Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İstanbul depreme hazır değil

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Tayfun Kahraman, İstanbul’da beklenen büyük depreme karşı 1999’dan beri yapılan çalışmaların son derece yetersiz olduğunu belirtti.

Yalova’nın Çınarcık ilçesinde önceki gün (12 Mart) gerçekleşen 4.8 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul’u tehdit eden deprem gerçeği yeniden gündeme geldi.

ÇOK KONUŞULDU BİRŞEY YAPILMADI

“1999 depreminden bu yana çok şey konuşuldu ama uygulamada pek az şey yapıldı” diyen Gökçe, İstanbul’da gerçekleşecek muhtemel bir büyük depreme karşı ciddî bir hazırlık yapılmadığı kanısında: 1999’dan bu yana hastane, okul, köprü, karakol, itfaiye, müze vb. kamu binalarının sadece yüzde 5’i güçlendirilebildi. 3.5 milyon civarında konutun ancak yüzde 1’i güçlendirildi. Mevcut konutların yüzde 70’i kaçak, yani mühendislik hizmeti almadan yapılmış. Yüzde 90’ınınsa yapı kullanma izni, iskânı yok. Depreme dayanıklı olduğu iddia edilen yeni yapılarda da problemler var. Büyük bir depremde 50-70 bin bina yerler bir olacak; 50-150 bin insan ölecek; bir milyon kişiyse evsiz kalacak.

Hangi imalathanede ne üretildiğine dair yeterli bilgi elde edilemedi. Şehrimizde yangın riski taşıyan tesisler var. Bunların yüzde 76’sı ruhsatsız çalışıyor. Davutpaşa’daki patlamaya sebep olan işletme gibi 30 bin işletme var. Büyük bir depremde çok ciddî sorunlar yaşanacak. 500 bin ile 1.5 milyon arasında insan işsiz kalacak. İstanbul’a önemli miktarda elektrik sağlayan Alibeyköy’deki santral hasar görecek. Yeşil alanlar yok edildi. Her yer inşaat alanına çevrildi. Deprem sonrasında insanların toplanabileceği alanlar kalmadı.

İnsanlar İstanbul’dan kaçacak; kafa ve kol emeği kaybı ekonomik büyümeyi durduracak; salgın hastalıklar görülecek; siyasî otorite boşluğuna açık bir ortam, ekonomik ve toplumsal kaos oluşacak.

YOKSULLAR DAHA

BÜYÜK RİSK ALTINDA

Zamanla depremin yerel yöneticilerin ve hükümetin gündeminden çıktığını dile getiren Kahraman da büyük bir depremin öncelikle kaçak ve dayanıksız yapılarda yaşayan yoksul vatandaşları tehdit edeceğini söyledi

/ İSTANBUL

16.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Partileri halk kapatır

  CHP, DSP, MHP HARİÇ HERKES TEPKİLİ

  Soylu: Demokrasi ve hukuka darbe

  Kapatılması beklenmiyor

  Kapatma dâvâsı AKP’ye yarar

  Bu dâvâyla yüzde 50’yi aşarız

  Bu dâvâlar demokrasiye şifa getirmez

  Özak: Gerçek Atatürkçü biziz

  Yasaksız üniversite kalmadı

  İstanbul depreme hazır değil

  Başkent yine sallandı

  Havaş otobüslerine yasak geldi

  Kur’ân’ı 9 ayda ezberledi

  Öğretmenlik deneme tahtası haline geldi

  Postacı artık mektup yerine, fatura getiriyor

  Göç vermeyince köy olmaktan kurtuldu

  Kış, doğuya geri döndü

  Su borusu patladı, evleri su bastı

  Suyun yüzde 30'u kaçaklara gidiyor

  Öksürük ve hapşırma “SARS”ıyor


 Son Dakika Haberleri