Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yasağa geri döndüler

Danıştay 8. Dairesinin, başörtülülerin okula alınması için YÖK Başkanınca rektörlüklere gönderilen yazının yürütmesini durdurma kararı sonrası, konuyla ilgili anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesini takiben başörtülü öğrencileri almaya başlayan az sayıdaki üniversitenin büyük kısmı tekrar yasak uygulamasına geri döndü. Karadeniz Teknik, Rize, Gaziantep, Harran ve Erciyes Üniversitelerinde başörtülü öğrenciler, düne kadar girebildikleri okullarına dün sabah başörtülü olarak alınmadılar.

Danıştay 8’inci Dairesi’nin YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan’ın üniversite rektörlerine gönderdiği “Türbanlı öğrencilere kapıları açın” yazısını genelge kabul ederek yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından, rektörler başörtülü öğrencilere kapıları kapattı.

Danıştay’ın kararı sonrası daha önce başörtüsüne izin veren bazı üniversiteler dün sabah saatlerinden itibaren başörtülü öğrencilerin okula girişine izin vermedi. Ancak çok az sayıda üniversite Danıştay’ın yasağına uymadı.

Cumhurbaşkanı’nın yasayı imzalaması ve YÖK Başkanı’nın genelgesi sonrasında başörtülü öğrencilerin kampuslara girişine izin veren Karadeniz Teknik ve Rize üniversiteleri, dün sabahtan itibaren başörtülü öğrenci almamaya başladı. Rize Üniversitesi’nde başörtülü öğrenciler güvenlik görevlilerine, “Kamera şakası mı bu?” diyerek içeri girmeye çalıştı ama engellendiler.

Sabah saatlerinden itibaren başörtülü olarak okula gelen öğrencilerin bazıları güvenlik görevlilerinin uyarıları sonucunda başlarını açarak içeri girerken, birçoğunun Danıştay’ın aldığı karardan habersiz olduğu gözlendi. Haberi olmayan bazı öğrenciler, “Kamera şakası mı bu?” diyerek güvenlik görevlilerine rağmen okula girmeye çalışınca dışarı çıkarıldılar. Türbanını çıkaran bir kız öğrencinin de gözyaşları içinde okula girmesi dikkat çekti.

Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu, “Üst kurulumuz olarak kabul ettiğimiz YÖK, daha önce bize iki kez genelge gönderdi. Biz de bu genelgeleri emir kabul edip türbanı üniversitede serbest bıraktık. Ancak şimdi Danıştay’ın verdiği bir karar var. Bu da hukuki bir karar olduğu için bunu da uyguladık ve önceki döneme geri dönmüş olduk. Bu sabahtan itibaren üniversitemize türbanlı öğrencilerin girişine izin vermedik” dedi. Okumuşoğlu, kendilerine YÖK’ten herhangi bir yazı gelmediğini de vurgulayarak, “Bize bir yazı ulaşmadı ama medya organlarından Danıştay’ın kararını öğrendik ve uyguladık” diye konuştu.

Danıştay’ın kararı sonrasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanunî Kampüsü’nün kapılarında üniversitenin güvenlik görevlileri dün sabahtan itibaren başörtülü öğrencilerin girişine izin vermedi. Rektörlüğün talimatıyla kampüse giren özel araç, minibüs ve belediye otobüslerini de kontrol eden güvenlik görevlileri, başörtülü öğrencileri başlarını açmaları konusunda uyardı. Bazı öğrenciler başlarını açarak üniversiteye girebilirken, bazıları da başını açmadı ve geri döndü.

KTÜ’ye bağlı Gümüşhane Mühendislik Fakültesi ve Meslek Yüksekokulu’na da bu sabahtan itibaren türbanlı öğrenci alınmamaya başlandı. Gümüşhane’de de başörtülü öğrencilerin büyük çoğunluğu başını açarak okula girdi. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Bektaş, “Dün akşam saat 19.00’da KTÜ Rektörlüğü’nün bize bildirdiği karar uyarınca türbanlı öğrencileri almıyoruz” dedi.

Yasağı daha önce kaldıran Gaziantep Üniversitesi ve Şanlıurfa Harran Üniversitesi’nde Danıştay karanının ardından başörtülü öğrenciler dersliklere alınmadı. Danıştay’ın aldığı karar sonrası başörtülü öğrenciler Gaziantep Üniversitesi’ndeki hiç bir dersliklere alınmadı. Binalara başörtülü giren öğrenciler tuvaletlerde başörtülerini çıkarıp dersliklere girdi. Bazı öğrenciler de başörtülü derse alınmadığını öğrenince kapıdan döndü.

Harran Üniversitesi’nde sabah erken saatlerde minibüs ve otobüsler ile üniversiteye gelen başörtülü öğrenciler, kampüs girişinde araçlara binen güvenlik görevlileri tarafından kapalı alanlara başörtüleriyle girmemeleri konusunda uyarıldı. Öte yandan, Harran Üniversitesi’nin Osmanbey, Eyyübiye ve Yenişehir Kampüsünün girişinde bulunan güvenlik görevlilerinin sayısının da artırıldığı görüldü.

Danıştay’ın YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın tek başına düzenleme yapma yetkisinin olmadığı gerekçesiyle aldığı karar üzerine Erciyes Üniversitesi, eskiden olduğu gibi ögrencilerin derslere başörtüsüz olarak girmesini kararlaştırdı.

Erciyes Üniversitesi Rektörlüğünden yapılan açıklamada, “Danıştay kararı ile YÖK’ün genelgesi durdurulmuştur. O nedenle, Rektörlüğümüzce yapılan hukuki ve yasal değerlendirme sonucu, türbanlı öğrencilerin eskiden olduğu gibi derslere başlarını kapıda açtıktan sonra girmeleri öngörülmüştür. Bu konuda Üniversite senatosu da cuma günü bir toplantı yapacak” denildi.

Aksaray Üniversitesi ve Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nde başörtüsü yasağı devam ediyor. Her iki üniversite yönetimi de YÖK’ün 13’üncü maddesi değişmeden başörtüsü yasağının kalkmayacağını açıkladı.

Danıştay 8. Daire, YöK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın üniversite rektörlüklerine gönderdiği “Türbanlı öğrencilerin derslere alınması” yönünde kararını iptal etmesine rağmen Adapazarı´nda Sakarya Üniversitesi ögrencileri başörtüsü ile üniversiteye geldiler. Üniversite görevlileri “Bize herhangi bir bilgi gelmediği için türbanlı ögrencileri alıyoruz” dedi. Sakarya üniversitesi Anayasa Mahkemesi’nin yüksek öğreniminde başörtüsünün önünü açan değişikliği ilk uygulayan üniversite olmuştu.

Konya’da Selçuk Üniversitesi’nde öğrenciler fakülte binalarına ve dersliklere başörtüleriyle girmeye davem etti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçer Bedük, “Üniversite yönetimi olarak, Danıştay’ın verdiği kararla ilgili henüz değerlendirme toplantısı yapmadık. Toplantı yapıp, ona göre yönetim olarak bir karar alacağız” dedi.

Yeni Asya / İSTANBUL

13.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Çölaşan'a istifa çağrısı

  Yasağa geri döndüler

  İbretlik kararlara bir yenisi daha eklendi

  Hukuk mantığı ve ahlâkı zedeleniyor

  Akay: Başbakan özür dilesin

  ‘Erdoğan, tasarıyı okumadı’

  Askerlik için değişiklik teklifi

  Toptan: Akif samîmi bir müslümandı

  Financıal Times: Kıbrıs'ta yeni umut doğdu

  Gül, Senegal'e gitti

  Devlet 38 bin memur alacak

  Bediüzzaman vefat yıldönümünde anılıyor

  İngilizceyi hemen kaptı

  Kızılırmak’a kar takviyesi


 Son Dakika Haberleri