Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İş dünyası endişeli

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, ''iş dünyasının ciddi kaygılar yaşadığını'' belirterek, ''hükümetin, rayından çıkmadan önce ekonomiye gereken önemi vermesi'' gerektiğini bildirdi.

Baş, yazılı açıklamasında, 2001 yılı ve öncesinde yaşanılan krizlerin izlerini taşıyan Türkiye ekonomisinin 2006 yılına kadar iyi bir ivmeyle istikrarlı görünüme kavuştuğunu ancak, bu durumunun 2006 yılının ardından seçim dönemine girilmesiyle birlikte yerini siyasete bıraktığından tekrar olumsuz bir seyir izlemeye başladığını kaydetti.

''Son sayıma göre, nüfusun 70 milyonun üzerinde olduğu açıklanan Türkiye'de 10 milyonun işsiz, 19 milyon kişinin ise açlık ve yoksulluk sınırında yaşadığını'' öne süren Baş, bu rakamların Türkiye'nin ne kadar ürkütücü bir tabloyla karşı karşıya kaldığının göstergesi olduğunu ifade etti.

"2002 yılında 1,5 milyar dolar düzeyindeki cari açığın 2007'de 33 milyar dolara ulaştığını, 257 milyar YTL iç borç, 237,3 milyar dolar dış borç stoku ile karşı karşıya bulunulduğunu, 2002 yılına oranla iç borçta yüzde 114, dış borçta ise yüzde 64 artış kaydedildiğini'' bildiren Baş, şunları kaydetti: ''Türkiye tüm bunların yanında önceki yıllarda giderek azalan enflasyonun, yüzde 8,39 ile yeniden çıkış yapmaya hazırlandığı bir dönem yaşıyor. Artışıyla övündüğümüz ihracatımız 105,9 milyar dolar seviyesindeyken, ithalatımız 160 milyar dolar ile deyim yerindeyse uçuşa geçmiş durumda. Türkiye'nin 2002 yılında 15,5 milyar dolar olan dış ticaret açığı, 2007 yılında 55 milyar dolara ulaşmış durumda. Büyüme rakamları da yaşanan olumsuzlukları gösteriyor. Yabancıların Türkiye'deki sıcak para stoku ise 2002 yılından sonra tam 12 kat artış göstererek 88,1 milyar dolara ulaştı. Yabancıların bankacılık sektöründe payı yüzde 42'ye çıktı. 14 banka yabancıların oldu. Borsada işlem gören hisse senetlerinin yüzde 70'i yabancıların oldu. Hisse ve bono tahvillerinin yüzde 23'ü yabancıların elinde bulunuyor. Türkiye, sıcak para kaçmasın diye dünyanın en yüksek faizini ödeyen ülke durumuna geldi.''

Türkiye'de kapanan şirket sayısının 30 bini, kepenk kapatan esnaf sayısının ise 130 bini bulduğunu bildiren Baş, şöyle devam etti: ''İş dünyası ciddî kaygı yaşıyor. Hükümet, rayından çıkmadan önce ekonomiye gereken önemi vermeli. Türkiye ekonomisinin daha fazla zaman kaybetmeye tahammülü yok. Yeni dönemde Türk ekonomisinde uzun vadeli planlamaların yapılması gerekli. İlk ayını geride bırakmaya hazırlandığımız 2008'in, polemiklerden tümüyle uzak, siyasetten arındırılmış, esnafın, tüccarın, işadamının, sanayicinin önünün açıldığı iyi bir ekonomi ve gelişme yılı olması konusunda Hükümetimize son derece önemli görevler düşüyor.''

/ ADANA

28.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İş dünyası endişeli

  Güneydoğu'da GAP heyecanı

  İstanbul, çok verip az yardım aldı


 Son Dakika Haberleri