Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Financıal Times: Kıbrıs'ta yeni umut doğdu

İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesi, Kıbrıs’ta müzakerelerin yeniden başlaması için yeni bir umut doğduğunu yazdı. Strasbourg mahreçli haberinde gelişmeleri değerlendiren gazete, 4 yıllık tıkanmanın ardından Rum kesiminin adada yaşayan Türklerle yeniden görüşmelere başlamaya hazırlandığını duyurdu.

Haberi Rum kesimi Dışişleri Bakanı Markos Kipriyanu’ya dayandıran gazete, bakanın adadaki iki kesimi birleştirmek için yeniden görüşmelere başlama konusunda “ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olduğuna” dair sözlerine yer verdi.

Bakanın, gelecek hafta KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında yapılması beklenen görüşmenin ardından Lefkoşa’nın ana caddesini ayıran duvarın kaldırılabileceğini söylediğine dikkat çekilen haberde, bu görüşmenin eski Rum lideri Tasos Papadopoulos ile Talat’ın 2006 yılında yaptığı türdeki ilk görüşme olacağı bildirildi.

Kipriyanu’nun, bu görüşmede gündeme gelecek gelişmelerden birinin güven artırıcı bir önlem mahiyetinde yeşil hat üzerinde bir veya iki geçiş noktası daha açılması olacağını söylediği belirtilirken, halen BM barış gücü askerlerinin gözetiminde bulunan ve kuzey ile güneyi ayıran bu hatta dört geçiş noktası bulunduğu hatırlatıldı.

Adadaki iki toplumun ticaret ve turizm konusundaki işbirliğini geliştirmek için birlikte çalışması gerektiğini de belirten Kipriyanu, “Şu anda Kıbrıs sorunu etrafında bir hareketlilik var. Sorun bu hareketliliğin nasıl yeni bir adıma dönüştürüleceği ve kapsamlı çözüme ulaşacak bir müzakere sürecinin nasıl başlatılacağıdır” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas 21 Mart Cuma günü saat 10.00’da görüşecek. Talat’ın Özel Temsilcisi Özdil Nami ve Rum Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu, Talat ve Hristofyas görüşmesinin gündemini belirlemek üzere dün BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller’in Lefkoşa ara bölgedeki ikametgahında bir araya geldi. Görüşmede, Talat ve Hristofyas’ın 21 Mart Cuma günü saat 10.00’da Möller’in ikametgahında görüşmesi kararlaştırıldı.

Görüşmeden beklenti yüksek

Kıbrıs Türk tarafının, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın 21 Martta yapacağı görüşmeden beklentisi oldukça yüksek.

İki liderin yapacağı ilk görüşmeye büyük önem veren Türk tarafı, görüşmeden, “önlerini görmeye yarayacak verileri elde etmeye” çalışacak.

Türk tarafı, Kıbrıs sorununun önümüzdeki süreçte alacağı şeklin, Talat-Hristofyas görüşmesinde ortaya çıkmasını da bekliyor. KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, dünkü basın brifinginde Talat-Hristofyas görüşmesinden ne beklediklerine dair şunları söylemişti: “Kıbrıs Rum tarafındaki liderlik değişiminin politik bir tutum değişikliği anlamına gelip gelmediğini; yeni Kıbrıs Rum liderliğinin 8 Temmuz sürecini (Tasos) Papadopulos gibi bir oyalama süreci olarak ele alıp almayacağını ve Kıbrıs sorununa nasıl bir çözüm arayışı peşinde olduklarını bu görüşmede öğrenmeye çalışacağız. Bizim için bu veriler, Kıbrıs sorununun nasıl seyredeceğinin göstergeleri olacaktır. Biz bu verilere bu görüşmede ulaşmaya çalışacağız.”

/ LONDRA

13.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Çölaşan'a istifa çağrısı

  Yasağa geri döndüler

  İbretlik kararlara bir yenisi daha eklendi

  Hukuk mantığı ve ahlâkı zedeleniyor

  Akay: Başbakan özür dilesin

  ‘Erdoğan, tasarıyı okumadı’

  Askerlik için değişiklik teklifi

  Toptan: Akif samîmi bir müslümandı

  Financıal Times: Kıbrıs'ta yeni umut doğdu

  Gül, Senegal'e gitti

  Devlet 38 bin memur alacak

  Bediüzzaman vefat yıldönümünde anılıyor

  İngilizceyi hemen kaptı

  Kızılırmak’a kar takviyesi


 Son Dakika Haberleri