Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Öksürük ve hapşırma “SARS”ıyor

Uzmanlar, SARS’ın temel yayılma yolunun damlacıkların aktarılması, yani SARS hastası olan biri öksürerek ya da hapşırarak havaya damlacıklar saçması ve başka birinin onları soluması yoluyla yayıldığını söylediler.

Uzmanlar, “SARS’ın hava yoluyla ya da virüsün bulaştığı nesnelerden daha geniş çapta yayılması mümkün olabiliyor. Bugüne kadar gelen bilgilere göre, bu insanların ateş ya da öksürme gibi belirtiler sergilemeye başladıkları zaman, hastalığı bulaştırma ihtimalleri en yüksektir. SARS hastalarının, semptomların başlamasından ne kadar zaman önce ya da sonra, hastalığı diğerlerine bulaştırdıkları bilinmemektedir” uyarısında bulunuyor.

Yayılmaması için maske takın

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Serhat Yalçınkaya, SARS’ın yayılmaması için hastalığa yakalananlar veya şüpheli olanların maske takması gerektiğini söyledi.

Hastalığa karşı alınacak tedbirleri sıralayan Dr. Yalçınkaya; “Öksürürken ağzını örtmelidir. Hasta eşyalarına ve kullanılan tıbbî aletlere dezenfeksiyon uygulanmalıdır. Hasta ile temas edenler ellerini iyice yıkamalıdır. Eldiven kullanılsa bile eller sabunlu su ile yıkanmalıdır. El temiz olsa bile alkolle ovulmalıdır. Hasta ile ilgilenen personel göz koruması, önlük, maske kullanmalıdır. Hasta izole edilmelidir. Hasta naklinde hasta ve personel maske kullanmalıdır. Hasta odalarının havası ana sisteme verilmemelidir. Hastaların bakıldığı yer ve personel ayrılmalıdır. Tek kullanımlık ekipman kullanılmalıdır. On gün için hastayla teması olup yukardaki şikâyetleri başlayanlar (hasta yakınları ve bakan sağlıkçılar) on gün işten ayrılıp toplu temastan uzak tutulmalıdır. Hasta uçakla nakledildiyse uçuş sonrası dezenfeksiyon uygulanmalıdır. Hasta materyallerini incelyen laboratuvar personeline de tam koruma uygulamalıdır. Hastalıklı bölgelerden uçakla gelen yolcular taranmalıdır. Yolcular bu hastalık konusunda bilgilendirilmeli. Hastalık, akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) hastası olan birinin öksürerek ya da hapşırarak havaya damlacıklar saçması ve başka birinin onları soluması yoluyla yayılır. SARS’ın hava yoluyla ya da virüsün bulaştığı nesnelerden daha geniş çapta yayılması mümkün” diye konuştu.

16.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Partileri halk kapatır

  CHP, DSP, MHP HARİÇ HERKES TEPKİLİ

  Soylu: Demokrasi ve hukuka darbe

  Kapatılması beklenmiyor

  Kapatma dâvâsı AKP’ye yarar

  Bu dâvâyla yüzde 50’yi aşarız

  Bu dâvâlar demokrasiye şifa getirmez

  Özak: Gerçek Atatürkçü biziz

  Yasaksız üniversite kalmadı

  İstanbul depreme hazır değil

  Başkent yine sallandı

  Havaş otobüslerine yasak geldi

  Kur’ân’ı 9 ayda ezberledi

  Öğretmenlik deneme tahtası haline geldi

  Postacı artık mektup yerine, fatura getiriyor

  Göç vermeyince köy olmaktan kurtuldu

  Kış, doğuya geri döndü

  Su borusu patladı, evleri su bastı

  Suyun yüzde 30'u kaçaklara gidiyor

  Öksürük ve hapşırma “SARS”ıyor


 Son Dakika Haberleri