Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Konya’da yağış sevinci

Kuraklık korkusu yaşayan Konya’da, geçen kış Aralık ayında metrekareye sadece 100 gram düşen yağış, bu kış dönemi aynı ay 54 kilograma çıktı. Bu rakamları yorumlayan yetkililer, geçen yıl yüzde 40’a yaklaşan hububattaki rekolte kaybının bu yıl yaşanmayacağını tahmin ediyor.

Geçen yılki kuraklık sebebiyle ülkenin ‘’hububat ambarı’’ konumunda olan Konya’da hububat üretimi yüzde 40’ya yakın azalmış, üretim azlığı sebebiyle ülkedeki hububat açığının kapatılması için çareler bulunmaya çalışılmıştı.

Geçen yıl hububattaki verim düşüklüğüne, bitkinin başak oluşturma dönemi olan Mart, Nisan ve Mayıs aylarında bölgeye yeterli yağış düşmemesi sebep oldu. Geçen yıl Mart ayında Konya’ya metrekareye 15,4, Nisan ve Mayıs ayında ise 16’şar kilogram yağış düştü.

Geçen kış sezonu Konya’ya, 2006 Kasım ayında 51,9 kilogram, Aralıkta 0,1 kilogram, 2007 ocakta 20,9, Şubatta ise 19,3 kilogram yağış düşmüştü. Bu kış döneminde ise 2007 Kasım ayında 68, Aralıkta 53,8, 2008 yılı Ocak ayında 23, Şubatta ise 21 kilogram yağış düştü.

“KURAKLIĞIN BU YIL

YAŞANMAYACAĞINI ÜMİT EDİYORUZ”

Kış yağışların hububat çiftçisi için ümit verici olduğunu anlatan Nalbantçılar, ‘’benzer yağışlı durumun çiftçi için kritik olan önümüzdeki bahar aylarında da devam edeceğini tahmin ediyoruz. Geçen yıl hububat üretimi açısından yaşanan kuraklığın bu yıl yaşanmayacağını ümit ediyoruz, ya da genel olarak yaşanan kuraklığın etkisinin daha az olacağını söyleyebiliriz’’ diye konuştu.

Meteoroloji Konya Bölge Müdürü Ertuğrul Şen ise bu yıl kış döneminde Konya bölgesine düşen mevsim normallerindeki yağışın bahar aylarında da sürmesini beklediklerini anlattı.

Şen, ‘’bölgenin Mart, Nisan ve Mayıs ayı normalleri, metrekareye her ay yaklaşık 30 kilogram şeklindedir. Geçen yıl bu kritik 3 ayda ay başına ortalama 15 kilogram yağış düşmüştü, bu rakamlar mevsim normalinin yarısı kadardı. Bu yıl bahar döneminde ise yağışın mevsim normalleri değerine dönme ihtimali yüksek’’ diye konuştu. ÇİFTÇİNİN AKLINDAKİ SORU: BU DURUM BAHARIN MÜJDECİSİ Mİ? Bu rakamlar içinde en çarpıcı veri, geçen kış Aralık ayında metrekareye sadece 100 gram yağışın düştüğü Konya’ya bu kış dönemi aynı ay 54 kilogram yağmur yağması... Çiftçinin aklındaki soru ise, ‘’bu kış dönemi yağış miktarındaki artış, hububat üretimine doğrudan etki yapacak bahar yağmurlarının da artacağı anlamına mı geliyor?’’ Selçuk Üniversitesi (SÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, yaptığı açıklamada, ‘’bu kış düşen bol yağış, yörede dönemsel olarak yağışlı bir periyota girildiği izlenimi vermiştir’’ dedi.

/ KONYA

26.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Şehitler gözyaşlarıyla

  Üniversiteler başörtülülere yine kapalı

  CHP yine mahkemede

  YÖK: Devletin nitelikleri özgürlükleri kısıtlayamaz

  Toptan: Anayasa değişikliğine gerek yoktu

  Gül’e harekât brifingi

  3 köy korucusu şehit oldu

  MEB’den 4 dakikada 7159 atama yapıldı

  Iraklı mülteciler yardım bekliyor

  Hrant’ın arkadaşları adalet nöbetinde

  Çipli pasaportlar Kasım'da verilecek

  Tuzla’da teftiş başladı

  Yayınevi cinayeti dâvâsında reddi hakim talebi

  Polatlı Ceza ve Tutuk Evi kapatıldı

  Taşımalı eğitime 7 milyon YTL

  Karadeniz’de 141 köye ulaşılamıyor

  Afetzedelerin mağduriyeti önleniyor

  Doğuda kar değil soğuk var

  Konya’da yağış sevinci

  Büyükşehir belediye başkanları buluştu

  Şanlıurfa’da fidan seferberliği

  Malatya’da trafik kazası: 2 ölü, 21 yaralı

  Ailelerine kavuştular

  Çocuklara pnömokok tehdidi

  Sokakta çalışan çocuklar ve aileleri eğitilecek

  Genç gazetecilere çağrı


 Son Dakika Haberleri