Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bu dâvâlar demokrasiye şifa getirmez

Balıkesir Barosu eski Başkanı Avukat Turgut İnal, Türkiye’de parti kapatma davalarının birbirini takip ettiğini belirterek, “Bu davaların hiçbiri Türk demokrasisine sadr şifa sonuç getirmemiştir” dedi.

Avukat Turgut İnal, AKP’ye yönelik Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca açılan kapatma davasını Yeni Asya’ya değerlendirdi. İnal, Türk demokrasisinde siyasi partilerin kapatılmasına dair hükümlerin bulunmasını onaylamadığını belirtti. İnal, kapatılma davasına maruz kalan “Demokratik Barış Harekâtı” adı taşıyan bir partinin genel başkanlığını yapmış biri olarak bu davaları yaşadığını söyledi. Siyasi Partiler Yasasındaki çok sayıdaki hükümlerle siyasi partilerin kapatılması yoluna gidilebildiğine dikkati çeken İnal, öteden beri siyasi çevrelerde, kamuoyunda Siyasi Partiler ve Seçim Yasasının değiştirilmesinin hep istendiğini, ne yazık ki iktidar partisinin buna yanaşmadığını ifade etti. İnal, iktidar partisinin şu an aynı yasaların hükümleriyle karşı karşıya kaldığını kaydederek, şunları söyledi: “Türkiye’de siyasi partilerin kapatılması davası batı demokrasisine nazaran mümkün ölçüde kullanılmıştır. Ard arda parti kapatma davaları birbirini takip etmiştir.Bu davaların hiçbiri Türk demokrasisine sadr şifa sonuç getirmemiştir. Bu günlerde DTP’ye kapatılma davası açılmış ve yürürken bunu ciddiye almayan hatta bir noktada ‘iyi oldu’ diyenler AKP’nin kapatılması davası karşısında şok tesiriyle karşılaşmış onlar için sürpriz olmuştur. Kapatılma davasının sonucu ne olur olmaz o bahsi diğerdir. Üzerinde fikir yürütmeyi de yasalar açısından doğru bulmuyorum.”

Türk demokrasisinde iktidar partisine karşı kapatılma davasına çok ender rastlandığını vurgulayan İnal, şöyle devam etti: “Hel hele daha yıl dolmadan yüzde 47 oy alan, yüzde 70’leri geçen referandum oyları ile onay gören iktidar partisinin kapatılması hiç düşünülmemiştir.Dileğim demokrasimizin böyle kapatma davalarına sık sık sahne olacak dava konuları yaratmamasıdır. Yine dileğim, Siyasi Partiler ve Seçim Yasasının çağdaş boyutlarda bir yasa haline gelmesidir. Yine dileğim siyasi partilerin bu kadar sudan ucuz sebeplerle kapıtılmaya muhatap kılınmamasıdır.”

Ahmet Turan Söyler / İSTANBUL

16.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Partileri halk kapatır

  CHP, DSP, MHP HARİÇ HERKES TEPKİLİ

  Soylu: Demokrasi ve hukuka darbe

  Kapatılması beklenmiyor

  Kapatma dâvâsı AKP’ye yarar

  Bu dâvâyla yüzde 50’yi aşarız

  Bu dâvâlar demokrasiye şifa getirmez

  Özak: Gerçek Atatürkçü biziz

  Yasaksız üniversite kalmadı

  İstanbul depreme hazır değil

  Başkent yine sallandı

  Havaş otobüslerine yasak geldi

  Kur’ân’ı 9 ayda ezberledi

  Öğretmenlik deneme tahtası haline geldi

  Postacı artık mektup yerine, fatura getiriyor

  Göç vermeyince köy olmaktan kurtuldu

  Kış, doğuya geri döndü

  Su borusu patladı, evleri su bastı

  Suyun yüzde 30'u kaçaklara gidiyor

  Öksürük ve hapşırma “SARS”ıyor


 Son Dakika Haberleri