Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

ASO: Kriz sınırlı etkileyecek

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, finansal piyasalarda başlayan çalkantının artık küresel çapta bir finansal krize dönüştüğünü belirterek, ''Biz de bu gelişmelerden sınırlı da olsa etkileneceğiz'' dedi.

Özdebir, ASO'nun aylık olağan Oda Meclisi Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Geçen yıl Ağustos ayında finansal piyasalarda yaşanan krizin Amerikan ekonomisinde, dolayısıyla da küresel ekonomide bir yavaşlamaya yol açacağının artık kesinleştiğini bildiren Özdebir, son yıllarda gerçekleştirilen yapısal reformlar ve uygulanan mali disiplinin ekonomiyi küresel şoklara karşı daha dayanıklı kılmasına rağmen Türkiye'nin de bu gelişmelerden sınırlı da olsa etkileneceğini kaydetti.

Özdebir, dünya ekonomisindeki bir yavaşlamanın ihracatı sınırlı da olsa etkileyeceğini, yabancı sermaye girişlerinde, özellikle portföy yatırımlarında bir yavaşlamanın söz konusu olabileceğini kaydetti.

Merkez Bankası'nın katı enflasyon hedeflemesinden, esnek enflasyon hedeflemesine geçmesinin zamanının geldiğini belirten Özdebir, ''Esnek enflasyon hedeflemesiyle kastettiğim, Merkez Bankası'nın fiyat istikrarının yanı sıra büyüme, işsizlik ve rekabet gücünü de hesaba katması, para politikasına yön verirken, reel ekonomideki gelişmeleri de göz önünde bulundurmasıdır'' dedi.

Sanayicilerin beklentilerindeki iyimserlikte aşınma olduğunu da ifade eden Özdebir, geçen yıl üretim, dış satışlar, yeni siparişler ve ürün fiyatlarında iyimser bir beklenti içerisinde olan firmaların aynı konulardaki 2008 yılı iyimserliklerinde gerileme olduğunu bildirdi.

/ ANKARA

31.01.2008


 

Sanayici kâr üretemiyor

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Arif Özer, ''Sanayici, düşük kur, yüksek ve girdi maliyetlerinin kıskacında sıkıştı, artık kâr üretemiyor'' dedi.

Özer, BUSİAD tarafından hazırlanan raporu açıkladığı basın toplantısında, makine imalat sanayinin 3 milyar 876 milyon dolar olan ihracatını, geçen yıl yüzde 43 oranında artırarak 5 milyar 552 milyon dolara çıkararak, ihracat artışında şampiyon olduğunu hatırlattı. Makine imalat sanayinin, ülke ihracatı içindeki payının yüzde 5,24'e ulaştığını belirten Özer, ''Sektör Avrupa'nın 6. büyük makine üreticisi İspanya'yı yakalamıştır. 200 farklı ülkeye ihracat yapan sektör, dış satışlarının yüzde 80'ini gelişmiş ülkelere yapmış olması da kaliteli üretimin en büyük kanıtıdır'' diye konuştu.

Özer, sektöre ilişkin geçen yıl tespit edilen ve kamuoyu ile paylaşılan sorunların, üzerinden bir yıl geçmesine rağmen pek çoğunun hala henüz giderilemediğini ifade ederek, düşük kur yüksek faiz politikası, kayıt dışı, ölçek ekonomisini yakalayamamış küçük firmaların çokluğu, finansal kiralamada (Leasing) yüksek KDV ve yüksek girdi maliyetleri gibi sorunların, sektörü zor durumda bıraktığını kaydetti. ''Sanayici, düşük kur, yüksek faiz ve girdi maliyetlerinin kıskacında sıkıştı, artık kar üretemiyor'' diyen Özer, sorunların çözümü doğrultusunda yüksek yatırım, enerji ve istihdam maliyetinin düşürülmesi, sektörel yatırım teşviki imkânı sağlanması, yüksek vergi ve sigorta oranlarının düşürülmesi gerektiğini vurguladı.

/ BURSA

31.01.2008


 

Mobilya üretimine kar engeli

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren bazı mobilya fabrikalarının hammadde temini ve ürün sevkinde nakliye problemi yaşadıkları için üretimlerini durdurdukları öğrenildi.

Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İstikbal Mobilya Genel Müdürü Memduh Boydak, Türkiye genelinde yaşanan ağır kış şartları nedeniyle hem hammadde temininde hem de ürün sevkinde problem yaşadıklarını söyledi. Boydak, özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri'nde yolların karla kaplı olması nedeniyle ürettikleri malları sevk edemediklerini belirtti.

Boydak, şunları söyledi: ''Türkiye genelinde ağır kış şartları ulaşımı etkiliyor. Mobilya üreticilerinin hammaddeleri ve ürünleri genelde hacimli ürünler. Dolayısıyla kamyonlar yollarda kalıyor. Ne hammadde teminini rahat yapabiliyoruz, ne de ürünlerimizi pazara sunabiliyoruz. Bu nedenle sadece mobilya sektöründeki işçilerimize pazartesi gününe kadar izin verdik. Bu süre zarfındaki iş gücü kaybımızı önümüzdeki haftalarda mesai yaparak kapatacağız.''

İpek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan da Kayseri OSB'deki fabrikalarında çalışan işçilerine cuma gününe kadar izin verdiklerini söyledi.

/ KAYSERİ

31.01.2008


 

"En büyük problem işsizlik ve tembellik''

Aydın Valisi Mustafa Malay, Türkiye'de en büyük problemin işsizlik ve tembellik olduğunu söyledi.

Vali Malay, Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlenen İl İstihdam Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, devasa sorun olan işsizliğin, günümüzde gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun her ülkenin en önemli ekonomik ve sosyal sorunlarının da başında geldiğini belirtti. İşsizliğin makro düzeyde üretim faktörlerinin dolayısıyla da ülke kaynaklarının tam kullanılmaması sebebiyle ekonomik ve sosyal sorunların tetikleyicisi olduğunu belirten Malay, şöyle konuştu: ''Türkiye'de en büyük problem işsizlik ve tembelliktir. Yan gelip yatarak iş bulunmaz. İşsizliğin azaltılması için istihdam alanlarını artırılması gerekir. Geçmişte istihdam denilince akla hemen devlet geliyordu. Ama artık günümüzde devlet iş kapısı olmaktan çıktı. Burada yapılması gereken müteşebbis ruhların çoğalmasıdır. İnsan kaynakları için politika geliştirmek ve uygulamak kolay değildir. Devletin bunu tek başına karşılaması da kolay değildir. İnsana yatırımın maliyeti çok yüksektir. Aktif üş gücü programlarının uygulamasına işçi, işveren örgütleri, sivil toplum kuruluşları katkı vermektedir.''

İstihdamla mücadelede çocukların meslek okullarına yönlendirilebileceğini ifade eden Malay, eli ayağı tutan insanların çalışması gerektiğini, kendisinin belli yaşın altında sağlam insanlara yardım yapılmasına kesinlikle karşı olduğunu ifade etti.

/ AYDIN

31.01.2008


 

Oto galerilerde yüksek model 2. el dönemi

Geçen yılın sonunda kampanyalardan yararlanarak sıfır araç alan kişilerin oto galerilere bıraktığı yüksek model ve hasarsız 2. el otomobiller, yeni yılın ilk ayında otomobil meraklıları tarafından ilgi görüyor.

Trabzon Oto Galericileri Derneği Başkanı Mehmet Çevik, 2007 yılının son ayında, tüm otomobil firmalarının indirim kampanyalarının sıfır araca olan talebi arttırdığını belirterek, ''Sıfıra talebin artması da, galerilerde 2. el araçların bolca bulunmasını sağladı'' dedi.

Yeni otomobil alan vatandaşın, elindeki aracı ya takas ettiğini veya galerilere bıraktığını dile getiren Çevik, şöyle devam etti: ''Sıfır araçtaki satış hızı ile 2. el araçtaki arz eş zamanlı gidiyor. Yıl sonunda çoğu kişi, arıza veya eksiklik için değil, model yükseltmek için araçlarını satıyorlar. Bu da, bu dönemde galerilerde kaliteli, arızasız, darbesiz araçların bulunmasını sağlıyor. Geliri yüksek olmayan vatandaşımız da bu araçlara ilgi gösteriyor. Bu ilgi halen sürmekte. O nedenle 2. el araç almak için bu dönemin çok uygun olduğunu söyleyebiliriz.''

/ TRABZON

31.01.2008


 

Yabancı en çok yatırımı müşavirlik hizmetine yaptı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) İstanbul'da yeni kurulan yabancı ortaklı şirketlere ait değerlendirme raporunu açıkladı.

İTO'nun şirket kuruluş sicil kayıtlarına dayanarak yaptığı istatistiklere göre, 2007 yılında 3.071 yabancı yatırımcı tarafından toplam 410 milyon 315 bin 784 YTL'lik sermaye tutarında şirket kuruldu. Bu dönemde İstanbul'da yeni şirket kuruluşunda taahhüt edilen yabancı sermaye 329 milyon dolar oldu. 2007 yılının ikinci yarısında yabancı ortaklı firma kuruluşlarının sayısı, birinci yarıya göre daha fazla olurken, yabancı sermaye değerinde birinci yarıya göre azalış kaydedildi.

Açıklamaya göre, İstanbul'a gelen yabancı yatırımcı sayısının yüzde 41.39'u, taahhüt edilen sermayenin yüzde 42.22'si üç ana sektörde yoğunlaştı. En çok yabancı yatırımcı çeken sektörler sıralamasında, yüzde 21.65 ile müşavirlik hizmetleri, yüzde 10.03 ile inşaat, yüzde 9.70 ile de Elektrik-elektronik ve bilişim sektörleri ilk sırayı paylaştı.

Yeni Asya / İSTANBUL

31.01.2008


 

Dünya Bankası'ndan istihdam kredisi

Dünya Bankasının, 2008-2011 döneminde Türkiye'ye 'Ülke Ortaklık Stratejisi' çerçevesinde vereceği yaklaşık 6,5 milyar dolarlık program kredisinin önemli bir kısmı, istihdam ve rekabetin artırılmasında kullanılacak.

Banka, geçen yıl Temmuz ayında, Türkiye'ye, istihdam alanında kullanılmak üzere yaklaşık 500 milyon dolar kredi vermişti.

Bankaya göre 'Ülke ortaklık stratejisi'' kredisiyle desteklenecek Türkiye'de doğru politikaların uygulanması halinde, 2011 yılına kadar 1,5 milyondan fazla yeni istihdam artışı sağlanabilecek. Dünya Bankasının Türkiye'deki istihdamı arttırmaya yönelik tespitlerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin, önümüzdeki yıllardaki en önemli yapısal reformları; istihdam ve rekabeti arttırmaya yönelik reformlar olacak.

/ ANKARA

31.01.2008


 

Tohum geliştirmezsek sömürge haline geleceğiz

Tarımda patent hakkı olarak da bilinen ıslâhçı hakkı konusunda uluslararası koruma ağına dahil olan Türkiye'nin, yıllardır yeni türler geliştirememesi sebebiyle ithal tohumlara bağımlı kalacağı ve önemli miktarda ıslâhçı hakkı bedeli ödeyeceği iddia edildi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Islahı ve Genetiği Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazimi Açıkgöz, dünyada ıslâh edilen yeni çeşitler için fikri mülkiyet haklarının uygulandığını, buna Türkiye'nin de Kasım ayında Uluslararası Yeni Çeşitleri Koruma Birliği'ne (UPOV) üye olarak dahil olduğunu söyledi. Türkiye'nin bir çok bitki türünde yıllardır geliştirme yapılmadığını ve son iki yılda koruma altına alınan yüzlerce çeşidin yarısına yakınının yabancı kökenli olduğunu ve bunun Türkiye'nin önemli miktarda ıslahçı hakkı bedeli ödeyeceği anlamına geldiğini ifade eden Açıkgöz, ''Avrupalı bir çok firma Türkiye'nin iklim şartlarının uygun olması nedeniyle tohum üretip ihraç ediyor. 2006'da 42 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Bu alandaki ithalat ise 92 milyon dolar, bunun yarısı da ıslâhçı hakkı. Bunun adı düpedüz sömürge bedeli. Türkiye kendi türlerini geliştiremezse ithalatını hızla artıracak, daha fazla ıslahçı hakkı ödemek durumunda kalacak ve (modern bir sömürge ülkesi) haline gelecektir'' diye konuştu.

/ İZMİR

31.01.2008


 

Türkiye, İspanya'daki fuarda

Dünyanın önemli turizm fuarlarından 28. Madrid Uluslararası Turizm Fuarı (FITUR), İspanya Kralı Juan Carlos tarafından açıldı. Türkiye fuarda geniş bir stantta temsil ediliyor.

Türkiye'nin Avrupa pavyonunda yer alan 564 metrekarelik standı, fuardaki en büyük üçüncü stant durumunda. Türkiye standında 31 özel ve kamu şirket ve kuruluşu yer alıyor.

2010 yılında İstanbul'un Avrupa'nın kültür başkenti ve İspanyol turistlerin Türkiye'deki ilk tercihlerinin İstanbul olmasından dolayı İstanbul'a özel önem verilen Türkiye standında, "12 medeniyetin beşiği" adı altında Hitit, Urartu, Selçuklu ve Osmanlı gibi Anadolu topraklarında derin izler bırakan medeniyetler tanıtılıyor.

Türkiye standında ayrıca İslam Eserleri Müzesi'nin izniyle 13 parça tarihi eserin taklitleri sergileniyor.

Ebru, hattat ve cam ustaları fuar ziyaretçilerine Türk sanatının güzelliklerini sunarken, Türk mutfağından baklava, kahve, fıstık, köfte, börek ve zeytinyağlı dolma gibi örnekler ikram ediliyor.

Türkiye'nin İspanya'daki Kültür ve Turizm Müşaviri İsmail Aksel, 2007 yılında Türkiye'ye 290 bin İspanyol turistin gittiğini ve bir önceki yıla oranla yüde 23'lük artış kaydedildiğini söyledi.

/ MADRİD

31.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri