Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Iraklı mülteciler yardım bekliyor

Amerika’nın Irak’ı işgalinin ardından ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan Iraklı Türkmen ve Araplar, Türkiye’de zor şartlarda hayatlarını sürdürüyor. Sayıları 50’ye yakın Iraklı sığınmacılar, Birleşmiş Milletler’in uzatacağı yardım elini bekliyor.

BM aracılığıyla geçici olarak Gaziantep’e gönderilen mülteciler, çalışma izinleri olmadığı için sıkıntı çekiyor.

Fakirlikle boğuşan Iraklılar, BM tarafından farklı ülkelere gönderilecekleri günü bekliyor. Savaş öncesi mutlu bir hayat süren mülteciler, savaşla birlikte mal ve mülklerini geride bırakarak ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Can tehlikesi sebebiyle vatanlarından kaçan mülteciler, geçici olarak farklı ülkelere gönderildi. Ülke hasreti çeken Iraklılar, ölüm korkusu sebebiyle topraklarına dönemiyor. Türkiye’nin kendilerine iyi davrandığını söyleyen ilticacılar, güzel günler için gün sayıyor. Kendi hayatlarından vazgeçen Iraklılar, çocuklarının geleceğinden endişe ediyor. Evlâtlarını okula göndermek isteyen sığınmacılar, çocuklarının cahil yetişmesinden korkuyor. Gaziantep’in farklı semtlerinde ikamet eden Iraklılar, seslerini duyuramamaktan şikâyetçi.

BM’NİN VERDİĞİ SÖZLER TUTULMADI

Türkmen Abdullah Yaşar, BM’in kendisini Gaziantep’e gönderdiğini söyledi. Yaşar, Gaziantep’e gönderilirken BM yetkililerinin kendilerine maaş bağlama ve ev bulma sözü verdiğini ancak bu vaatlerin gerçekleşmediğini dile getirdi.

Yaşar, 15 aydan beri Gaziantep’te olduğunu iş bulamadığı için sıkıntı çektiklerini belirtti. İş izinleri olmadığı zor şartlar altında yaşadıklarının altını çizen Yaşar, sıkıntılarının çözülmesi için BM yetkililerinden yardım istedi. 1.5 yıldan beri Gaziantep’te olan bir başka Türkmen Şahin Kasapoğlu, iş başvurusunda bulundukları işverenlerin kendilerinden iş izni istediğini belirtti. BM’nin kendilerine gerekli desteği vermediğini kaydeden Kasapoğlu, daha önce Gaziantep’te bulunan Iraklıların başka ülkelere gönderildiğini dile getirdi. Kasapoğlu, BM’nin Türkmenlerle ilgilenmediğini ileri sürdü. Görüştükleri BM yetkilerinin kendilerine olumlu ya da olumsuz cevap vermediğini söyleyen Kasapoğlu, sahipsiz oldukları için seslerini duyuramadıklarını kaydetti.

Türkiye elini uzatsın

Irak’tan ayrılırken bütün mal varlıklarına el konulduğunu belirten Iraklı Hadi Hüseyin Yasir, “Neyimiz var neyimiz yok, her şeyimize el konuldu. Irak’tan kaçarken her şeyimizi bırakıp geldik. Elimizde olan paraları da harcadık. BM tarafından Gaziantep’e gönderildik. Ancak burada da iş sıkıntısı çekiyoruz. Çocuklarımız hasta oluyor, tedavi ettiremiyoruz. Çok problemlerimiz var. Türkiye Cumhuriyet’inden bize yardım etmesini bekliyoruz” dedi.

Kerküklü Burhan Nurettin ise iş sıkıntısı çeken mültecilerden. Nurettin, kalıcı olarak bir ülkeye gitmek istediğini ifade etti. Nurettin, “Bu şekilde sefil bir hayat yaşayacağımı bilseydim, Kerkük’te ölürdüm kurtulurdum.” dedi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilileri, mültecilerin sıkıntısının en kısa zamanda çözüleceğini dile getirdi.

/ GAZİANTEP

26.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Şehitler gözyaşlarıyla

  Üniversiteler başörtülülere yine kapalı

  CHP yine mahkemede

  YÖK: Devletin nitelikleri özgürlükleri kısıtlayamaz

  Toptan: Anayasa değişikliğine gerek yoktu

  Gül’e harekât brifingi

  3 köy korucusu şehit oldu

  MEB’den 4 dakikada 7159 atama yapıldı

  Iraklı mülteciler yardım bekliyor

  Hrant’ın arkadaşları adalet nöbetinde

  Çipli pasaportlar Kasım'da verilecek

  Tuzla’da teftiş başladı

  Yayınevi cinayeti dâvâsında reddi hakim talebi

  Polatlı Ceza ve Tutuk Evi kapatıldı

  Taşımalı eğitime 7 milyon YTL

  Karadeniz’de 141 köye ulaşılamıyor

  Afetzedelerin mağduriyeti önleniyor

  Doğuda kar değil soğuk var

  Konya’da yağış sevinci

  Büyükşehir belediye başkanları buluştu

  Şanlıurfa’da fidan seferberliği

  Malatya’da trafik kazası: 2 ölü, 21 yaralı

  Ailelerine kavuştular

  Çocuklara pnömokok tehdidi

  Sokakta çalışan çocuklar ve aileleri eğitilecek

  Genç gazetecilere çağrı


 Son Dakika Haberleri