Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Fazla kilolar, uyku apnesini tetikliyor

Uyku sırasında horlama ile birlikte ortaya çıkan soluk durmalarının (uyku apnesi) farklı yaş gruplarını etkilediği, fazla kilolu kişilerde bu hastalığın daha yaygın olduğu bildirildi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı bünyesinde oluşturulan Uyku Laboratuvarı Direktörü Dr. Kezban Aslan, ‘Uyku Apnesi’’nin günümüzün en yaygın rahatsızlıklarından biri olduğunu ve ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Aslan, uzun yıllardan beri uykuda horlayan hastaların varlığının bilindiğini belirterek, ancak önemli olanın bu horlamaya soluk tutma ya da soluk durma olarak tanımlanan apne olaylarının eşlik edip etmediği olduğunu ifade etti.

Uyku sırasında horlama ile birlikte ortaya çıkan apnelerin, farklı yaş gruplarını etkilemekle birlikte sıklıkla 30-60 yaş arası kişilerde ortaya çıktığını anlatan Aslan, yapılan çalışmalarda erkeklerde yüzde 4, kadınlarda yüzde 2 sıklıkla görüldüğünün belirlendiğini kaydetti.

Aslan, Türk halkının beslenme alışkanlığı ve fiziksel yapısı göz önüne alındığında ülkede bu hastalığın görülme sıklığının daha yaygın olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

‘’Kilo arttıkça hastalığın görülme olasılığı artıyor. Bu hastalık tipik olarak uyku sırasında üst hava yolunun tekrarlayıcı tıkanıklıkları ile karakterizedir. Bu hastaların hava yollarında bulunan kasları normale göre daha zayıf. Ayrıca uyku sırasında hava yollarının sinir sistemi tarafından kontrollerinde de problem gözlenmekte. Apne atakları sırasında kanın oksijen düzeyi düşerken nabız ve tansiyonda da değişiklikler oluyor.

Uyku apne hastalığı olanlarda, hastalığı olmayanlara göre daha sık oranda hipertansiyon, kalp damar hastalığı, felç geçirme, şeker hastalığı ve benzeri hormonal hastalık oluşma riski bulunuyor. Şişmanlığın yanı sıra yüksek kolesterol, sigara ve alkol kullanan kişilerde bu hastalık daha sık görülüyor.’’

Aslan, uyku apne hastalığı olan kişilerde gündüz aşırı uykululuk, yorgunluk, dikkat dağınıklığı, hafıza problemleri, depresyon, baş ağrısı, ağız kuruluğu, günlük iş ve sosyal performansta azalma gibi yakınmalar olduğunu belirterek, gece uyku sırasında ise horlama, sesler çıkarma, gece sık idrara çıkma, baş ve boyunda aşırı terleme gibi bulgular olabileceğini; bu hastaların trafik kazası geçirme risklerinin 3-7 kat daha fazla olduğunu söyledi.

Aslan, bu yakınmaları olan hastaların uyku bozuklukları ile ilgilenen bir hekime başvurmaları gerektiğini, ayrıca

yakınmaların değerlendirilmesi için kişilerin uyku laboratuvarlarında (polisomnografi) gözetim altına alınmasının yararlı olacağını sözlerine ekledi.

/ ADANA

25.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Örtüyle çalışmak huzur veriyor

  YÖK, duruşunu bugün açıklayacak

  Şehirleri vurma tehdidi

  Tersane ölümleri Meclis te

  TSK, ‘site’den bilgilendirdi

  Mutlaka hesapları var

  Öğretmen atamaları bugün yapılıyor

  Hukukçuların sessiz kalmasını anlayamıyorum

  “Hocaların hocası’’ panelle anıldı

  Yağışlar yetersiz kaldı

  Palmiyelere hasırla koruma

  Muş'ta dereler de dondu

  Sıcaklıklar normale dönüyor

  Antalyalılar kara hasret

  Fazla kilolar, uyku apnesini tetikliyor

  Mardinli öğrenciler Suriye’yi gezdi


 Son Dakika Haberleri