Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Demokrasimizin “yüz”ü

Her yıl Mart ayını Bediüzzaman’a ayıran Genç Yaklaşım, bu özel yıldönümü münasebetiyle, Said Nursî’nin meşrûtiyet, cumhuriyet ve demokrasi anlayışını konuşan bir kapak dosyası hazırladı.

Resmî tarih bize Osmanlı’yı “astığı astık, kestiği kestik” padişahlarla yönetilen bir monarşi olarak anlatırken, cumhuriyeti bu yönetime son veren, “halkın kendi kendini yönettiği” bir rejim olarak sunar. Demokrasiyi içermeyen cumhuriyet rejimindeki bu eksiklikten hiç bahsedilmediği gibi, Osmanlı’nın meşrutiyet tecrübesi de göz ardı edilir. Demokratik meşrûtiyet de, halkın kendi kendini yönetemediği cumhuriyet de yoktur bu tezlerde.

Her yıl cumhuriyetin yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutlarız, ama cumhuriyetin öncesini unutur ya da yeterince önemsemeyiz. Cumhuriyetin 100. yıldönümünde yapılacak kutlamaların görkemini tahmin etmek de zor olmasa gerek.

Oysa bu yıl, cumhuriyetin değil, ama cumhuriyete öncülük etmiş olan meşrûtiyetin 100. yıldönümü. Demokrasi ile cumhuriyetin çoğu zaman bir birine zıt kavramlar olarak kullanıldığı ülkemizde, meşrûtiyetle başlayan demokratikleşme sürecinin cumhuriyetle sekteye uğradığını söylemek de abartı sayılmaz.

Latif Salihoğlu’nun “Meşrutiyet’in Bediüzzaman’ı”nı anlattığı bu sayımızda, Mesut Toplayıcı, Meşrûtiyet’ten günümüze demokrasi serüvenimizi, demokratikleşme sürecinin nasıl dikdatöryaya dönüştüğünü aktarıyor.

Görüşlerine başvurulan isimlerden emekli savcı Gültekin Avcı, derin devlet içinde askerin rolünün fotoğrafını çekiyor.

Aykut Tanrıkulu, Said Nursî’nin “Dindar cumhuriyetin reisleri” dediği 3 halifeye “cumhuriyet” yönüyle yaklaşıyor.

Meryem Tortuk’un hazırladığı “Gazete başlıklarında ihtilaller”, medya-devlet ilişkileri açısından ibretlik manzaralar sunuyor.

Kapak dosyası dışında yine zengin bir muhteva karşılıyor okuyucuları.

Umut Yavuz, “Büyük filozoflar dizisi”ne bu ay “Mantığın kurucusu Aristo” ile devam ediyor.

Mehtap Yıldırım, kâinatın cemreleri ile Bediüzzaman’ın hayatının üç dönemindeki paralellikleri gözler önüne seriyor.

Agos gazetesi yazarlarından Markar Eseyan da Genç Yaklaşım’ın bu ayki konuklarından. Eseyan ile toplumun kendi gerçekleri ile yüzleşmesi ve milliyetçilik üzerine söyleşilmiş.

Vehbi Kara, bu ayki yazısında farklı bir gelecek perspektifi sunuyor.

“Hakan Şükür’ü nasıl bilirsiniz?” Cüneyt Üstün, ünlü futbolcunun attığı ve kaçırdığı goller üzerinden bir Hakan Şükür portresi aktarıyor.

Fotoğraf Yarışmamızda dereceye girenler de belli olmuş. Sonuçlar Genç Yaklaşım’da.

03.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Demokrasimizin “yüz”ü

  600 yıllık hamam onarılıyor

  Öğrencilerin hayali koleksiyona dönüştü

  İzmir’in simgeleri restore ediliyor

  Diyarbakır’da sinema buluşması


 Son Dakika Haberleri