Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

MÜSİAD: Tarım olmadan kalkınamayız

Türkiye’nin gelişmesinin tarımın geleceğine bağlı olduğunu kaydeden Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, AB sürecinde Türkiye’nin yeni fırsatlar yanında büyük tehdillerle de karşı karşıya kalacağının altını çizerek, tarım envanterinin çıkarılarak şimdiden planların yapılmasını gerektiğini söyledi.

MÜSİAD tarafından Elazığ’da organize edilen “Türkiye’nin Gıda, Tarım ve Hayvancılıktaki Gücü ve Geleceği” konulu zirvede konuşan MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, AB sürecinde tarımda yeni fırsatların yanında çok büyük tehditlerle karşılaşılacağına dikkat çekerek, en radikal değişimlerin tarım alanında yaşanacağına işaret etti. Tarımın, Türkiye’nin kalkınmasının motor gücü haline getirilmesi gerektiğini ifade eden Bolat, şöyle devam etti: “Türkiye’nin gelişmesi tarımın geleceğine bağlıdır. Tarım, ziraat ve hayvancılık üretim politikalarını geliştirmek zorundadır. Türkiye öncelikli olarak dünyadaki yerini tanımlamak ve AB’ye uyum sürecinde neyin pazarlığını yapacağını görmek, mukayeseli olarak rekabet üstünlüğü olan sektörleri ortaya çıkartırken, geliştirilmesi veya vazgeçmesi gereken sektörleri de tanımlamak için “Tarım Envanterini” çıkartması gerekir. Bunun yanında, tarım sektörüne sermaye ve müteşebbis aşısı için tarıma dayalı sanayi planlanmalı, tarıma yönelik yatırımlar desteklenmeli ve uygun ölçekler yakalanmaya çalışılmalıdır.”

Tarım sektörünün kalkınması ve ekonomiye gereken katkıyı yapması için ele alınması gerekenleri sıralayan Bolat “Tarımsal örgütlenmelerin etkinliğinin artırılması, sözleşmeli tarımın geliştirilmesi, organize tarım ihtisas bölgelerinin yaygınlaştırılması, katma değeri büyük meyveciliğin ve organik tarım ürünlerinin, kurutulmuş sebze ve meyve ürünleri üretiminin geliştirilmesi gerekir. Ayrıca, tarımsal eğitim reform stratejisinin geliştirilmesi ve göç gerçeğinin planlanması gerekir” dedi.

MÜSİAD Başkanı Dr. Ömer Bolat sonuç olarak Türkiye’nin tarımı ile ilgili olarak muhteşem bir potansiyelin çok altında kullanıldığını, makul kaynaklarla çok daha iyi üretim-tüketim-ihracat rakamlarına ulaşılabileceğini ifade ederek Türkiye’nin gelişmesinin tarım sektörünün etkinliğine bağlı olduğuna dikkat çekti. Toplantıya katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker de bölgedeki temsilcilerin sorunlarını dinledi.

Yeni Asya / ELAZIĞ

17.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bankalar elden gidiyor

  MÜSİAD: Tarım olmadan kalkınamayız

  Enflasyon mutfaktan çıkmıyor

  2.5 milyar dolar sermaye dışarıya aktı

  Yurtdışında işçi çalıştırmaya düzen

  Gerçek işsiz sayısı 4,4 milyon

  Tüketici dostu ödülü İstikbal’in

  Türk Patent Enstitüsü’nden Ülker’e Ödül

  Pardus e-devlet’in kullanımını kolaylaştırdı


 Son Dakika Haberleri