Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Bahira Manastırı büyük ilgi çekiyor

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (asm) 12 yaşında amcası Ebu Talip ile birlikte katıldığı kervanla konuk olduğu Bahira Manastır’ı birçok ülkenin yanı sıra özellikle Türkiye’den gelen ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Türkiye’nin bir çok yerinden gelen konuklar gerçekleştirdikleri Suriye seyahatinde Hz. Muhammed’in (asm) çocuk yaşta şereflendirdiği bu tarihî mekâna uğramadan geçemiyor. Yüz yıllar geçmesine rağmen hâlâ dimdik ayakta duran ve Efendimizin ziyaretiyle anlam kazanan manastırı ziyaret eden vatandaşlar Peygamber Efendimizin (asm) konuk olduğu yerde adeta zamanda yolculuk yapıyor.

Suriye’ye çeşitli Tur operatörleri ile seyahat için gelen Türk vatandaşlar bir çok mekânı ziyaretin ardından Efendimizi konuk eden bu manastıra uğramadan geçemiyor. İstanbul, Mersin, Konya, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay gibi Türkiye’nin birçok ilinden gelen konuklar Rahip Bahira Manastırı’nı ziyaret ediyor.

Aradan yaklaşık 1425 yıl geçmesine rağmen bu tarihî mekân ilk günkü ihtişamını koruyor. Ziyaretçiler ilk olarak Peygamber Efendimizin (asm) kervanlarının çöktüğü yere, ‘Mebrak Ennaka’ denilen mekana uğruyor. Burada tur rehberleri bu hadise hakkında detaylı bilgi vererek Bahira’nın kervanı nasıl fark ettiği anlatılıyor. Ardından grup yaklaşık 200 metre ilerdeki manastıra giderek tarihî yapıyı ziyaret ediyor.

PEYGAMBER EFENDİMİZ (asm) VE RAHİP BAHİRA

Rahip Bahira Manastırı Suriye’nin başşehri Şam’a 120 kilometre uzaklıktaki tarihî Busra şehrinde bulunuyor. Daha önceki dönemlerde Hıristiyanlığın önemli merkezlerinden olan Busra, Büyük Constantinus zamanında 306-337 tarihlerinde piskoposluk merkezi haline getirilmiş. Şehir daha sonra Antakya Patrikliğine bağlanarak, Arabistan Başpiskoposluğu’nun merkezi olmuş.

Tarihî Busra şehri, asıl anlam ve önemini ise Hz. Muhammed’in (asm) bu beldeyi şereflendirmesiyle kazanmış. Öksüz ve yetim olan Peygamber Efendimizi, dedesi Abdulmuttalip vefat etmeden önce en güvendiği oğlu olan Ebu Talip’e teslim eder. Ebu Talip de Şam’a düzenlediği bir ziyaret sırasında Peygamber Efendimizi yanına alır.

Allah Resulü’nün (asm) içinde bulunduğu kervan Şam’a 120 km. mesafedeki Roma’nın önemli merkezlerinden biri Busra’ya kadar gelir.

Busra Manastırında asıl adı Cercis olan ve engin ilminden dolayı kendisine Buheyra veya Bahira denilen rahip, gelen kervanda bir peygamber olduğunu anlar. Manastırın yüz metre ilerisinde konaklayan kervana haber gönderir ve onları misafir etmek istediğini bildirir.

Yemekte Hz. Muhammed’in (asm) son peygamber olduğundan artık iyice emin olan Rahip Bahira, Ebu Talip’e “O’nu (Hz. Muhammed) Şam’a götürme. Yahudi âlimler peygamber olacağını bilirler ve zarar verirler” diye uyarıda bulunur. Bunun üzerine de Ebu Talip, oracıkta kervandaki bütün mallarını satıp gerisin geriye Mekke’ye döner.

/ ŞAM

04.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sinemanın “İslamafobya” ile imtihanı

  Bahira Manastırı büyük ilgi çekiyor

  Üsküp Kitabı

  Açık hava müzesi olmak istiyorlar


 Son Dakika Haberleri