerçevesinde millet ve tarih önünde ettiği yeminine sadık kalarak, milleti için doğruları yapmaya devam edecektir.''

/ ANKARA

22.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Üniversiter ve TSK niye denetim dışı?

  Yargı Meclise direnemez

  Yeni anayasa Türkiye'yi rahatlatır

  MHP: Bizi kim engelleyecek?

  TBMM İçtüzüğü değişiyor

  Yasakçı zihniyet bizi dünyaya rezil ediyor

  AKPM Komisyonu AİHM'e Prof. Karakaş'ı teklif etti

  Nüfusumuz 70 milyonu geçti

  Trafiğe yeni fahrî müfettişler geliyor

  Doğu'daki Sibirya soğukları yağışlarla birlikte gidecek

  Meslek Liselerinin önündeki engeller kaldırılsın

  Öğrenciler Cuma günü karne alacak

  ÖSYM, 2008 sınav takvimini belirledi

  Soğuk havalar, kalp sağlığını tehdit ediyor

  Ethnos: Öcalan, Yunanistan'a dâvâ açıyor

  Hava kontrol sistemleri yenileniyor

  DTP'liler dağlara yürüyecek

  Köle ticareti hortladı

  Mayınların temizlenmesi için ihale açıldı

  Göl üzerindeki tehlikeye uyarı

  Ambülâns şoförlerine yüksek sürüş eğitimi

  İstanköy'de 2 bin Türk yaşıyor


 Son Dakika Haberleri