Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

AB unutturuldu

AB uzmanı Dr. Cengiz Aktar, müzakere tarihi alındığı 17 Aralık 2004’ten bu yana yaşanan bu atalet ortamının toplumun geneline yansıdığını belirterek “İnsanlar AB’yi ya unuttu, ya da AB’ye düşman oldu. Bu gidişat ülkenin ve vatandaşların çıkarı açısından hayırlı değil” dedi.

Milliyet’e konuşan AB uzmanı Dr. Aktar, Türkiye’de birbilerinden farklı çevrelerin hükümetin AB işlerini çoktandır gündeminden düşürdüğünü hissettiğini ve yaşadığını kaydetti. 2002 - 2004 yıllarının özgüvenli, özgürlükçü ve iyimser ortamının epeydir olmadığını ve aksine o yıllarda yapılan reformlardan geri dönüşler olduğunu belirten Aktar, “Müzakere tarihi alındığı 17 Aralık 2004’ten bu yana yaşanan bu atalet ortamı toplumun geneline de yansımış durumda. İnsanlar AB’yi ya unuttu, ya da AB’ye düşman oldu. Bu gidişat ülkenin ve vatandaşların çıkarı açısından hayırlı değil. AB işlerinin tavsamaya başlamasıyla ülkenin kronik meselelerinin nasıl tekrar baş gösterdiği ortada” diye konuştu.

Aktar, AB konusunda dekarasyon yayımlayan aydınlar arasındaki 2002 yılında zamanın koalisyon hükümetini göreve çağırmış bulunanlar da olduğunu ifade ederek, o yıllarda da benzer bir durumun olduğunu dile getirdi. Aktar, şöyle konuştu:

“Koalisyon hükümeti 2002 başına kadar hiçbir adım atmamıştı. Bu defa toplumun olabildiğince farklı kesimlerinden AB işinin önem ve yararını kavramış 100 civarında kanaat önderinin hükümete acil bir çağrıda bulunmasını temenni ettik. Metni AB konusunda uzman aylık bir dergi olan Kriter’in Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Karauçak ile kaleme alırken, içinde bulunduğumuz derin güvensizlik ortamının çaresinin yine ve her şeye rağmen AB sürecinde olduğunu vurgulamak istedik.”

“GÜVENSİZLİK ORTAMI İRADEYLE AŞILIR”

Aktar, başörtüsü sorununun çözülmediği gibi, Kuzey Irak harekâtıyla birleşerek ülkenin sorunlar yumağını daha da içinden çıkılmaz hale getirdiğini söyledi. Aktar, “O yüzden pek çok öğretim üyesi ve aydın, sivil anayasa ve AB sürecini işaret ediyor. İçinde bulunduğumuz derin güvensizlik ortamı en az bunun kadar derin bir cesaret ve iradeyle aşılır. Zaman tam da bu zamandır” dedi.

“BAŞMÜZAKERECİ KURUMU YENİDEN

DÜŞÜNÜLMELİ”

2008’in “AB yılı” olması temennisinde bulunan Aktar, yapılması gereken altyapı çalışmalarının başında başmüzakereci kurumunun baştan düşünülmesi olduğunu belirtti. Aktar, “Bir tek insan Türkiye boyut ve konumunda bir ülkenin hem dış hem de AB işlerini sağlıklı bir şekilde bir arada götüremez. Altyapının hazır olmadığının birincil işareti bu içinden çıkılmaz durumdur. Balık baştan kokacağı için bu dengesizlik tüm sisteme yansıyor” diye konuştu.

Yeni Asya / İSTANBUL

04.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Başörtülü öğrenciler suç duyurusunda bulunacak

  AB unutturuldu

  ‘Kara harekâtı’ Meclise taşınıyor

  Kutan: İsrail’in yaptığı devlet terörü

  Kongar: Türkiye’de demokrasi hilkat garibesi

  Mecliste ziyaretçi kartı fotoğraflı olacak

  Gül: Romanya, barışa katkıda bulunan dostumuzdur

  Van’da 2 terörist yakalandı

  PKK’nın uyuşturucu trafiğine büyük darbe

  Türkiye’nin yardım eli her yerde

  Feribot iskeledeki çay ocaklarına çarptı

  Baz istasyonları şekil değiştirdi

  Hem israf önlendi, hem su çilesi bitti

  Türkiye, Kyoto’da aktif rol alıyor

  Doğuda hava ısınacak

  Gazze’nin şahitleri konuştu

  RTÜK’ten seminer

  Su israfı yapmayın

  8,1 milyon aileye 5,9 milyon ton kömür dağıtıldı

  Ankara’ya deniz gelecek!

  Sağlık sektöründen ortak yatırım projesi

  Yerli pilotlar arttı

  ÖSS başvuruları 7 Nisan’a kadar


 Son Dakika Haberleri