Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kosova 10 gün içinde bağımsız

Sırbistan'da hafta sonunda ikinci turu yapılacak devlet başkanlığı seçimini milliyetçi adayın kazanması hâlinde, Kosova'nın tek taraflı bağımsızlığını ilân edeceği öne sürüldü.

Reuters ajansına bilgi veren bir siyasî kaynak, bağımsızlık ilânına ilişkin tarihle ilgili olarak, "Eğer (Tomislav) Nikoliç kazanırsa, 9. ya da 10. günde" diye konuştu.

Adı açıklanmayan siyasî kaynak, Batı yanlısı Boris Tadiç'in kazanması durumunda ise Kosovalı Arnavutların muhtemelen 18 Şubatta yapılacak AB dışişleri bakanları toplantısına kadar bekleyeceklerini söyledi. Kaynak, Kosova'nın bağımsızlığına destek veren Batılı güçlerin de Şubat ayı için hemfikir olduğunu öne sürdü. Kosova Başbakanı Haşim Taçi, dün Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan makalesinde, Kosova'nın tarihi bir dönemeçte bulunduğunu ve bugünlerde Kosova Parlamentosunun bağımsızlığını ilân edeceğini açıklamıştı. Taçi, Kosova'nın bağımsızlık sürecini özellikle ABD ve AB ile inşa edeceğini belirtmişti.

/ PRİŞTİNE

31.01.2008


 

Nejad: İsrail er geç yok olacak

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ''siyonist rejimin sonunun geldiğini ve İsrail'in er ya da geç yok olacağını'' söyledi.

Ülkenin güneyindeki Buşehr kentinde halka hitap eden Ahmedinejad, Filistin meselesi ve Gazze'deki durumu değerlendirirken, ''Bugün cani siyonist rejimi destekleyenler artık bu rejimin sonunun geldiğini bilmeli. Artık büyük güçlerin kukla oyunu bitmiştir'' diye konuştu.

''Bugün bu oyunun ipleri büyük güçlerin elinde'' diyen Ahmedinejad, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ancak bu oyunun son perdesi Filistin halkının ve bölge güçlerinin elinde. Bu oyun, Filistin halkının zaferi ve siyonist rejimin yok olmasıyla tamamlanacak. Siyonist rejimi destekleyenler Filistin'deki katliama ortaktır. Bunlar, yakın gelecekte yargılanıp cezalandırılacak.

Size tavsiyem, artık bu rejimi desteklemekten vazgeçin. Bu rejim, (İsrail), ömrünün sonuna gelmiştir. Bu rejim, er ya da geç, yok olacak. Bölge ülkeleri ve milletleri de bu rejimin cinayetlerini hiçbir zaman unutmayacak.''

Ahmedinejad, ülkesinin nükleer programına değinirken de Batılı ülkelerin yıllarca İran'ı baskı altında tuttuğunu, ancak çabalarının boşa çıktığını söyledi.

''Nükleer mesele İran'ın büyük güçlerle karşılaşmasının son cephesidir'' ifadesini kullanan Ahmedinejad, şunları kaydetti:

''Biz bugün, nükleer programda zirveye doğru gidiyoruz. Nükleer mesele, İslam devriminden sonra İran'ın en büyük ve en önemli siyasî meselesidir. Allah'ın lütfü ve halkımızın direnişiyle bu konu şu anda lehimize tamamlanmak üzere.''

Batılı ülkelerden İran'ın önüne yeni engeller çıkarmamalarını isteyen Ahmedinejad, ''İran şu anda nükleer yakıt çarkını elde etmiş ve nükleer güce sahip olan ülkeler arasına girmiştir. İran, nükleer bir ülkedir'' dedi.

/ TAHRAN

31.01.2008


 

Karzai yeni asker istemedi

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, ülkesine daha fazla yabancı birlik gönderilmesinin doğru çözüm olduğuna inanmadığını söyledi.

Karzai, Alman Die Welt gazetesinde yayınlanan röportajında, Afganistan'daki kuruluşların, emniyet güçlerinin, ordunun ve hukuk sisteminin güçlendirilmesi için yardıma ihtiyaç duyduklarını belirterek, şunları söyledi:

''Durum son zamanlarda düzelmesine rağmen yeterli kara birliği olmadığı için NATO ve ABD'nin düzenlediği bombardımanlarda istenmeden Afgan siviller de hayatını kaybediyor. Yine de, daha fazla birlik gönderilmesinin doğru çözüm olduğuna inanmıyorum. Bizim için savaş burada değil, başka yerde yaşanıyor. Bu nedenle sığınma yerleri ve eğitim kampları üzerinde yoğunlaşılması gerekiyor. Afganistan bir sığınma yeri değil. Önceleri öyleydi, ancak şimdi biz ülkeyi yeniden geri aldık.''

Usame bin Ladin'in nerede olabileceğine ilişkin bir soruya karşılık da Karzai, ''Afganistan'da değil. Burada gizlenemez. Bu nedenle gizlenebileceği bir yerde olmalı'' şeklinde cevap verdi.

Terörle mücadele konusunda son olarak Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile çok olumlu bir görüşme yaptığını ifade eden Karzai, Pakistan'ın gelecekte dinin siyasî emellere alet edilmemesi için daha sıkı önlemler alması halinde bunları yoğun şekilde destekleyeceklerini söyledi.

/ BERLİN

31.01.2008


 

McCain arayı açıyor

ABD'de başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Parti'nin Florida eyaletinde düzenlediği ön seçimde senatör John McCain, rakipleri önünde büyük bir zafer kazanarak partisindeki en iddialı aday konumuna ulaştı.

McCain, Florida ön seçiminde kullanılan oyların yüzde 36'sını kazanırken, en önemli rakibi konumundaki Massachusetts eyaletinin eski valisi Mitt Romney, yüzde 31'de kaldı.

Daha önceki ön seçimlerin hiçbiri için kampanya düzenlemeyen ve ilk olarak Florida ön seçimine büyük önem veren New York'un eski belediye başkanı Rudy Giuliani ise yüzde 15 oranında oy alarak bozguna uğradı.

Diğer iki aday Mike Huckabee ve Ron Paul ise daha da geride kaldı. Bu isimlerden Huckabee, aldığı başarısız sonuca karşın çekilmeyeceğini duyurdu.

Cumhuriyetçi Parti'nin bazı yetkilileri, Giuliani'nin Florida yenilgisinin ardından çekilmeye hazırlandığını bildirdiler. Bu yetkililere göre Giuliani, desteğini McCain'den yana açıklayacak.

Bu sonuçların ardından gecenin galibi John McCain, "bu netice birşeyi kanıtlıyor: partiyi birleştirebilecek muhafazakâr lider benim. Daha gidecek yolumuz var, ancak sonuca yaklaştık'' dedi.

/ WASHINGTON

31.01.2008


 

Obama Müslüman liderlerle zirve yapacak

ABD'de müstakbel başkanlık seçiminde Demokrat Partinin adayı olabilmek için uğraşan siyahî Barack Obama, "seçilirse dünyadaki bütün Müslüman ülkelerinin liderleriyle bir araya geleceğini" söyledi.

Fransızların Paris-Match dergisine demeç veren Obama, "Müslüman dünyasıyla Batı arasında her geçen gün açılan uçurumun nasıl kapatılabileceği konusunu açık yüreklilikle müzakere etmek amacıyla bütün devlet başkanlarıyla bir araya gelmek istiyorum" dedi. Obama, bugün yayınlanacak demecinde, "Onlardan terörizmle mücadelemize destek vermelerini isterken, onların endişe ve sorunlarını da dinleyeceğim..." diye konuştu. Siyahî başkan aday adayı Obama, öncelikli işinin Irak savaşını bitirmek olduğunu da yineledi. Obama, Guantanamo'yu kapatacağını ve tutsakların yargılanacağını söyledi.

/ PARİS

31.01.2008


 

Abbas'dan Hamas'a önşart dayatması

Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, ileri sürdükleri koşulları kabul etmediği sürece Hamas ile görüşmeyeceklerini bildirdi.

Abbas, Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile bir araya gelmesinin ardından basına yaptığı açıklamada, Hamas ile görüşebilmeleri için "darbe" olarak nitelendirdiği Gazze Şeridi'nde denetimlerine son vermeleri, uluslararası kurallara saygı göstermeleri ve erken seçimler düzenlenmesi gibi şartları kabul etmeleri gerektiğini belirtti. Filistin lideri Abbas, "İleri sürdüğümüz şartları kabul etmedikçe, Hamas ile görüşme olmayacak" dedi. Mısırlı yetkililerin, Gazze Şeridi'nin yönetimini fiilen elinde tutun Hamas ile uzlaşmaya varması için Abbas'a baskı yaptığı belirtiliyor.

/ KAHİRE

31.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri