Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Büyüme yavaşladı

Ekonomik büyümedeki yavaşlamaya dikkat çeken Uluslararası yatırım bankası Deutsche Bank, analizinde, gerek küresel, gerekse iç gelişmeleri sebebiyle, Türkiye’nin, bu yılki ekonomik büyüme tahminini indirdi.

Deutsche Bank tarafından yapılan analizde, Ocak ayında, tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 0,80 olan gerçekleşmenin, Banka’nın yüzde 1 ve piyasaların da yüzde 1,06 olan beklentisinden daha iyi bir rakam olduğu vurgulandı. Analizde, üretici fiyatlarındaki (ÜFE) ise yüzde 0,42 artışın da beklentilerden daha iyi bir sonuç olduğu ifade edildi. Deutsche Bank, enflasyon trendindeki olumlu gelişmeye rağmen, yüzde 6’lık yıl sonu enflasyon tahminlerinin henüz revize edilmesini gerektirecek gelişmelerin sağlanmadığını bildirdi.

EKONOMİK BÜYÜME TAHMİNİ REVİZE EDİLDİ

Ekonomik büyümedeki yavaşlamaya dikkat çeken Deutsche Bank, analizinde, gerek küresel, gerekse iç gelişmeleri sebebiyle, Türkiye’nin, bu yılki ekonomik büyüme tahminini indirdi. Banka, 2008 için daha önce, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla temelinde yüzde 5,5 olarak açıkladığı ekonomik büyüme tahminini, yüzde 4,5’e çekti. Deutsche Bank, küresel kredi şartlarındaki bozulmanın, Türk özel sektörünün borçlanma şartlarını güçleştirebileceğine dikkat çekerken, bu bozulmanın daha da olumsuz etkilerde bulunması halinde ise Doğrudan Yabancı Sermaye girişinin de azalabileceği vurgulandı. Banka, hükümetin, ekonomiye yeterince ağırlık vermediğini belirterek, özellikle yapısal reformların gerçekleştirilmesinde yavaş bir ilerlemenin olduğuna dikkat çekildi.

/ ANKARA/LONDRA

06.02.2008


 

6 yılda 27 milyon kredi kartı

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, bankaların, tüm uyarı ve düzenlemelere rağmen kredi kartı vermeye devam ettiğini belirterek, ‘’Kredi kartı sayısı 6 yılda 23.7 milyon arttı’’ dedi.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, 2002 yılının Ocak ayında 13.6 milyon adet olan kredi kartı sayısının 2007 yılının Aralık ayı itibariyle 37.3 milyon adede ulaştığını ifade etti. Vatandaşın kredi kartı problemi çoğaldıkça esnafın veresiye defterinin kabarmaya başladığına işaret eden Palandöken, insanların, tüketici kredisi kullanarak, bankalara olan kredi kartı borçlarını kapattıklarını bildirdi.

Enflasyon oranı tek haneli rakamlarda olmasına rağmen, bileşik bazda yüzde yüzlere varan kredi kartı faizlerinin, kredi problemini giderek artırdığını belirten Palandöken, şunları kaydetti: ‘’6 yılda Türkiye’deki kredi kartı sayısı yüzde 174, banka kartı sayısı ise yüzde 66 oranında arttı. Takipteki kredilerin yüzde 18’i ödenemeyen kredi kartı borçlarından kaynaklanıyor. Ayrıca, hesap işletim ücreti adı altında 40 YTL ve kart ücreti olarak da 40 YTL’yi bulan ücretler dar gelirli vatandaşları mağdur ediyor. Teknoloji çağında bankalarla çalışmak bir zorunluluk haline gelmiştir, ancak bankalar da bu zorunluluğu kendi çıkarlarına kullanarak vatandaşı mağdur etmektedirler.’’

/ ANKARA

06.02.2008


 

Gıdada artış sürüyor

Merkez Bankası, olumsuz arz şartlarının etkisiyle işlenmiş gıda fiyatlarında geçen yılın ikinci yarısından itibaren gözlenen yüksek artış eğiliminin Ocak ayında da sürdüğünü ve grup fiyatları yıllık artışının yüzde 13,36’ya ulaştığını bildirdi.

Merkez Bankası, enerji ve gıda fiyatlarından kaynaklanan risklere rağmen, önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşün devam edeceğinin tahmin edildiğini belirtti. Merkez Bankası’nın Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri değerlendirmesine göre, elektrik ve doğalgaz tarifelerindeki yüksek artışa karşın, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki kısmî düzeltme hareketi ve giyim-ayakkabı fiyatlarındaki belirgin gerilemenin etkisiyle, yıllık enflasyon düşüş gösterdi. İşlenmiş gıda fiyatlarındaki yüksek artışlar, özel kapsamlı TÜFE göstergelerini olumsuz etkilemeye devam etti. Kiralardaki olumlu görünüm devam ederken, ulaştırma hizmetlerindeki fiyat artışları hizmet grubu enflasyonundaki iyileşmeyi sınırladı. Sonuçta enerji ve gıda fiyatlarından kaynaklanan risklere rağmen, önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşün devam edeceği tahminine yer verildi.

DÜŞÜK KUR BORÇLARI HAFİFLETTİ

Merkez Bankası’na göre, 2007’deki 13.9 milyar YTL’lik bütçe açığına rağmen borç stokunda görülen iyileşmedeki temel belirleyici, döviz kuru gelişmelerinin olumlu etkisi oldu. Banka, ihracatçıların ve sanayicilerin tepkilerine yol açan düşük döviz kurunun, borç stokunu 2007’de 21.2 milyar YTL azalttığını hesapladı. Merkezi yönetim borç stoku, 2007 sonunda 2006’ya göre yüzde 3.4 azaldı ve 333.4 milyar YTL düzeyinde gerçekleşti.

Merkez Bankası, borç stoğu tespitlerinin yer aldığı enflasyon raporunda 2008 için uyarılarda da bulundu. 2008 bütçesinde 2007’ye göre bir iyileşme öngörülmediğini vurgulayan banka, fiyat istikrarı açısından 2008’de kamuda etkinliği artıracak mikro düzenlemelerin daha da önem kazandığına dikkat çekti.

YEREL SEÇİM UYARISI

Banka, geçen yıl seçim döneminde devreye sokulan gider artırıcı uygulamaların 2008 bütçe harcamalarına gecikmeli etkisi olacağını vurguladı, 2009’daki yerel seçimler için de uyardı. Banka, yerel seçimlerin 2008 bütçesine olumsuz etkisinin en aza indirilmesinin fiyat istikrarının yakalanması açısından önemine dikkat çekti.

/ ANKARA/İSTANBUL

06.02.2008


 

Çin, Türk yatırımcıları da çekti

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin de dahil olduğu bir çok ülkenin iç pazarlarını tehdit etmeye başlayan Çin, bugün sadece iç pazarlarla sınırlı kalmayıp yatırımları da kendi ülkesine doğru çekiyor.

Başta ham madde ve ucuz iş gücü avantajıyla şirketlere düşük maliyetli üretim imkanı sunan Çin, Türkiye’den de büyük holdingler ve KOBİ’lerin gözünü çevirdiği ülke oldu. Bugün Çin’de 50’si üretim amaçlı olmak üzere yaklaşık 500 Türk şirketi faaliyet gösteriyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Çin İş Konseyinden edindiği bilgiye göre Türk firmaları da diğer ülkelere göre geç de olsa Çin pazarını keşfetti. Türk şirketlerinin Çin’de kord bezi, çelik, değerli madenler, plastik, inşaat, gıda ve tekstil alanında girişimi bulunurken, bu yatırımların toplam değerinin ise yaklaşık 150 milyon doları bulduğu bildirildi. Bununla birlikte elektronik, gıda ve tekstil sektörlerinde de pek çok Türk firması üretimlerinin bir bölümünü Çin’de gerçekleştiriyor.

/ İSTANBUL

06.02.2008


 

10 holding 18 bin eleman arıyor

Küresel dalgalanmanın etkisiyle 2008 yılında durgunluk beklenmesine rağmen Türkiye’nin önde gelen grupları, yeni ve devam eden yatırımlarına bağlı olarak 2008 yılında yaklaşık 18 bin personel almayı planlıyor.

Haftalık borsa ve yatırım dergisi tekBorsa’nın yeni sayısında yer alan habere göre, holdingler yeni eleman alımı yapacak.

Doğuş Grubu İnsan Kaynakları Bölümü’nden verilen bilgiye göre, 2008 yılında Doğuş Grubu; bankacılık ve finans sektöründe 2 bin 770, otomotiv sektöründe 392, inşaat sektöründe bin 10, medya sektöründe 65, turizm sektöründe 185 ve gayrimenkul sektöründe 9 kişi olmak üzere toplamda 4 bin 431 kişiyi işe alacak.

Sabancı Holding İnsan Kaynakları Grup Başkanı Rıdvan Yirmibeşoğlu’nun yaptığı açıklamaya göre, Sabancı Topluluğu’nda da finansal hizmetler ve perakende ön planda olmak üzere çalışan sayısı yüzde 7 civarında artacak.

Ülker İnsan Kaynakları Genel Müdürü Melih Özuyar ise 2008 yılı içerisinde kapsam içi ve kapsam dışı olmak üzere bin 200 civarında personel istihdam edilmesinin planlandığını belirtti.

Tekfen İnşaat ve Tesisat AŞ. İnsan Kaynakları Koordinatörü Erhan Hersek de “Tekfen İnşaat olarak 2008 yılı içerisinde artan iş hacmimizi de göz önünde bulundurarak yaklaşık 4 bin kişiye daha iş imkanı sağlamayı planlıyoruz”

/ İSTANBUL

06.02.2008


 

Döviz kuru ihracatçının belini büküyor

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreteri İbrahim Okur, ‘’Düşük döviz kuru, ihracatçının belini büküyor’’ dedi. Okur, Demirtaş Rotary Kulübü’nün haftalık toplantısında yaptığı konuşmada, Türk ihracatçısının olumsuzluklara rağmen, dünya pazarlarında boy gösterdiğini, yeni pazarlar araştırdığını, bu çabaların ihracattaki başarıyı getirdiğini ifade etti.

Düşük döviz kurundan, üreticilerin çok büyük zarar gördüğüne dikkati çeken Okur, şöyle konuştu: ‘’Düşük döviz kuru, ihracatçının belini büküyor. Türkiye’den yapılan ihracat pahalıya geldiği için, bu kur seviyesi büyük bir sorun haline geldi. İhracatçılar zarar ediyor. Ancak sorunlara rağmen ihracatçılarımız canla başla çalışıyor. Çünkü, kalkınmak için ihracat gerekli. Geleceğimiz ihracatta.’’

/ BURSA

06.02.2008


 

Yabancılar borsada en yüksek kârını yazdı

Yabancı yatırımcıların Borsadaki yıllık kazançları son 9 yılın toplam kârını geride bırakarak 2007’de, 26,7 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliğinin (TSPAKB) aylık bülteni olan Sermaye Piyasasında Gündem’in bu sayısında, Uzman Gökben Altaş tarafından kaleme alınan Yabancı Yatırımcılar başlıklı araştırmaya göre, 2004 yılı sonunda İMKB şirketlerinin halka açık kısmının yüzde 55’ine sahip olan yabancı yatırımcılar, 2007 yıl sonu itibariyle hisse senetlerinin yüzde 72’sini ellerinde bulundurdu, işlem hacmi içindeki payları da aynı dönemdeki son dört yıl içinde yüzde 13’ten yüzde 24’e ulaştı.

2007 yılına 35 milyar dolarlık portföy değeri ile giren yabancı yatırımcılar, 8,4 milyar dolarlık daha yatırım yaptı ve yıl sonunda 70,2 milyar dolarlık portföye ulaştı. Yabancıların yıllık değer artış kazançları ise son 9 yılın toplam karlarını da geride bırakarak 26,7 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Yerli yatırımcıların 2007 yılı sonunda saklama bakiyeleri 26,8 milyar dolar olurken, portföy değeri 11,4 milyar dolar arttı

/ İSTANBUL

06.02.2008


 

Dökme çay satışı yasaklanıyor

Gıda kodeksi kapsamındaki siyah çay kodeksi, aromalı siyah çay ve kafeinsiz siyah çayı da kapsayacak şekilde yenileniyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Siyah Çay Tebliği taslağı, kamuoyunun görüşüne açıldı. Taslakta, çayda ambalaj büyüklüğü sınırlamaları kaldırılırken, dökme çay satışı yasaklanıyor. Çaydaki en düşük kafein miktarı da yüzde 1,5’ten yüzde 1,6’ya çıkarılıyor.

Siyah çayın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamaya yönelik hükümler bulunan tebliğ taslağı, siyah çay, aromalı siyah çay ve kafeinsiz siyah çayı kapsıyor, kurutulmuş bitki ve/veya meyve ilave edilmiş siyah çayları kapsamıyor.

/ ANKARA

06.02.2008


 

Türkiye Finans’tan Ücretsiz Kambiyo Danışmanlığı

Türkiye’nin önde gelen katılım bankalarından Türkiye Finans, internet üzerinden kambiyo danışmanlık hizmeti vermeye başladı.

Dış ticaret işlemleri ile ilgili danışmanlık ihtiyacı duyanlar www.turkiyefinans.com.tr adresinden “Uzman Kambiyo Hizmeti” formu doldurarak sorularını Türkiye Finans yetkililerine anında ulaştırabilecek. Gönderilen bütün mesaj ve sorular en kısa sürede Dış İşlemler Müdürlüğü yetkilileri tarafından cevaplanarak geri dönüş yapılacak.

Kambiyo işlemleri ile ilgili zaman tasarrufu sağlamayı da amaçlayan “Uzman Kambiyo Hizmeti”, Dış Ticaret İşlemleri alanında katılım bankaları arasında gerçekleştirilen ilk elektronik danışmanlık hizmeti olma özelliğini de taşıyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

06.02.2008


 

Balık çiftlikleri taşınacak

Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, balık çiftliklerinin bulundukları bölgelerden kaldırılacağını belirterek, ‘’Balık çiftlikleri sahipleri ÇED raporu için başvuru yapmazlarsa çiftliklerini kapatırız ve faaliyetten men ederiz’’ dedi.

Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık köyünde geçen haftalarda bazı balık çiftliklerinde ‘’çipura’’ balıklarının telef olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: ‘’Bununla ilgili yapılan çok yönlü araştırma neticesinde ölümlere çevresel faktörlerin sebep olduğu ortaya çıktı. Son olarak Bornova Veteriner Enstitüsü tarafından gönderilen kesin raporda balıklarda herhangi bir hastalık belirtisinin bulunmadığı ortaya çıktı. Balık konusunda kamu sağlığını tehdit edecek hiçbir problem yok, rapor doğrultusunda bu olay tıbbi olarak açıklandı. Halkımız endişe etmesin gönül rahatlığı içerisinde balıkları yiyebilirler’’ Balık ölümleri sebebiyle balık çiftliklerinin sahiplerinin mağdur olduğunu ifade eden Vali Yiğenoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Bu çiftliklerin kıyıya çok yakın olması zaten mevzuata aykırıydı. Bununla ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından, ‘Balık çiftliklerinin kurallara uygun bir şekilde 1100 metre ileriye 30 metre derinliğe ve akıntı olan bölgeye’ taşınması için tedbir alınmıştı. Fakat Mahkeme tarafından yürütmenin durdurulması, bu süreyi uzattı. Biz şimdi bu taşınmayı en kısa zamanda turizm sezonundan önce yapacağız.’’

/ MUĞLA

06.02.2008


 

Eskişehir, termalde Avrupa’nın en iyisi olmaya aday

Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı, termal turizm merkezi olarak ilan edilen merkeze bağlı Kızılinler köyü bölgesinin, Avrupa’nın en iyi jeotermal bölgelerinden biri olmaya aday olduğunu söyledi.

Vali Çalışıcı, yaptığı açıklamada, Türkiye ve Eskişehir’in jeotermal enerji kaynakları bakımından çok zengin olduğunu belirterek, yer altı kaynaklarından yeteri kadar yararlanılmadığını ifade etti. Kızılinler bölgesinde yapılan çalışmaların son aşamaya geldiğini anlatan Çalışıcı, şöyle konuştu: Yapılan inceleme ve araştırmaların ardından bölgedeki jeotermal sondaj kuyularından su numuneleri alınarak incelemeye gönderildi. Kızılinler köyü sınırlarında bulunan ve İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından açılan 1. jeotermal sondaj kuyusundan alınan termal suyu analiz sonuçları Tıbbi Değerlendirme Kurulunda değerlendirildi.

/ ESKİŞEHİR

06.02.2008


 

Seralar tersine göçü tetikledi

ntalya’da, kayalık bölgede bulunması sebebiyle tarıma elverişsiz olan ve yoğun göç veren Demre’ye bağlı Kapaklı köyünde kurulan seralar sayesinde, göç eden aileler köylerine geri dönmeye başladı.

Demre-Kekova kara yolundaki Kapaklı köyünde 3 yıl öncesine kadar, göç sebebiyle nüfus 700’den 250 kişiye kadar düştü. Köyü terk edenler Demre ilçe merkezi, Finike, Kumluca ve Kaş’a bağlı Kınık beldesinde ortakçı olarak seralarda çalışmaya başladılar.

Demre’ye 10 kilometre mesafede, denizden 120 metre yüksekliğinde, fundalık ve yarı kayalık arazi üzerine kurulmuş köyde, artık geri dönüş sevinci yaşanıyor. İş makinelerinin köydeki kayalıkları temizlemeye başlamasıyla açılan alanlara köylüler tarafından seralar kurulmaya başlandı. Üç yıl içinde açılan arazilere 250 dekar sera kuruldu. Köyde 250 dekar arazinin daha açılması için çalışma yapıldığı bildirildi. Köy Muhtarı Süleyman Topakçı, yaptığı açıklamada, tamamen kendi imkanlarıyla köye yeniden hayat verdiklerini söyledi. Topakçı, geriye göç sayesinde, 250’ye kadar düşen köy nüfusunun yeniden 700’e yükseldiğini bildirdi.

/ ANTALYA

06.02.2008


 

Çubuk turşusunu dünya tanıyacak

Ankara’nın Çubuk İlçe Belediye Başkanı Adem Tuğluca, turşu üreticilerinin AB ülkelerinin yoğun turşu talebine yetişemediklerini söyledi.

Tuğluca, turşusunu tüm dünyaya tanıtmak için çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Üç yıldır yapılan festivaller sayesinde yöresel ürünlerimizi dünyaya tanıttık. Çubuk turşularının en büyük pazarı İstanbul iken şu anda turşularımızı yurtdışına ihraç eder duruma geldik. Vatandaşlarımız talepleri yetiştiremiyor. Kapasitelerini artırmak zorunda kaldı” dedi.

Üreticiler için AB normlarında uygun tesisler oluşturma zorunluluğu getirdiklerini anlatarak, Tuğluca “Çubuk turşularını daha nezih ortamda üreterek pazar payını yükselttik. Belediye olarak her türlü desteği kendilerine sağlıyoruz. Bütün gücümüzle tüm dünyaya Çubuk turşularını tanıtacağız. Tanıtımlarımız sayesinde AB ülkelerinden talepler geldi. Hem turşucularımıza turşunun ihracı ile ilgili talepler, hem de büyükelçilikler tarafından talep geldi. Turşu deyince akla Çubuk gelecek” diye konuştu.

Ahmet Terzi / ANKARA

06.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri