Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Akşehir'e Nasreddin Hoca Evi

Konya'nın Akşehir ilçesinde bulunan tarihî bir bina, yapılan restorasyonun ardından sosyal ve kültürel etkinliklerde kullanılmak üzere Nasreddin Hoca Evi olarak hizmete açılacak.

Akşehir Belediyesi tarafından Nasreddin Hoca Etnografya ve Arkeoloji Müzesi'nin ardından, Nasreddin Hoca'nın 800. doğum yıldönümü çerçevesinde Nasreddin Hoca Evi'nin açılması için de çalışmalar başlatıldı.

Bu kapsamda 1910'lu yıllarda yaptırılan ve 1993-2006 yılları arasında sağlık ocağı olarak kullanılan Ali Cafer Küçük Evi, belediye tarafından hazırlanan projeyle restore edildi.

Tarihi bina, sosyal ve kültürel etkinliklerde kullanılmak üzere Nasreddin Hoca Evi olarak şubat ayında hizmete açılacak.

Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu, Nasreddin Hoca'nın 800. doğum yıl dönümü etkinlikleri kapsamında bazı çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.

Baloğlu, Hacı Küçük Mehmet Bey tarafından 1910'lu yıllarda yaptırılan geç Osmanlı mimarisi tarzındaki Ali Cafer Küçük Evi'nin Akşehir'deki geleneksel sivil mimarinin en iyi örneklerinden olduğunu ifade etti.

Nasreddin Hoca Evi olarak açacakları tarihi yapının, artık sosyal ve kültürel alanda hizmet vereceğini bildiren Baloğlu, şunları kaydetti: ''Burası, temel duvarları moloz taş, üstü kesme taşlarla yapılmış ve sıvanmış iki katlı bir yapıdır. Yapının üstü içten ahşap tavanla, dıştan kiremitli çatıyla örtülüdür. Nasreddin Hoca Evi, konaklama ve lokal tarzı bir kültür evi olarak kullanılacak. Evin iki odası misafir odası olarak düzenlenecek. Nezih ve otantik bir havada insanların sohbet edebileceği, çay ve kahve içebileceği, yemek yiyebileceği ve çeşitli toplantıların düzenleneceği bir mekan olacak.''

Göreve geldiklerinden beri Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Cumhuriyet Okulu, Nasreddin Hoca mezarlık duvarları, cami ve mescitler gibi birçok yapının restorasyonunu yaptırdıklarına dikkati çeken Baloğlu, restorasyon çalışmalarıyla Akşehir'in tarihini yeniden canlandırıp, dünyaya açılmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

31.01.2008


 

Yeni "Seyyar Kitap"lar İstanbul sokaklarında

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş'nin başlattığı "Seyyar Kitap Projesi'' kapsamında 3 yeni kitap okurla buluştu.

Kültür A.Ş'den yapılan açıklamaya göre, 2006 yılında başlatılan ve İstanbul'u açık hava kütüphanesine dönüştüren ''Seyyar Kitap Projesi'', ''Ben İstanbul'um'', ''Çocuğuma Nasıl Yardımcı Olabilirim'' ve ''Deyimlerle İstanbul'' kitaplarını kütüphanesine kattı.

Deyimlerle İstanbul

İstanbul, yüzyıllarca şiirlerin, türkülerin ve efsanelerin konusu oldu. Bu kitap deyimlerdeki İstanbul'u anlatıyor. İçinden İstanbul geçen deyimler, Türkçenin güncel kalıplarını inşa eden ve geçmişten dilimize miras kalmış anlam ve söz kalıpları, yeniden İstanbullular ile buluşuyor.

Çocuğuma Nasıl Yardımcı Olabilirim?

"Çocuğuma Nasıl Yardımcı Olabilirim?", çocuklarla iletişim kurma yolları üzerine hazırlanmış bir Seyyar Kitap. Bu kitap, ebeveynlere çocuklarını ve çocukların dünyasını anlamada kılavuzluk etmeyi amaçlıyor.

Ben İstanbul'um

İstanbul'u tarif etmeye çalışsaydık, bu tarif kendimizden hareketle mi olurdu; İstanbul'dan yola çıkarak mı? Ben İstanbul'um isimli Seyyar Kitap, İstanbul'la hem dem ve hem hâl olmuş, İstanbul aşkıyla kendisini ifade eden kalemlerin şahitliyle ilerliyor. Farklı kökenlerden tanınmış isimlerin İstanbul'a ilişkin özlem ve yorumları Ben İstanbul'um adlı Seyyar Kitap'ın sayfalarında buluşuyor.

31.01.2008


 

CRR'de Şubat renkli geçecek

Konuya ilişkin yazılı açıklamaya göre, CRR'da Şubat ayı programı 3 Şubat Pazar günü ''Meragi'den Yesari'ye'' isimli konser ile başlayacak.

Fatih Salgar'ın şefliğindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu tarafından icra edilecek konserde, müzik tarihinin yaklaşık 600 yıllık bir döneminde dönemeç taşı niteliğindeki bestekârların çeşitli formlardaki eserlerinden seçilen bir repertuvar dinleyicilere sunulacak.

CRR'de 4 Şubat Pazartesi günü, sadece neyler, tamburlar ve vurmalı çalgılardan oluşan klâsik musikinin çeşitli formlarından, süzülmüş, usta işi eserlerin yanı sıra yeni yazılmış eserlere de yer veren ''Mızrabın Nefesi'' adlı konser izlenebilecek.

Ney sanatçıları Aziz Şenol Filiz, Salih Bilgin, Bülent Özbek, Volkan Yılmaz, tambur sanatçıları Birol Yayla, Murat Aydemir, Özata Ayan, vurmalı çalgılarda Fahrettin Yarkın, Türker Çolak ve Hüseyin Tuncel'in yer alacağı konserde, kasidehân Mehmet Kemiksiz olacak.

CRR'de 9 Şubat Cumartesi günü bağlama ustası Arif Sağ, müzikseverlerle buluşacak.

CRR'de 25 Şubat Pazartesi günü ''3 Ud'un Hikayesi'' adlı programda Türk, Yunan ve Arap ut ustalarını bir araya gelecek.

31.01.2008


 

Geçmişten bugüne Eyüp

Hazinedaroğlu İnşaat Grubu, Eyüp'ün dünü ve bugününü bir fotoğraf albümüyle gözler önüne serdi.

Grubun bir kültür hizmeti olarak yayınlanan kitabı "Bir an gelir, durur zaman: Eyüp" başlığını taşıyor.

Tarihî Eyüp fotoğraflarının karşısına, aynı açıdan çekilmiş günümüz fotoğraflarının yerleştirildiği kitapta, fotoğraflarla ilgili açıklamalara da yer veriliyor.

Kitap, tarihî semtin dününü ve bugününü bir arada görmek isteyenler için ilgi çekici bir kaynak teşkil ediyor.

31.01.2008


 

Geleceğin sanatçılarına destek

İzmir Konak Belediyesi, sadece çocuk sanatçıların yaptığı eserlerin sergileneceği bir galeri açmaya hazırlanıyor.

Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, belediye olarak çocuklara yönelik kültür sanat etkinliklerine büyük önem verdiklerini kaydetti.

Dokuz Eylül Üniversitesi ile işbirliği yaptıkları projeyle eski Mimarlık Fakültesi binasının yalnızca çocuk filmlerinin gösterildiği sinemaya dönüştürüldüğünü ifade eden Tunçağ, ''İzmir, çocuklar için düzenlenen sinema salonundan sonra, bir de çocuklara özel sanat galerisine kavuşacak'' diye konuştu.

Tunçağ, çocukların sanata olan ilgi ve heyecanlarını gördükçe kendilerinin de proje üretme çalışmalarına hız verdiklerini belirterek, 6 ilköğretim okulundan seçilen yetenekli öğrencilerin, kendi yazdıkları senaryoları Dokuz Eylül Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü 4. sınıf öğrencilerinin desteğiyle kısa film olarak çektikleri ''çocuk sinemacı'' etkinliğinin de bu yıl 3. kez yapılacağını söyledi.

31.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri