Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Elektriğe yeni zam

Elektriğe yeni bir zam hazırlığı daha yapılıyor. Arz açığı yüzünden özel sektörden alınan pahalı elektriğin faturası vatandaşa kesilecek. Piyasada kilovatsaat başına 16 kuruşa çıkan elektriğin fiyatı 12 kuruşluk TEDAŞ faturasına eklenecek.

2006 yılında 3 ilde yaşanan elektrik kesintisinden sonra uygulamaya giren Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi kamunun arz açığı durumunda özel sektörden elektrik satın almasını sağlıyor. Önceleri en yüksek tüketimin olduğu saatlerde alınan elektrik, arz açığındaki büyüklük nedeniyle günün her saatine yayıldı. Böylece özel sektör kamuya bu saatlerde istediği fiyattan elektrik satabilir hale geldi.

Piyasadan Ocak ayında gündüz 16,9 kuruş, puant diye tabir edilen tüketimin en yoğun olduğu saatlerde 17,8 ve gece 14,8 kuruştan elektrik alındı. Elektrik Üretim A.Ş ise elektriği 9 kuruştan veriyor. Pahalı elektriğin tarifedeki ağırlığı artmasına rağmen, bugüne kadar fark faturalara yansıtılmıyordu.

HÜKÜMET ‘FARK YANSIYACAK’

KARARI ALMIŞTI

Hükümetin yayınladığı 2008 program tedbirlerindeki bir karar artık bu farkın da faturalara yansıtılacağını gösteriyor. Kararda, “Mart ayı sonuna kadar elektrik piyasasında dengesizlik durumunda, kamunun zararını en aza indirmek amacıyla söz konusu maliyetlerin geçiş dönemi boyunca kısmen veya tamamen tarifelere yansıtılmasını sağlayacak düzenleme yapılacaktır” denildi.

Bu durumda TEDAŞ vergi ve fonsuz kilovatsaat başına 12 kuruşa sattığı elektriği bu maliyetleri de yansıtacağı için Ocak ayı verilerine göre ortalama 4 kuruş daha artırmak zorunda kalacak.

ARZ-TALEP DENGESİZLİĞİ

TEDAŞ’TAN KAYNAKLANIYOR

Yüzde 10’ları bulan arz-talep dengesizliğinin TEDAŞ’tan kaynaklandığı belirtiliyor. Kurumun hangi bölgede ne kadar elektriğe ihtiyaç duyulacağını iyi hesaplayamamasının piyasadan pahalı elektrik alınmasına sebep olduğu söyleniyor.

SOKAK AYDINLATMA TÜKETİCİYE YANSIYACAK

Bu arada belediyelerin ödemediği sokak ve genel aydınlatma bedelleri de Haziran sonuna kadar yapılacak bir düzenleme ile tüketicilerin faturalarına yansıtılacak.

/ ANKARA

08.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Elektriğe yeni zam

  Maaşlar bankaya yatacak, kayıtdışı azalacak

  Kurşunsuz benzinde 3 kuruş indirim

  Petrol fiyatları düşüyor

  Ford Otosan, ABD’ye ticarî araç ihraç edecek

  Otomotiv sektörü 2008’e iyi başladı

  İnternette “önce kullan, sonra öde”

  Ekonomide sıkıntı arttı

  “Elektronik istihdam” dönemi başlıyor

  Emeklilerden yüzde 10 sağlık primi kesintisi

  Tüketici kredileri 67.4 milyar YTL’ye çıktı

  2007’de senet protestoları arttı

  Tarım destekleri ödenmeye başladı


 Son Dakika Haberleri