Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

ABD belgelerindeki darbe planları

ABD Dışişleri Bakanlığının gizliliği kaldırılan, 1969-1972 yıllarına ait arşivlerinin Türkiye’ye ilişkin belgelerinde, “Ordu’nun, Mayıs 1969’da eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın siyasi haklarının iadesini öngören bir anayasa değişikliğinin Senato’da kabulü durumunda yönetime el koymayı planladığı” ileri sürüldü.

ABD Dışişleri Bakanlığının Doğu Avrupa ve Doğu Akdeniz ülkeleriyle ilişkilerini kapsayan ve kamuoyunun bilgisine açılan 1969-1972 tarihli arşivlerin Türkiye bölümünde, Türkiye’deki siyasi gelişmelerin yanı sıra ABD’nin o dönemde özellikle önem verdiği Türkiye’deki afyon üretimi konusu ve çeşitli uluslararası meseleler yer aldı. Arşivlerde yer alan 19 Mayıs 1969 tarihli “istihbarat telgrafı”nda, “Genelkurmay Başkanlığının, 16 Mayıs’ta yaptığı toplantıda, Bayar ve diğer yasaklı politikacıların siyasi haklarının geri verilmesini öngören anayasa değişikliğinin 20 Mayıs için planlanan oturumda Senato tarafından kabulü durumunda, ülke yönetimine el koymayı kararlaştırdığı ve bu durumun, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakan Süleyman Demirel’e iletildiği” kaydedildi. Bu belgede, “dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Memduh Tağmaç’ın imzasıyla, bütün ordu, kolordu ve tümen komutanlarıyla üst düzey Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanlıklarına bu konuda talimat gönderildiği” ileri sürüldü. Belgede, “müdahalenin 20 Mayısı 21 Mayısa bağlayan gece olmasının planlandığı ve bunun muhtemelen bir haber bülteniyle radyodan halka duyurulacağı” belirtildi. Bu belgede, “bazı üst düzey CHP yetkililerinin, partinin Senato oturumunda ret oyu kullanacağı ve böylelikle gereken üçte ikilik çoğunluğun sağlanamayacağı yönünde Ordu’ya güvence verdiği” ifade edildi. Ancak her şeye rağmen bu anayasa değişikliği şans eseri kabul edilirse Ordu, bütün uyarı ve hazırlıklarının blöf olmadığını göstererek harekete geçecek” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığınca Türkiye’deki iç siyasete ilişkin hazırlanan ve 1971 başlarında yazıldığı anlaşılan belgede, Demirel’in, 1965’te iktidara geldikten sonra ekonomik politikada olağandışı bir yetenek gösterdiği, askerlerle arasında “beklenmedik” bir etkili çalışma ilişkisi geliştirdiği, ancak üniversitelerde şiddetin yaygınlaştığı son zamanlarda muhtemel bir askeri müdahaleye yönelik raporlar olduğu kaydedildi. Arşivlerdeki 10 Mart 1971 tarihli istihbarat telgrafında, “aynı gün TSK’nın komuta konseyinin, ülkede siyasi durumun çok gerginleştiği, ögrenci-polis çatışmalarının yaygınlaştığı ve birkaç gün önce dört Amerikalı askerin militanlarca kaçırıldığı bir ortamda, sekiz saat süren bir toplantı yaptığı” belirtildi. Belgede, 12 Mart muhtırasından iki gün önceki bu toplantıya ilişkin dönemin bir komutanının, “Ordu’nun siyasi duruma müdahale etmeye zaten karar verdiğini ve toplantıda bu müdahalenin şekline ilişkin iki öneriden birinin benimseneceğini” söylediğine işaret edildi

/ WASHINGTON

17.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hasta sayısında anormal artış

  TİSK’in OECD raporu

  Saldırıların mini etekle ilgisi yok

  ABD belgelerindeki darbe planları

  Yasakçılar korku yayıyor

  Ek 17 tuzağına düşülmesin

  Yazıcıoğlu: Rejim kaygısı bırakılsın

  Aksu: Başörtüsü tüm kamu kurumlarında serbest olsun

  Cizre'de bayrak indirildi

  PKK'da iç savaş

  Gündoğdu: Geciken adalet, adalet değildir

  Yine 10 bin dolar nakaratı

  Soylu: Bizim işimiz halkla

  81 bin öğrenci, şartlı nakit transferinden faydalanıyor

  Ev okul projesi amacına ulaştı

  İstanbul’da nihayet kar

  İstanbul'da 14 saat su yok

  Senegal Cumhurbaşkanı Türkiye’ye geliyor

  Uyuşturucu bağımlılığı için araştırma komisyonu

  TEKEL işçilerinden eylem

  Karadeniz'in gizli koyları keşfedilecek

  Kırıkkale, Newsweek’e kapak oldu

  Çevreyi kirletenlere baskın gibi denetim

  Bebek hasreti çekenlere yardım

  Hamburger’in yanında salata ve ayran tüketin

  Tüylerimiz neden diken diken olur?


 Son Dakika Haberleri