Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yoksul öğrencilerin eğitim şartları zor

Şartlı Nakit Transferi’nden Türkiye genelinde 1 milyon 700 bin çocuğun yararlandığını belirten Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Songül Sallan Gül, yapılan bir araştırma sonucunda, birçok çocuğun bu yardımlarla eğitime devam ettiklerinin belirlendiğini söyledi.

Gül, yoksul çocukların yüzde 27’sinin Şartlı Nakit Yardımı olmasa ailelerinin kendilerini okula göndermeyeceğini ifade ettiklerini bildirdi.

Fırsat eşitsizlikleri, işsizlik ve gelir dağılımı adaletsizliğinin yoksul çocukların geleceğini tehlikeye attığını ifade eden Gül, şunları söyledi: ‘’Yoksulluk, çocukların, gelecekte düşük eğitimli olmalarına, sağlık olanaklarına erişememelerine, madde bağımlısı olmalarına, suç işlemelerine, toplumsal dışlanmaya maruz kalmalarına, işsiz ve muhtaç olmalarına yol açmaktadır. Türkiye’de de son rakamlar 15 yaş altı çocukların yaklaşık yüzde 28’inin gıda ve gıda dışı yoksulluk içinde yaşadığını göstermektedir. Ülkemizde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ile Dünya Bankası arasında gerçekleştirilen Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında, 2001 yılından itibaren Şartlı Nakit Transferi Programı uygulamasına geçildi. Türkiye’de 1 milyon 700 bin çocuk şartlı nakit transferinden yararlanıyor. Bu yardımlar yoksul çocukların okula devam etmesini sağlıyor.’’

Programın Türkiye’de, yoksulların eğitime erişim ve fırsat eşitliğinin sağlanmasına katkı sağladığını dile getiren Gül, yardımların dağıtılması sırasında annelerin ve kız çocuklarının temel alınmasının da, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama hedefi açısından önemli olduğunu vurguladı.

ÇOCUKLARIN YÜZDE 56’SI

HİÇ HARÇLIK ALMIYOR

Araştırmanın, Ankara-Keçiören’deki beş ilköğretim okulunda, ŞNT eğitim destek yardımı alan yoksul çocuklarla görüşülerek yapıldığını aktaran Gül, görüşülen çocukların yarısının Ankara doğumlu olduğunu, diğer yarısının ise aileleri Ankara’ya göçle gelen çocuklardan oluştuğunu söyledi.

Çıkan sonuçlara göre, yoksul öğrencilerin yüzde 22’si okul sonrası, hafta sonları ve yaz tatillerinde mendil, simit, çiçek satıcılığı, boyacılık, bakkal çıraklığı ve çaycılık türü işlerde çalışarak aile geçimine katkıda bulunuyorlar.

Yoksul çocukların yüzde 56’sı hiç harçlık alamıyor. Harçlık alan çocukların harçlıkları da ortalama 25 ile 50 YKr arasında değişiyor. Şartlı Nakit Transferi yararlanıcısı kız çocuklarının yüzde 80’i okumanın iyi bir gelecek sağlayacağına inanıyor. Bu inanç erkek çocuklarda ise yüzde 65. Yoksul aileler için eğitim yardımlarının desteği oldukça düşük olsa da işlevselliği sürüyor. Yoksul çocukların yüzde 27’si Şartlı Nakit Transferi olmasa ailelerinin kendilerini okula göndermeyeceğini ifade ediyor.

/ ISPARTA

23.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Başörtüsünde muhalefet kemikleşmiş

  İNTERNET SİTESİNDEN DUYURULDU

  Erdoğan: Hedef ve sınırlar belli

  Gül, Talabani’ye bilgi verdi

  Toptan: TSK Meclisin verdiği yetkiyi kullanıyor

  AB: Orantısız güç kullanılmamalı

  Dışişleri: İyi bir haber değil

  İngiltere: Siviller zarar görmesin

  Dünyada flaş haber

  Muhalefetten kara harekâtına destek

  Emekli paşa: Amaç vurulmuş bölgelerin kontrolü

  DP lideri Soylu’dan 39. yıl ziyareti

  39. yıl sevincimizi paylaştılar

  İngilizler İslamı araştırıyor

  Gişelerin taşınması masada

  Batman'da, âfet konutları yerleşime hazır

  Antalya'ya 8'nci kardeş geliyor

  Düzdağ’dan Mehmet Akif konferansı

  Bal arısı için “acil çağrı’’

  Bitkisel atık yağları lavaboya dökmeyin

  ‘Kartopu’nda 20 tutuklama

  Yoksul öğrencilerin eğitim şartları zor

  Kanser hastalarına besin desteği


 Son Dakika Haberleri