Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İsrailli generaller: Bariyerler kalksın

İsrail ordusundan emekli generallerden bir grup, Batı Şeria’daki askerî kontrol noktalarının kaldırılması için kampanya başlatırken, seyahat kısıtlamalarının Filistinlilerde İsrail’e karşı düşmanlık duygularını beslediğini ve barış sürecini de felce uğrattığını belirttiler.

İsrail Silahlı Kuvvetlerinin eski Stratejik Planlama Bölümü Başkanı Şlomo Brom’un da aralarında bulunduğu 12 eski komutan, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’a gönderdikleri mektuplarda, Batı Şeria’daki askerî kontrol noktalarının yaklaşık 2 milyon Filistinlinin hayatını ciddî olarak zorlaştırdığı gibi, Filistin ekonomisine de büyük zarar verdiğini belirttiler. Eski komutanlar, yüzlerce askeri kontrol noktasının gerekenden fazla olduğunu ve askerî kontrol noktaları yerine, İsrail’in güvenlik endişelerini karşılayabilecek diğer bazı askerî tedbirler kullanılabileceğini kaydettiler.

İsrail, intihar saldırılarını önlemek amacıyla askerî kontrol noktalarının hayati önemi bulunduğunu öne sürüyor. Filistinliler ise ABD’nin öncülüğünde yeniden başlayan barış görüşmeleri sürecinde, askerî kontrol noktaları yanı sıra yol blokajlarının da kaldırılmasını istiyor.

Mektupta imzası bulunan eski komutanlardan, Filistin sorunlarıyla ilgili idarenin eski başkanı İlan Paz, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, “Tünelin sonunda bir ışık göremeyen, ekonomilerini geliştiremeyen ve bir yerden diğerine gidemeyen Filistin halkının çaresizliğinin verdiği zararı anlamanız gerekiyor. Bu, şiddeti ortaya çıkaran bir haklılık oluşturuyor. Bunu hatırlamalıyız” dedi.

Mektupta imzası bulunan eski generallerden Şlomo Brom da savunma yetkililerini Filistinlilere bir iyiniyet jesti yapmaya ikna ederek, böylece Başbakan Ehud Olmert’e Filistinlilerle barış görüşmelerinde serbesti sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Brom, küçük düşme duygusu ve nefret sebebiyle yol blokajlarının Filistinlilerin militan gruplara ve özellikle Hamas’a katılma eğilimini güçlendirdiğini, bunların kaldırılmasının barış sürecine katkısı olacağını düşündüğünü belirtti ve “Elbette, amaç bir barış anlaşmasına yönelik gayretlerinde Olmert’in planlarına yardımcı olmaktır” dedi.

/ KUDÜS

15.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Beyrut’ta matemler çakıştı

  İsrailli generaller: Bariyerler kalksın

  Paris salgını Danimarka’ya sıçradı

  ‘Gerilim bize yarıyor’

  Dayton anlaşmasının orjinali kayboldu

  ABD-İran görüşmelerine Mugniye gölgesi düştü

  Eski Doğu Bloku ülkelerine Rus tehdidi

  Atlantis astronotları yeniden uzayda

  Geleceğin evi böyle olacak


 Son Dakika Haberleri