Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

İpek Yolu yeniden canlanıyor

Tarihî İpek Yolu’ndaki Selçuklulardan kalma han ve kervansarayların turistik tesis olarak hizmet vereceği bildirildi. Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, Çin, İran ve Türkiye’yi birbirine bağlayan tarihi İpek Yolu’nun Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Konya üzerinden iki kola ayrılarak Antalya ve İzmir’e ulaştığını söyledi.

Selçuklu döneminde inşa edilen han ve kervansarayların İpek Yolu üzerinde çok amaçlı yapıldığını belirten Genç, ‘’20 ile 30 kilometre mesafede, yani bir günlük yürüyüş yolu mesafesinde inşa edilen han ve kervansaraylar, insanların konaklama başta olmak üzere çeşitli ihtiyacını karşılamak için inşa edilmiştir. Bu yerler konaklamanın yanında ticaret yolu üzerindeki güvenliği de sağlamıştır’’ dedi.

Türkiye’de sıralanışı ve sıklığıyla tarihî han ve kervansaraylara en fazla Aksaray ve Konya’da rastlandığını vurgulayan Genç, ‘’Selçuklular’ın en büyük hanlarının bulunduğu bir bölgedeyiz. Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak, bizim sahamızda ele alınmayan han ve kervansaray kalmadı. Bölgemizdeki han ve kervansarayların bir kısmının onarım ve restorasyonu bitti, bir kısmının onarım ve restorasyonu devam ediyor’’ diye konuştu.

SULTANHANI DA RESTORE EDİLİYOR

Nevşehir girişinden Konya çıkışına kadar olan han ve kervansaraylarda restorasyon çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Genç, şunları kaydetti: ‘’İpek Yolu’nun Aksaray’da başlangıç noktası olan Alayhan’ın projesi çizildi. Proje için Anıtlar Kurulu’ndan izin alındı ve 2008 yılında restorasyonuna başlanacak. İpek Yolu’nda Alayhan’dan sonra gelen Öresin Han’ın ihalesi yapıldı. Elektrik ve şantiye işleri bitti ve 2008 yılı içinde tamamlanacak. Öresin Han’dan sonra gelen Ağzıkarahan’da 2008 yılı içinde ihaleye çıkılacak ve restorasyonuna başlanacak. Akhan’da küçük bir yıkıntı var ve burada bir çalışmamız olmayacak. Selçukluların en iyi korunmuş hanlarının başında gelen Sultanhanı’nda proje aşamasındayız ve restorasyonuna başlayacağız.’’

Konya sınırlarına girdikten sonra Obruk Han’ın devamında yolun ikiye ayrıldığını belirten Genç, Akşehir yönüne uzanan birinci yolda Zulmanda Han, Zıvarık Hanı, Kadınhanı, Ilgın’da Lala Mustafa Paşa Kervansarayı’nın bulunduğunu, Konya’ya doğru uzanan ikinci yolda ise Zazadın Han, Horozlu Han, Hocacihan Hanı, Altunapa Hanı, Kızılören Hanı, Kuru Çeşme Hanı’nın yer aldığını anlattı. Genç, Konya’daki han ve kervansarayların proje, onarım ve restorasyon çalışmasının 2008’de yapılacağını dile getirdi.

HANLAR İŞLETMEYE AÇILACAK

Hanların onarım ve restorasyonunun ardından işletmeye açılacağını vurgulayan Genç, ‘’Tarihî İpek Yolu’ndaki Selçuklular’dan kalma han ve kervansaraylar turistik tesis olarak hizmet verecek. Uzun yıllardır kullanılmayan bu nostaljik mekânlar hem yeniden ayağa kalkacak hem de turizmin hizmetine sunulmuş olacak’’ dedi.

Han ve kervansarayların kiraya verileceğini kaydeden Genç, ‘’Bu mekânları, restorasyonun ardından uygun koşullarda kiraya vermeye çalışıyoruz. Örneğin şu an Kadınhanı’ndaki tarihî han mağaza, Konya’daki Horozlu Han ise restoran olarak işletiliyor. Sultanhanı ise kültürel amaçlı olarak Belediye tarafından işletilecek’’ diye konuştu.

11.03.2008


 

Kenan Pars vefat etti

Yönetmen, tiyatro, sinema ve dizi sanatçısı Kenan Pars (88), İstanbul’da vefat etti.

Yaklaşık bir aydır ağır grip tedavisi gören ve akciğer kanseri olduğu ifade edilen Pars, dün sabah saat 08.00’de kızının Beylikdüzü’ndeki evinde vefat etti. Asıl adı Kirkor Cezveciyan olan Pars’ın cenaze programının daha sonra belirleneceği ifade edildi.

11.03.2008


 

Beypazarı'nda Mehmet Âkif Ersoy belgeseli

İstiklâl Marşı şairi Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı ve İstiklal Marşı’nı yazdığı dönemi anlatan ‘’Bir Destanın Şairi: Mehmet Âkif Ersoy’’ adlı drama-belgeselin çekimleri için Beypazarı evleri film setine dönüştürüldü.

Belgeselin, Ersoy’un, Antakya, Mısır ve İstanbul’daki hayatının bazı bölümleri ile Ankara Tacettin Dergâhı’ndaki günlerini konu alan bölümleri, Beypazarı’nda çekildi.

Belgeselin yapımcısı Serdal Taşkın, belgeselde, anlatım, canlandırma ve arşiv belgeleriyle Ersoy’un çocukluğundan başlayıp ölümüne kadar olan bütün hayatını ele aldıklarını söyledi.

Senaryosunu gazeteci-yazar Nedim Hazar’ın kaleme aldığı belgeselde, İstiklâl Marşı’nın yazıldığı ve kabul edildiği döneme daha fazla ağırlık verildiğini belirten Taşkın, yapımın kadrosunun yaklaşık 80 kişiden oluştuğunu bildirdi.

Taşkın, belgesel için İstanbul’un yanı sıra Ankara’da Birinci Meclis, tren garı ile Beypazarı’nda çekimler yaptıklarını kaydetti. Ankara tren garında Ersoy’un Atatürk’le görüşmesinin canlandırıldığını anlatan Taşkın, Beypazarı evlerinin de o dönemin iç mekân çekimlerini yapmada çok uygun olduğu için seçildiğini dile getirdi. Taşkın, Ersoy’un Antakya, Mısır ve İstanbul’daki hayatının bazı bölümleri ile Ankara Tacettin Dergahı’ndaki günlerinin Beypazarı’nda filme alındığını belirtti.

11.03.2008


 

Türkiye, Avrupa müziğine evsahipliği yapacak

K lâsik müziğin ve sahne san’atlarının beşiği olan Avrupa’nın dört bir yanından gelen müzik adamları, gelecek ay düzenlenecek dev organizasyonda Türkiye’de buluşacak.

Türkiye’den 5 festivalin kabul edildiği Avrupa Festivaller Birliği’nin (EFA) genel kurulu ve konferansı, 24-27 Nisan tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilecek.

Üyelerini belli kriterler gözeterek kabul eden 56 yıllık köklü bir birlik olan 4 ayrı Avrupa san’at ağını kapsayan 500 festivale hizmet veren Avrupa Festivaller Birliği’nin toplantısı, 150 delegenin katılımıyla Antalya’daki Sheraton Oteli’nde yapılacak. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün organizasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle düzenlenen etkinliğe, İstanbul Uluslararası Müzik Festivali, Ankara Uluslararası Müzik Festivali, Uluslararası İzmir Festivali ile Mersin Uluslararası Müzik Festivali yetkilileri de katılacak.

Avrupa Festivaller Birliği tarafından ‘’Kültürlerarası Diyalog Yılı’’ olarak ilân edilen ve Ocak ayında imzalanan deklarasyona, genel kurulda Türkiye de imza koyacak.

Faaliyet kapsamında, 25 Nisan’da Kültürlerarası Diyalog Deklarasyonu imzalanacak ve düzenlenecek basın toplantısında genel kurula dair açıklamalar yapılacak.

11.03.2008


 

Ücretsiz internet kütüphaneye ilgiyi arttırdı

Rize’de, Halk Kütüphanesi’nde kurulan internet erişim merkezinden faydalanabilmek için üye olmak mecburi tutulanca, üye sayısı 2 yılda 2 bin 500’den 8 bine çıktı.

Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, kütüphanelerden faydalananların sayısını artırabilmek için çeşitli arayışlar içinde olduklarını söyledi. Amaçlarının halk kütüphanelerini sadece öğrencilerin ödevleri için geldiği yer olmaktan çıkartıp, halkın tamamının yararlandığı mekânlara dönüştürmek olduğunu ifade eden Hocaoğlu, şöyle dedi: ‘’Bu kapsamda ilk uygulama olarak kütüphanelerinin mesai saatlerini değiştirdik. Daha çok insanın faydalanabilmesi için kütüphaneyi öğle saatlerinde açık tutmaya başladık. Ayrıca çalışanların akşam işten çıktıktan sonra faydalanabilmeleri için de kütüphanenin açılış saatini sabah 08.00 yerine 09.30’a, kapanış saatini ise saat 17.00 yerine 18.30’a çektik.’’

/ RİZE

11.03.2008


 

Erkeklere Yusuf kızlara Zeynep ismi

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 2007 yılında dünyaya gelen erkek çocuklar için en çok tercih edilen isim ‘’Yusuf’’ oldu.

Ülke genelinde yeni doğan bebeklerden 11 bin 95’ine ‘’Yusuf’’ adı verilirken, 2006 yılında en çok tercih edilen erkek ismi ‘’Arda’’, 10 bin 835 bebekle ikinciliğe geriledi. ‘’Yusuf’’ ve ‘’Arda’’yı, ‘’Mehmet’’, ‘’Mustafa’’, ‘’Ahmet’’, ‘’Emirhan’’, ‘’Enes’’, ‘’Furkan’’, ‘’Muhammed’’ ve ‘’Ali’’ isimleri izledi.

Geçen yıl hayata gözlerini açan kız çocuklarına ise aileler tarafından en fazla, ‘’Zeynep’’ ismi konuldu. İki yıl önce ‘’Elif’’ isminin ardından ikinci sırada yer alan ‘’Zeynep’’, bu yıl 13 bin 896 bebeğe verilerek, en çok tercih edilen isim oldu.

‘’Zeynep’’ ismini, ‘’Elif’’, ‘’İrem’’, ‘’Yağmur’’, ‘’Merve’’, ‘’Sıla’’, ‘’Medine’’, ‘’Büşra’’, ‘’Fatma’’ ve ‘’Zehra’’ adları takip etti.

/ BURSA

11.03.2008


 

Konya tanıtım üssü gibi

Konya Büyükşehir Belediyesi, 2007 Mevlânâ Yılı kapsamında başlayan tanıtım çalışmalarında yurt dışında 103. faaliyetini yapmaya hazırlanıyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türkiye’nin tamamının ciddî bir tanıtıma ihtiyacı olduğunun bilindiğini, aynı tanıtım eksikliğinin Konya ve Mevlânâ konusunda da yaşandığını belirtti. Etkin tanıtım ve bilinirliğin, ülkeye gelecek turist sayısını önemli oranda artırabileceğini, bunun da turizm gelirlerinde artışa sebep olacağını anlatan Akyürek, bu sebeple belediye olarak Konya, Mevlânâ ve dolaylı olarak da Türkiye’nin tanıtımını bir misyon olarak üstlendiklerini belirtti.

/ KONYA

11.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri