Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

“ABD en büyük hapishane”

Çin hükümeti tarafından hazırlanan insan hakları ile ilgili raporda, “ABD’nin dünyanın en büyük hapishanesi” olduğu savunularak, bu ülkede hapishanelerde yatanların son 30 yılda yüzde 500 arttığına işaret edildi.

Çin hükümeti ABD Dışişleri Bakanlığının her yıl yayınladığı ülkelerin insan hakları durumuyla ilgili raporuna dokuzuncu kez yine bir raporla yanıt verdi.

Çin Devlet Konseyi tarafından yayınlanan ‘’ABD’nin 2007’deki İnsan Hakları Tutanağı’’ başlıklı raporda Amerikan kaynaklarına dayanarak, bu ülkedeki insan hakları ihlalleri sıralandı.

‘’Başka ülkelerin insan hakları durumuyla ilgili küstahça ve haince saldırılarda bulunan ABD’nin kendi insan hakları durumundan hiç bahsetmediği’’ ifadelerinin yer aldığı raporda, ‘’insanlara ABD’deki gerçek durumu anlamalarına yardım etmeyi ve ABD’ye kendi kaynaklarına dayanarak hatırlatmada bulunmayı amaçladıkları’’ kaydedildi.

Çin hükümetinin raporu, yaşam güvenliği ve kişisel güvenlik, yürütmedeki ve adli kurumlardaki ihlaller, medeni ve siyasi hak ihlalleri, ekonomik, siyasi ve kültürel hak ihlalleri, ırk ayrımcılığı, kadın ve çocuk hakları ihlalleri ile diğer ülkelerdeki ihlaller olmak üzere yedi bölümden oluştu.

Artan şiddet suçlarının ABD’de insanların yaşamı, özgürlüğü ve kişisel güvenliği için büyük tehdit oluşturduğu savunulan raporda, FBI’ın Eylül 2007’de açıkladığı verilere göre, ülke çapında 1 milyon 410 bin şiddet suçu işlendiği ve bu sayının 2005’e oranla yüzde 1,9 arttığı kaydedildi.

Reuters ajansının makalesine göre, ABD’de her yıl yaklaşık 30 bin kişi silahla öldürülürken, USA Today gazetesinin haberine göre, 2002’ye oranla silahlı ölümler yüzde 13 arttı. Amerikan adli makamlarının görevlerini kötüye kullandığı ve vatandaşların hak ve özgürlüklerini çiğnediği ileri sürülen raporda, ABD’nin dünyanın en büyük hapishanesi” olduğu savunularak, bu ülkede hapishanelerde yatanların son 30 yılda yüzde 500 arttığına işaret edildi.

ABD’de yoksul nüfusun sürekli arttığının altı çizilen raporda, Amerikan Nüfus İdaresinin verilerine göre, ülkede 36 milyon 500 bin insanın, yani 7 milyon 700 bin ailenin, bir başka deyişle her sekiz Amerikan vatandaşından birinin sefalet içinde yaşadığı ifade edildi.

Zenginler ve yoksullar arasındaki mesafenin hızla açıldığına işaret edilen raporda, Reuters ajansına göre Amerikan nüfusunun en zengin yüzde 1’lik kesiminin milli gelirden 2004’te yüzde 19, 2005’te ise yüzde 21,2 pay aldığı, buna karşın alttaki yüzde 50’lik kesimin milli gelirden aldığı pay 2004’te yüzde 13,4 iken, 2005’te yüzde 12,8’e düştüğü kaydedildi.

Raporun sonunda, ABD’nin diğer ülkelerde de insan haklarını ihlal ettiği savunularak, Irak işgalinin dünyanın en büyük ‘’insanlık trajedisine’’ neden olduğu görüşüne yer verildi ve 2003’te başlayan saldırının yüzde 99’u sivil 669 bin Iraklının ölümüne yol açtığı belirtildi. Los Angeles Times gazetesinin haberinde Irak’ta ölenlerin sayısının 1 milyonu bulabileceğinin yazıldığı hatırlatılan raporda, ABD askerlerinin Afganistan’da sivillerin ölümüne neden olduğuna ilişkin olarak Amerikan basınında çıkan haberlerden alıntılar yapıldı.

/ PEKİN

14.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  “ABD en büyük hapishane”

  Bu kaçıncı yanlışlık

  İran’da ABD,seçimlerin görünmeyen adayı

  Direnişin yeni üssü Afganistan

  Hırvatistan da önümüze geçecek

  İsrail İran’a baskının artırılmasını istedi

  Mısır’da seçim öncesi tutuklama furyası

  Almanya’da İslâm dersi

  AB, Irak'ta Türkiye ile daha güçlü olur

  Talat, BM Genel Sekreteri Ban’la görüştü

  En pis ve pahalı şehir Londra


 Son Dakika Haberleri