Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İran’da ABD,seçimlerin görünmeyen adayı

İran halkı, 8. meclis seçimleri için bugün sandık başına gidecek. Yerel saatle 08.00’da (TSİ 06.30) başlayacak olan seçimler, 10 saat sürecek, oy verme işlemi tamamlanmazsa süre uzatılacak.

Meclis seçimleri için oy verme yaşının 18 olduğu İran’da, yaklaşık 44 milyon seçmen, ülke genelinde cami ve okullara kurulacak 45 bin sandıkta oy kullanacak. Seçimde 170 bin polis görev yapacak. Anayasayı Koruyucular Konseyi’nin (AKK) izin verdiği yaklaşık 4 bin 500 aday, meclisteki 290 sandalye için yarışacak.

Bu arada resmi İRNA ajansının yayınladığı seçime katılım anketine göre, başkentte katılım yüzde 50, diğer şehirlerde yüzde 60 oranında gerçekleşecek.

Bir haftalık resmi propaganda süresinin bu sabah sona erdiği İran’da, seçime katılan adayların ne kadar oy alacaklarına ilişkin kamuoyu yoklaması yapmaksa yasak. Bu arada dini lider Ayetullah Ali Hamaney de devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında, halkı seçime katılmaya çağırdı.

ABD yönetiminin İran halkının seçimlere katılmasını istemediğini söyleyen Hamaney, ‘’İran halkı seçimlere büyük oranda katılarak, ABD’yi ve bütün İran düşmanlarını hayal kırıklığına uğratacak’’ dedi.

Washington yönetiminin İran’daki bazı siyasi grupları desteklediğini kaydeden Hameney, halktan, ‘’ABD’nin istediği kişilere değil, ABD’ye karşı, İslam değerlerine bağlı ve Mahmud Ahmedinejad hükümeti çizgisinde olanlara’’ oy vermelerini istedi. AKK’nin çok sayıda reformcu adayı ‘’rejime bağlılıklarını yeterli bulmadığı’’ için veto etmesi nedeniyle seçimlerde reformculara fazla şans tanınmıyor.

/ TAHRAN

14.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  “ABD en büyük hapishane”

  Bu kaçıncı yanlışlık

  İran’da ABD,seçimlerin görünmeyen adayı

  Direnişin yeni üssü Afganistan

  Hırvatistan da önümüze geçecek

  İsrail İran’a baskının artırılmasını istedi

  Mısır’da seçim öncesi tutuklama furyası

  Almanya’da İslâm dersi

  AB, Irak'ta Türkiye ile daha güçlü olur

  Talat, BM Genel Sekreteri Ban’la görüştü

  En pis ve pahalı şehir Londra


 Son Dakika Haberleri