Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Asker-CHP tartışması büyüyor

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, kara harekâtının ardından muhalefetin eleştirilerine, “Açıklamaları, hakaret kabul ettik’’ sözleriyle karşılık verdi. Büyükanıt’ın açıklamasına cevap ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek’ten geldi. Özyürek,”Genelkurmay Başkanının muhalefet partilerini hainlikle suçlamaya kesinlikle hakkı yok” dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, kara harekâtının ardından muhalefetin eleştirilerine sert cevap vererek, ‘’Açıklamaları, hakaret kabul ettik’’ dedi. Büyükanıt’ın açıklamaların muhalefetten anında cevap geldi.

Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı’nın düzenlediği Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği Sempozyumu’nda gazetecilerin sorularını cevaplayan Orgeneral Büyükanıt, geçen hafta muhalefet ile TSK ardında cereyan eden karşılıklı açıklamalara değindi. Orgeneral Büyükanıt, muhalefet partisi liderlerinin kara harekâtının bitirilmesiyle ilgili açıklamalarının hatırlatıması üzerine ‘’Operasyonun başarısı gölgelendi. Mehmetçiğe yazık, onlara üzülüyorum’’ dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşüp görüşmediği sorusuna da Büyükanıt, ‘’Kimseyle görüşmedim’’ cevabını verdi. Orgeneral Büyükanıt, ‘’Açıklamaları, hakaret kabul ettik’’ diye konuştu.

Kara harekâtına ilişkin eleştirilerin ardından Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yayımlanan bildirinin bir görevli tarafından mı kaleme alındığının sorulması üzerine Orgeneral Büyükanıt, ‘’Bizzat ben kaleme aldım. TSK’ya hakaret ettirmem. TSK’yı hedef alan karşısında beni bulur’’ dedi.

ŞANDIR: BÜYÜKANIT’IN ÇIKIŞLARI BİZİ ÜZDÜ

MHP Başkanvekili Mehmet Şandır da, hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada Büyükanıt’ın sözlerine “kişisel” olarak cevap verdi. Büyükanıt’ın, yaptıkları yorumları yanlış algılamış olabileceğini ifade eden Şandır, şunları söyledi:

“Biz bazı söylemlerin PKK’yı siyasallaştırabileceği uyarısında bulunduk. Şimdi bugün Org. Büyükanıt’ın bu ifadeleri bizi üzmüştür. Biz şahsi siyaset kurumu olarak siyasi muhataplarımızla konuşurken Genelkurmay Başkanının bu şekilde çıkışları yanlış olmuştur. Sonuçta biz siyaset kurumu olarak konuşmaktayız. Muhatabımız da siyaset kurumudur. Elbette sayın genel başkanımızla birlikte bu sözleri değerlendirdik. Sayın genel başkanımız bu konuda ne söyleneceğini veya söylenip söylenmeyeceği konusunda karar verecek.”

CHP’DEN ANINDA CEVAP

Büyükanıt’ın sözlerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek’ten cevap geldi. Özyürek, Mecliste, gazetecilerin ‘’Genelkurmay Başkanı isim vererek, ‘Sayın Baykal’ın sözlerini hakaret saydık, tartışmalar TSK’nın başarısını gölgelemiştir’ demesi, yeni bir tartışma başlattı. Ne diyeceksiniz?’’ sorusuna, CHP Genel Başkanı Baykal’ın hem grup toplantısında yaptığı konuşma hem de parti olarak yaptıkları açıklamalarda hiçbir zaman hiç kimseye karşı bir hakaretin söz konusu olmadığını söyledi. ‘’Elbette değerlendirmeler yapılmıştır, bu değerlendirmelerimizin arkasındayız’’ diyen Özyürek, şöyle konuştu: ‘’Genelkurmay Başkanının muhalefet partilerini hainlikle suçlamaya kesinlikle hakkı yok. Türkiye’de milyonlarca kişinin oyuyla göreve gelmiş olan anamuhalefet partisinin siciliyle, seviyesiyle ilgili söz söylemeye sıfatı ne olursa olsun kimsenin hakkı yok.’’

/ ANKARA

11.03.2008


 

Egesel'den Çölaşan'a

“27 Mayıs ihtilâl değil, devrimdir” diyen ve “Atatürk’ün kurduğu cumhuriyete ihanetten yargılanmaları gerekirdi” dediği Menderes’le iki bakanının idamının toplumda coşkuyla karşılandığını iddia eden Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan’ın tavrı, ihtilâlle devrilen DP mensuplarının yargılandığı Yassıada mahkemesinde, maznunlara yapılan zulüm ve işkenceleri “Sizi buraya tıkan kuvvet öyle istiyor” diye savunan Savcı Altay Egesel’i hatırlattı.

DANIŞTAY AÇIKLAMA YAPSIN

Toplum vicdanında derin yaralar açmış bir ihtilâlin ve ardından gerçekleşen idamların, aradan 57 yıl geçtikten sonra bir yüksek yargı organının önemli konumdaki bir yetkilisi tarafından savunulabilmesi hayret ve tepkiyle karşılanırken, Çölaşan’ın sözleriyle ilgili olarak Danıştay’ın kurumsal tavrının ne olacağı merak konusu oldu. Aydın Menderes Danıştay’ı açıklama yapmaya davet ederken, DP’nin “Çölaşan istifa etsin” çağrısına da destek artıyor.

11.03.2008


 

Eski savcıya 301’den soruşturma

Genelkurmay Başkanlığı, eski savcı Gültekin Avcı’nın “Genelkurmay Cumhuriyeti” adlı kitabı hakkında TCK 301. maddesini ihlâl ettiği ileri sürülerek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Genelkurmay Başkanlığı, eski savcı, yazar Gültekin Avcı’nın Metropol Yayınlarından çıkan “Genelkurmay Cumhuriyeti” adlı kitabı hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu çerçevesinde Genelkurmay Başkanlığı, yazar Gültekin Avcı’nın kitabında, devletin askerî kuvvetlerini alenen ya da ima yoluyla aşağılamak yoluyla TCK 301. maddesini ihlâl ettiği ileri sürülüyor.

/ İSTANBUL

11.03.2008


 

Gül, İKT Zirvesi için Senegal’e gidecek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 13-14 Mart’ta Senegal’in başşehri Dakar’da yapılacak İslâm Konferansı Teşkilatı (İKT) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere yarın Senegal’e gidecek.

Cumhurbaşkanı Gül’ün öğle saatlerinde Esenboğa Havalimanından hareket etmesi bekleniyor. Zirvede, İKT Dönem Başkanı Senegal’in Devlet Başkanı Abdoulaye Wade’nin yardımcılarından biri olarak divan üyeliği yapacak olan Cumhurbaşkanı Gül, hem Türkiye adına hem de İslâm Konferansı Teşkilâtı Ekonomik ve Ticarî İşbirliği Daimî Komitesi’nin (İSEDAK) başkanı sıfatıyla birer konuşma yapacak. Zirveye, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da katılacak. Zirvede, İKT’nin, gözlemci üyesi konumundaki KKTC’ye yönelik izolasyonların kaldırılması yönündeki kararlarını bir kez daha taahhüt etmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez bir İKT zirvesine katılacak olan Gül’ün, zirve kapsamında ikili temaslarda bulunması da öngörülüyor.

İKT ZİRVESİNİN GÜNDEMİ

‘’21. Yüzyılda İslâm’’ başlıklı zirvenin Müslüman dünyasının içinde bulunduğu çatışmalar ve olaylar sebebiyle büyük önem taşıdığı belirtiliyor. Zirvede, Filistin, Lübnan, Irak, Somali ve Darfur sorunları ele alınacak. Zirvede İKT’nin Afrika’ya yönelik özel kalkınma programı ve İKT’nin 2005’de kabul edilen 10 yıllık eylem planı kapsamında İslâm ülkeleri arasında geliştirilmesi öngörülen ekonomik ve ticarî ilişkileri de masaya yatırılacak. Zirve kapsamında bir de ‘’İslamafobia’’ başlıklı bir rapor yayımlanacak. Raporun, İKT tarafından bu konuda yayımlanacak ilk rapor olması dolayısıyla özel önem taşıdığı kaydediliyor. İKT toplantılarında Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Gül’ün yanı sıra Dışişleri ve Başmüzakereci Ali Babacan temsil ediyor. Babacan, bugün başlayan İKT Dışişleri Bakanları toplantılarına katılmak üzere Senegal’de bulunuyor.

/ ANKARA

11.03.2008


 

AB üyeliğinde geriye gidiş yok

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclisi Başkanı Yavuz Mildon, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine ilişkin süreçte geriye gidişin söz konusu olmadığını belirterek Ankara ile Brüksel arasındaki çalışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi.

Çanakkale İl Genel Meclis Üyesi de olan Mildon, Gelibolu’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin süreçte geriye gidişin söz konusu olmadığını belirtti. AB konusunda Ankara ile Brüksel arasındaki çalışmaların aralıksız devam ettiğini vurgulayan Mildon, ‘’Bu konu gündemimize az gelmeye başlayınca, sanki bu konuda geriye gidiş anlamında görüşler çıkıyor. Ama bu böyle değil, aksine bu konudaki gelişmeler sürdürülüyor’’ dedi.

Avrupa Konseyinin, TSK’nın Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirdiği askeri harekâta bakışına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Mildon, konseyin, tarafsızlığını koruyarak sınır ötesi harekâta ilişkin bir tepki vermediğini bildirdi. Bunun çok önemli ve olumlu bir gelişme olduğuna işaret eden Mildon, şunları kaydetti: ‘’Bu, ‘Avrupa Konseyi sınır ötesi harekâta destek çıktı ya da karşı geldi’ anlamında algılanmamalıdır. En azından bu konuda olumsuz bir görüş belirtmemiştir. Avrupa Konseyi’nin sınır ötesi harekâtta Türk ordusunun orada kalıcı olabileceğinden tabiî ki çekincesi vardı. Türk ordusu orada sürekli kalsın gibi bir düşünce olursa, o zaman Avrupa Konseyi buna karşı çıkar. Bu görüşe zaten Türk hükümeti de karşı. Bu açıdan fikir ayrılığı yok.’’

/ GELİBOLU

11.03.2008


 

MEB’den AB’ye tanıtım kitabı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hazırladığı “Türk Eğitim Sistemi 2007’’ kitabı sayesinde AB üyesi ülkeler, Türk eğitim sistemi hakkında bilgi sahibi olabilecek.

Edinilen bilgiye göre, MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı bünyesinde bulunan Eurydice (Avrupa Eğitim Bilgi Ağı) birimi eğitim sistemimizi Avrupa’ya tanıtmak için “Türk Eğitim Sistemi 2007’’ isimli bir kitap hazırladı. Bakanlık yetkililerince bir ilk olarak nitelendirilen kitap, ‘Ulusal Dosya’’ niteliği taşıyor. İngilizce ve Türkçe olarak basılan ve ilgili kurumlara dağıtılan kitaba “http://www.eurydice.org’’ internet adresinden de ulaşılabiliyor. ‘’Türk Eğitim Sistemi 2007’’ kitabına AB ülkeleri de aynı internet adresinden erişilebilecek ve böylece Türk eğitim sistemi Avrupa’da daha kolay tanınacak. Kitapta, Türkiye’nin sosyal ve ekonomik görünümüne, okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim ile ilgili eğitim programlarına, sayısal verilere, öğretmenlerin maaşlarına, OKS, ÖSS’ye ve katsayı uygulamasına yer veriliyor.

/ ANKARA

11.03.2008


 

Sendikalar eylem hazırlığında

İşçi ve memur örgütleri, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı hafta boyunca bir dizi eylem düzenleyecek. Türk-İş önderliğindeki konfederasyonlar sosyal güvenlik reformuna yönelik ortak eylem kararı almak için bir araya geliyor.

Türk-İş’in eylem takvimine göre yarın iş bırakma eylemi, tasarının Genel Kurulu’nda görüşüleceği gün ise Meclis’e yürünmesi kararlaştırılmıştı.

Emek Platformu bileşenleri, Türk-İş’in çağrısıyla, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı, eylemleri ortaklaştırmak için bir araya geldi. Türk-İş, platform bileşenlerine birer yazı göndererek Emek Platformu’nu bugün saat 15.00’da Türk-İş Genel Merkezi’nde toplantıya çağırdı.

Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun aldığı ve iş bırakmayı da içeren eylem takvimini platform bileşenleriyle paylaşacak Türk-İş, bu eylemleri ortaklaştırmak ve eylem takvimini netleştirmek için destek isteyecek.

DİSK: EYLEMİN ETKİSİ DAHA FAZLA OLACAK

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türkİş’in eylem kararının, 8 örgütle bir eylem takvimi kararlaştırdıkları döneme denk geldiğini söyledi. Türk-İş’in içinde olacağı bir eylemin etkisinin daha da fazla olacağını vurgulayan Çelebi, mücadelenin başarılı olabilmesi için tüm emek ve meslek örgütlerinin katkılarına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın Türkiye’yi bir kaosa sürüklediğini öne süren Çelebi, “Buna karşı her türlü girişimin yanında olup, katkı vermeye, ortaklaşmaya hazırız. Önemli olan emeğin haklarının korunmasıdır” dedi.

HAK-İŞ: EMEK PLATFORMU

TAŞERON DEĞİL

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ise öncelikle Emek Platformu’nun olup olmadığının tartışılması gerektiğini ifade ederek, “Emek Platformu, herkesin ihtiyaç duyduğunda çağıracağı, taşeron olarak kullanılacak bir yapı değil. Platformun yoluna devam etmesi için herkesin katkı koyması lazım” diye konuştu.

KAMU-SEN: KARARLILIĞI GÖSTERMEK LÂZIM

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, konfederasyonlarının genel kuruluna kısa bir süre kaldığını ve süreçte ne kadar etkin katılım sağlayabileceklerini değerlendireceklerini belirterek, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’yla ilgili kararlığı göstermek lazım. Ortaya çıkan bir kararlılık varsa, samimi bir şekilde ortaya konulursa bizim de katkımız olabilir” diye konuştu.

KESK: EYLEM REKABETİNE GİRMEYECEĞİZ

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da kendilerinin de içinde olduğu bazı emek ve meslek örgütlerinin önümüzdeki hafta bir dizi eylem kararı aldığını hatırlatarak, yeni kararları dikkate alarak bir eylem rekabetine girmeyeceklerini söyledi. Tombul, “Biz de benzer eylemler belirlemiştik. Bundan sonra KESK olarak eylemlerin ortaklaşması için çaba harcayacağız. Bu konuda katkıya hazırız” dedi.

MEMUR-SEN: KATKIYA HAZIRIZ

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, başından beri eylemlerin Emek Platformu çatısında planlanmasını istediklerini söyledi. Platform bünyesindeki değerlendirmelerin daha faydalı ve etkili olacağını dile getiren Aksu, “Böylesi bir çaba için her türlü katkıya hazırız” diye konuştu.

Türk-İş Başkanlar Kurulu, bugün illerde kitlesel basın açıklamaları, yarın “iş bırakma” eylemi, tasarı TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandığı gün ise sendika yöneticilerinin ve temsilcilerinin Ankara’da bulunması ve TBMM’ye yürünmesini kararlaştırmıştı. Ancak eylem programını Emek Platformu ile birlikte gerçekleştirme düşüncesi sebebiyle bu tarihlere sonuç bildirisinde yer verilmemişti.

BAKAN ÇELİK’TEN SENDİKALARA TEPKİ

Çalışma Bakanı Faruk Çelik ise sendikaların, yasadaki avantajları işçiye yanısıtmadığını savunuyor. Çelik, “İstenen düzenlemeler aslında yasanın içinde var, fakat arkadaşlar şu anda mevcut kendi yasalarından baktıkları için buradaki avantajları görme şansları yok. Bir aylık prim ödeyen SSK’lı vatandaşımız, işçimiz sağlıktan istifade edecek. Bu boyutunu neden işçilere anlatmıyorlar. O kadar artılar var ki... Bunu sağa sola çekip havayı bulandırmanın bir anlamı yok” dedi.

/ ANKARA

11.03.2008


 

Yasakçılar suç işliyor

Başörtüsü yasağını devam ettiren üniversite rektörleri Marmara Üniversitesi önünde protesto edildi. Temel Hak ve Hürriyetler Platformu’nun protestosuna içeri giremeyen başörtülü öğrenciler de destek verdi.

Marmara Üniversitesi Göztepe Kampusu önünde bir basın açıklaması yapan Temel Hak ve Özgürlükler Platformu, başörtüsü yasağının derhal sonlandırılmasını ve yasakçılığı sürdürerek suç işleyen sorumluların yargılanmasını istedi. Eylemde başörtülü öğrencilerin içeri girmesini engellemeleri dolayısıyla suç duyurusunda bulunmak üzere kapıdaki güvenlik görevlileri hakkında tutanak tutuldu.

Üniversite önünde “Herkes İçin Adalet ve Başörtüsüne Özgürlük” yazılı bir pankart açan platform mensupları, içeri giremeyen öğrencilerin haklarını almak adına mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladılar. Öğrenciler adına bir konuşma yapan Melike Aydoğan, yasağın hukuksuzluğuna değinerek eğitim haklarını gaspeden bu yasağın bir an önce sonlandırılmasını istedi.

Yeni Asya / İSTANBUL

11.03.2008


 

Dokunulmazlıklar haftaya görüşülecek

TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu, dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili hazırlık komisyonları raporlarını görüşecek.

Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon, 19 Mart Çarşamba günü toplanarak, hazırlık komisyonlarının ‘’Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasının dönem sonuna bırakılması’’ kararı verdiği 74 dosyayı ele alacak. Karma Komisyon, aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk’ün de bulunduğu dosyalarla ilgili kararını verecek. Komisyon, dosyası bulunan milletvekillerine gönderdiği yazıda, savunmalarını yazılı veya sözlü olarak yapabileceklerini, kendileri dışında başka bir milletvekilinin de savunma yapabileceğini hatırlattı.

11.03.2008


 

Mehmetçiğe süper araçlar geliyor

Kara unsurlarının lojistik gücü, en ileri teknolojilere sahip modern araç ve gereçlerle takviye edilecek. Son yılların en büyük boyutlu askeri araç ihalesinde düğmeye bastı.

Özel maksatlı taktik tekerlekli zırhlı araç ve silah taşıyıcı araç projesi kapsamında toplam 1411 adet araç tedariki için ihale açıldı.

Bu sayede Türk Silahlı Kuvvetlerinin mevcut lojistik yapısına büyük güç kazandırılırken, ilgili birimlerin terörle mücadelesi de daha etkin olarak yapılacak. TSK’nın uzun vadeli ihtiyacı doğrultusunda tedariki planlanan toplam 1411 adetlik askeri araç alımına yönelik ilk adım, Savunma Sanayii Müsteşarlığınca hafta içinde ilan edilerek ilk adım atılmış oldu.

Bu kapsamda zırhlı araçlar iki ayrı proje kapsamında tedarik edilecek. Buna göre, özel maksatlı taktik tekerlekli zırhlı araç grubu kapsamında, 54 adet komuta, 108 adet sensör, 36 adet radar, 108 adet destek, 30 adet KBRN (kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer) keşif aracı, silah taşımacı araç projeleri kapsamında ise; 344 adet Milan taşıyıcı, 229 adet bomba atar taşıyıcı, 350 adet Tow taşıyıcı ile 152 adet de orta menzilli tanksavar füze sistemi taşıyıcı araç alınacak.

/ ANKARA

11.03.2008


 

OKS startı verildi

Ortaöğretim Kurumları Sınavı’na (OKS), başvurular dün başladı. Sınav başvurularının yapılabilmesi için öncelikle adayın e-okul sistemine kayıtlı olması gerekiyor.

OKS’ye başvuru işlemleri ‘’http://www.meb. gov.tr’’ ile ‘’http://oges.meb.gov.tr’’ adreslerinden yapılabilecek. Başvuru süresi 28 Mart Cuma günü sona erecek. OKS, 8 Haziran 2008 tarihinde saat 10.00’da başlayacak ve 120 dakika sürecek. OKS, bu yıl son kez yapılacak.

/ ANKARA

11.03.2008


 

Hac başvuruları yarın başlıyor

Hacca gitmek isteyen vatandaşların kayıt yeniletme ve ön kayıt başvuruları 12 Mart’ta başlıyor.

Bu yıl yaklaşık 100 bin kişi hacca gidecek. Bu sene hacca gitmek isteyen vatandaşlar, 12-27 Mart tarihleri arasında başvuru yapabilecek. Geçen yıldan bekleyenler kayıt yeniletecek, bu yıl ilk kez başvuracaklar da ön yakıt yaptıracak. Kayıt yeniletme ve ön kayıtların tamamlanmasının ardından sadece 2008 yılı için geçerli olmak üzere 4 Nisan’da, bilgisayar ortamında kur’a çekimi yapılacak.

/ ANKARA

11.03.2008


 

Sınırdaki mayınlar ihaleyle temizlenecek

Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve toprakların tarıma açılması ile ihale işlemleri hakkındaki kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Türkiye ile Suriye arasındaki kara sınırında bulunan mayın (anti personel-anti tank mayınları) ile patlamamış mühimmatın temizlenmesi, imha edilmesi ve bu suretle elde edilecek arazilerin tarımsal amaçlı kullanılması işlemlerine ilişkin esas ve usulleri düzenleyen tasarıya göre, mayın temizleme ihalesi ile danışmanlık hizmeti alınması işlemleri, Devlet İhale Kanunu ile Kamu İhale Kanununa tabi olmaksızın, Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek. Tasarıya göre, mayın temizleme ihalesi, Hazineye ait veya Maliye Bakanlığınca idare edilen mayından temizlenecek alanlar ile müstakil kullanımı mümkün olmayan ve bu taşınmazlarla bütünlük teşkil eden Hazineye ait diğer taşınmazların tarımsal faaliyetlerde kullandırılmak üzere yükleniciye bırakılması karşılığı yapılacak. Mayın temizleme süresi, taşınmazların yükleniciye tesliminden itibaren 5 yılı geçemeyecek.

/ ANKARA

11.03.2008


 

DTP’li Buldan hakkında soruşturma

DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan hakkında “suçu ve suçluyu övme” gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

Buldan’ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğindeki konuşmasına ilişkin Iğdır Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan dokümanlar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından incelemeye alındı. İncelemeler kapsamında, Buldan hakkında TCK’nin 215. maddesi gereği “Suçu ve suçluyu övme” ve 216/1 maddesi gereğince “Halkın bir kısmını diğer kısmına alenen tahrik etme, kışkırtma, ırk ayrımı yaparak tahrik etme” gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı bildirildi. Küçük, Milletvekili Buldan hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanacak dosyanın Adalet Bakanlığı’na gönderileceğini kaydetti.

/ IĞDIR

11.03.2008


 

Helikopter pistli hastane zaçılacak

Ankara’nın metropol ilçelerinden Sincan’da yapımı tamamlanan ve 5 yıldızlı otel konforundaki Sincan Lokman Hekim Hastanesi çok yakında hasta kabulüne başlayacak.

Lokman Hekim Hastanesi, acil hasta taşımacılığında, gelecekte çok önemli bir yer tutacak olan hava ambülânsı detayı da düşünülerek heliporta (helikopter pisti) sahip tek hastane olma özelliği de taşıyor. Sincan’ın merkezinde yer alan hastane, 8 katlı binası ve toplam 20 bin metrekare kapalı alanı ile Ankara’nın en büyük özel hastanesi konumunda.

Recep Gören / ANKARA

11.03.2008


 

Hekimler yol ayrımında

Konya-Karaman Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ömer Karahan, ‘’Hekimler şu anda yol ayrımına gelmiş durumda. Genellikle özel sektörü tercih ediyorlar. Son aylarda ülke genelinde birçok kamu hastanesinden hekim istifaları artarak sürüyor’’ dedi.

Karahan, Türkiye’nin sağlıkta bir geçiş dönemi yaşadığını, bunun da bazı sorunlara yol açabildiğini söyledi.

Son dönemde kamu hastaneleri ve çalışanlarıyla ilgili bir yasa tasarısı üzerinde çalışıldığını söyleyen Karahan, şunları kaydetti:

‘’Bu tasarıya göre kamuda görevli hekimlerin tam gün çalışması söz konusu. Böylece Türkiye’de özel muayenehanecilik bitiyor demektir. Tam gün yasasıyla hekimler şu anda yol ayrımına gelmiş durumda. Genellikle özel sektörü tercih ediyorlar. Son aylarda ülke genelinde birçok kamu hastanesinden hekim istifaları artarak sürüyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bir hekimin hastasına 20 dakika ayırması gerekirken Türkiye’de bir doktor günde 150 hastaya bakıyor. Türkiye’de hekim, bir hastaya ortalama 10 dakika ayırsın diyelim. Günde 8 saat çalışan bir hekim, yemeden içmeden, tuvalete gitmeden en fazla 48 hastaya bakabilir. Ama bunun 3 katı hastayla ilgileniyor.’’

Karahan, bu şartlar altında kaliteli sağlık hizmetinden söz edilmesinin mümkün olmayacağını belirterek, ‘’Buna karşın Sağlık Bakanlığı özel hastanelerdeki hekimlere günde en fazla 50 hastaya bakma sınırı getiriyor. Bu durumda hekimler ne yapıyor? Hekimler günde 150 yerine 50 hastaya bakacakları ve iki katına yakın daha fazla ücret alacakları özel hastanelere geçiyor’’ dedi.

İstifaların sürmesi durumunda kamu hastanelerine giden hastaların mağduriyetinin artacağını vurgulayan Karahan, bunun giderilmesinin tek yolunun kamuda görevli doktorların teşvik edilmesinden geçtiğini bildirdi.

/ KONYA

11.03.2008


 

Mardin’de toplumsal barış projesi

Mardin polisi, eylemlerde polise taş atılmasında kullanılan çocuk sayısının artması üzerine toplumsal barış projesini hayata geçirdi.

Daha önce lise çağındaki öğrencilere terörün iç yüzünü konferanslarla anlatan ve öğrencilerin gönlünü kazanan Mardin polisi, şimdi de ilköğretim çağındaki öğrencilere yönelik çeşitli animasyon ve sinema gösterisi ile fedakârlığını anlatıyor. Özellikle örgütün ilköğretim çağındaki öğrencileri kandırarak eylemlerde polise taş atılmasını önlemek isteyen Mardin Emniyet Müdürlüğü, polisevinde kurduğu dev sinevizyon sistemi ile öğrencilere çeşitli filmler izlettiriyor. Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Psikolojik Hareket Büro Amiri Bülent Yapıcı koordinatörlüğünde sürdürülen proje büyük ilgi görüyor.

/ MARDİN

11.03.2008


 

Doğuda 50 köy yolu hâlâ kapalı

Doğu Anadolu Bölgesi’nde 50 köy ile ulaşım sağlanamıyor. İl Özel İdaresi yetkililerinden alınan bilgiye göre, bölge genelinde kar ve tipi sebebiyle bazı köylerle ulaşımın sağlanamadığı belirtildi.

. Yetkililer Muş’ta 14, Iğdır’da 17, Erzurum’da 6, Bingöl’de 12 ve Ardahan’da 1 olmak üzere toplam 50 köy yolunun kapalı olduğunu belirtti. Söz konusu yolların açılması için çalışmaların aralıksız devam ettiği bildirildi. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise hafta boyunca bölge genelinde aralıklarla yağış beklediklerini belirtti.

/ ERZURUM

11.03.2008


 

Şehitlikler çiçeklerle donatıldı

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi şehitlikleri çiçeklerle donattı. Vişnelik ve Kanlıpınar Şehitlikleri ile asri mezarlıklarda başlatılan çalışma ile şehit kabirlerine binlerce çiçek dikildi.

Büyükşehir Belediyesi 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü öncesi şehitlere olan minnet duygularını çiçeklerle yineliyor. Büyükşehir Belediyesi ve Garnizon Komutanlığı işbirliği ile başlatılan çalışmalarla ilde bulunan şehitlikler adeta çiçek bahçesine dönüştürüldü. Vişnelik ve Kanlıpınar Şehitlikleri ile Asri Mezarlıklardaki şehit kabirlerinde çalışma gerçekleştiren ekipler, Büyükşehir Belediyesi üretim tesislerinde yetiştirilen binlerce menekşeyi şehitlerin ebedî istirahatgahlarına dikti.

/ ESKİŞEHİR

11.03.2008


 

Kızılırmak'ı kirletenler ağır ceza ödeyecekler

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kızılırmak havzasıyla ilgili kanun teklifi hazırlanmasını sağlayacaklarını belirterek, ‘’Havzayı zapturapt altına alacağız. Kızılırmak’ı kirletenlere ağır cezalar verilmesini istiyoruz. Bu, halkın içeceği su artık’’ dedi.

Gökçek, Kızılırmak’tan Ankara’ya su getirilmesini sağlayacak 2 ishale hattının tamamlandığını ve borulara su verilmeye başlandığını hatırlattı. Hirfanlı Barajı’nda 7 milyar metreküp su rezervi bulunduğuna işaret eden Gökçek, bu rezervin hiç yağmur yağmasa bile Ankara’nın 20 sene su ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi. Gökçek, Kızılırmak’ın bütün havzasıyla yakından ilgileneceklerini, ırmağın kirletilmesinin önüne geçmek için kanun teklifi hazırlanmasını sağlayacaklarını bildirdi.

Kızılırmak suyunun ciddi biçimde koruma altına alınması gerektiğini ifade eden Gökçek, ‘’Havzayı zapturapt altına alacağız. Kızılırmak’ı kirletenlere ağır cezalar verilmesini istiyoruz. Bu halkın içeceği su artık. Sadece biz içmeyeceğiz. Kırıkkale içiyor, belki başka iller de içecek’’ diye konuştu.

/ ANKARA

11.03.2008


 

LPG’li oto yandı, sürücü kurtuldu

Eyüp’te seyir halindeyken alev alev yanan LPG’li otomobilin sürücüsü, yanmaktan son anda kurtarıldı.

Aracın kapılarını açamayan sürücü dışarıdaki bir vatandaşın yardımıyla çıkarken, otomobili tamamen yanarak kül oldu.

Topkapı Ulubatlı Köprüsü üzerinde aracıyla Fatih’e doğru seyreden Abdurrahman Yıldırım bir anda otomobilinde meydana gelen parlama ve çıkan dumanla neye uğradığını şaşırdı. Otomobilini yol üzerinde durduran ve yanmaya başladığını anlayan Yıldırım, dışarı çıkmak için kapılara yöneldi. Aracın kapılarını bir türlü açamayan sürücüye yoldan geçen bir vatandaş yardım etti. Şahsın yardımıyla dışarı çıkmayı başaran sürücünün yüzü hafif şekilde yandı.

/ İSTANBUL

11.03.2008


 

Cep telefonu spor eğitmeni olacak

Cep telefonları fotoğraf makinesi ve müzik çalar özelliklerinin ardından yeni bir özelliğe daha kavuştu. Samsung-Adidas işbirliği ile ortaya çıkan telefon, sporcular ve günlük sportif faaliyetlerde bulunmak isteyenler için üretildi.

Samsung F110 olarak adlandırılan telefonda bulunan Adidas MiCoach programı ile günlük sportif faaliyetler yönlendirilebilecek. İnternet sitesinde 220 adet eğitim programı bulunuyor. Bu programlar sayesinde cep telefonu, kişinin günlük programını takip ederek spor anında ne kadar daha koşulması gerektiğini, ne kadar koşulduğunu gibi bilgiler verecek. Ayrıca, kalp atışlarını takip ederek çok hızlı koşulması durumunda yavaşlamayı önerecek. Telefon, ayakkabınıza koyacağınız sensörlerle sporcuyu takip edecek. Telefonda ayrıca MP3 çalar, FM radyo, 2 megapiksel kamera gibi özellikler de bulunuyor.

/ İSTANBUL

11.03.2008


 

İzmir’de kadın danışma merkezi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sosyolog, hukukçu ve psikologlarla takviye ettiği Kadın Danışma Merkezi törenle açıldı. Başkan Aziz Kocaoğlu, merkezin toplumdaki önemli bir yaraya merhem olacağını söyledi.

Kocaoğlu, “Sosyal belediyecilik anlayışımız gereği koruyucu, kollayıcı, yönlendirici ve sahiplenici olmak zorundayız. Kadın Danışma Merkezi’nde avukatı ve psikologuyla kadınlarımızın kendine güvenini arttırmak, ayakta durmasını sağlamak, bütün problemleriyle ilgilenmek, varsa hastalıklarına çare aramak, özetle onları yaşama döndürmek zorundayız” şeklinde konuştu. Merkezi Kültürpark Lozan kapısı girişindeki Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Merkezi’nin ikinci katında bulunuyor. İletişim telefonları ise 445 56 17 ve 445 13 57.

/ İZMİR

11.03.2008


 

Küresel ısınmaya karşı orman rehabilitasyonu

Verimsiz ormanların verimli hale getirilmesi halinde küresel ısınmayla mücadele edilebileceği kaydedildi.

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, 1 hektar verimsiz ormanın küresel ısınmaya sebep olan 3,9 ton, 1 hektarlık verimli ormanlık alanın ise 52 ton zararlı gazı yok ettiğini kaydetti. Osmaniye Orman İşletme Müdürlüğü tarafından öğretmenevinde düzenlenen 2003-2007 yılları arasındaki 5 yıllık çalışmaların değerlendirildiği toplantıda konuşan Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, faaliyetleriyle ilgili basın mensuplarını bilgilendirdi. Konuşmasının başında küresel ısınma gerçeğine dikkat çeken Yılmaz Türkiye’de ormanlık alanların yüzde 50’ye yakının verimsiz ormanlardan oluştuğunu küresel ısınmayla mücadele için bu alanların öncelikle rehabile edilerek verimli hale getirileceğini ifade etti.

Küresel ısınmayla ilgili dünya genelinde bir çalışmanın yapılması gerektiğini belirten Yılmaz, her yıl dünya genelinde 13 milyon hektarlık ormanlık alanın yok olduğunu bununda küresel ısınmaya sebep olduğunu dile getirdi. Küresel ısınmaya neden olan Karbonmonoksit salınımının azaltılması gerektiğini belirten Seyfettin Yılmaz şunları söyledi: “Bunun en iyi yolu da ormanlardır. Bu yüzden ormanlarımız sahip çıkmak zorundayız. Dünya genelinde küresel ısınmanın etkilerinin yüzde 50 azaltılması için Kyoto anlaşması yapıldı. Ancak buna salınımın yüzde 25’ini yapan ABD uymadı. Bunun önlenmesi milyarlarca dolarlık yatırımı beraberinde getiriyor. Bu yüzden bu anlaşma hayata geçirilemedi. Ancak bu şartlara uymazsak kısa bir zaman sonra dünyamızda yaşayacak yer bulmakta zorlanacağız. Biz ülke olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. Ormanlarımızı verimli hale getirmeye ormanlık alanların artması için çalışmalar yapıyoruz. Önceliğimizi de yüzde 27’sinin.”

/ OSMANİYE

11.03.2008


 

Nanoteknolojiyle Harvard’ın kapısını araladı

Nanoteknoloji üzerine yayınladığı bilimsel makaleleriyle dünya çapında başarılar elde eden Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü doktora öğrencisi Koray Aydın, çalışmalarına ABD’de devam etmesi için Harvard Üniversitesi’nden teklif aldı.

Özellikle süper mercek teknolojisi üzerine geliştirdiği teknoloji ile dünya çapında başarı yakalayan Aydın, doktora sonrası araştırmalarını 1 Eylül’den itibaren dünyanın en prestijli üniversiteleri arasında yer alan Harvard’da sürdürecek.

Aydın, doktora çalışmalarını Descartes ödüllü bilim adamı Prof. Ekmel Özbay’ın danışmanlığında Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nde yürüttüğünü belirterek, doktora sonrası araştırmalarını devam ettirmek üzere Harvard Üniversitesi ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde (Caltech) bulunan nanoteknoloji merkezlerinden teklif aldığını söyledi. Aydın, teklifler arasında yaptığı değerlendirmenin ardından doktora sonrası araştırmalarını, 1 Eylül’den itibaren Harvard’da devam ettirme kararı aldığını belirtti.

/ ANKARA

11.03.2008


 

İstanbul’da elektrik kesintisi

Sarıyer’in bazı semtlerinde 12 ve 14 Mart’ta elektrik kesintisi uygulanacak.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş’den (BEDAŞ) yapılan yazılı açıklamada, Sarıyer İşletme Müdürlüğü’nce gerçekleştirilecek şebeke düzenleme çalışmaları sebebiyle yarın 09.30 ile 16.00 saatleri arasında İstinye Mahallesi Boğaziçi Sitesi A-Blok, ABC Yolu ve civarlarına, 14 Mart’ta da 10.30 ile 14.30 saatleri arasında Demirciköy Metaş evleri ve civarlarına elektrik verilemeyeceği bildirildi.

/ İSTANBUL

11.03.2008


 

Evlilik özen ister

Psikolog Yasemin Yalçın Aktosun, evliliğin ilk 10 yılının çok önemli olduğunu vurgulayarak, çocuklara gösterilen ilgi gibi evliliğe de özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde Gönül-Der tarafından Dünya Kadınlar Günü sebebiyle düzenlenen programa katılan Psikolog Yasemin Yalçın Aktosun, kadınlara evlilikle ilgili bir konferans verdi. Evlilikte eşlerin güzel bir şekilde karşılanmasını örneklerle anlatan Aktosun, programa katılan kadınları hem eğlendirdi hem de bilgilendirdi. Evliliğin de hayat gibi evreleri olduğunu söyleyen Aktosun, çocukluk, ergenlik ve yaşlılık dönemlerindeki insan hayatının farklılıklarının, evlilikte de bulunduğunu kaydetti. Aktosun, ilk 10 yılı evliliğin çocukluk; sonraki 10 yılı ergenlik, daha sonraki yılları da olgunluk dönemi olarak adlandırdı.

Evliliğin ilk on yılının çok önemli olduğunu belirten Aktosun, “Tıpkı çocuklara gösterilen ilgi gibi, evliliğe de özen gösterilmelidir. Eşler birbirlerine sevgilerini hissettirmelidir. Aileye değer verilip saygı, paylaşım, samimiyet, sabır ve özveri evlilikler ömür boyu sürer” dedi.

/ OSMANİYE

11.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri