Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Türkiye de etkilenir

HSBC Bank Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Piraye Antika, “Türkiye, diğer gelişmekte olan ülkeler gibi her türden malî krizden etkilenebilecek bir konumda” dedi. Antika, gelişmekte olan ülkelerin bu krizin kaynağından uzakta kaldıklarını, daha az veya daha geç etkilendiklerini söyledi.

Türkiye’nin de bu ülkelerden biri olduğuna işaret eden Antika, “Türkiye, bu türbülansa doğru köşede yakalandı. Ama (Türkiye böyle bir krizden etkilenmez) demek bence çok uç. Türkiye, her türden malî krizden etkilenebilecek bir konumda. Çünkü biz, ekonomimizi döndürmek için dış finansmana muhtaç bir ülkeyiz. Dış finansmanın azaldığı, kuruduğu, pahalılaştığı her ortamda mutlaka gerek malî piyasalar, gerekse reel sektördeki firmalarımız etkilenecektir” şeklinde konuştu.

Bu sebeple tedbirli olmak gerektiğinin altını çizen Antika, bütün dünyanın krize girdiği bir ortamda Türkiye’nin bunun dışında kalmasının söz konusu olamayacağını, yüksek cari açık, dolayısıyla yüksek dış finansman ihtiyacının ülkeyi bu tür durumlarda kırılgan yaptığını söyledi.

Piyasalarda, ABD’den başlayıp daha sonra gelişmiş ülkelere sirayet etmesi beklenen önemli bir resesyon beklentisi bulunduğuna işaret eden Antika, “Böyle bir durumda Türkiye, bu piyasalardan fon kullanan, mal satan ülke konumunda, mutlaka etkilenecektir. Bizim tedbirli olmamız, şimdiden adımlarımızı ona göre atmamız gerekecek” dedi.

Türkiye’de şu anda dikkatle bakılacak en önemli konunun iç tasarruf birikimi olduğuna dikkati çeken Antika, “Bu, Türkiye’nin büyümesini finanse edecek oranda artmıyor. Dolayısıyla bizim başka ülkelerdeki hane halklarının tasarruflarına ihtiyacımız var. Direkt stratejik yatırım veya portföy yatırımı şeklinde gelecek yabancı sermaye gereksinimimiz var. Bu kaynak kesilirse Türkiye’nin büyümesine sekte vuracak, Türkiye küçülecektir” görüşünü aktardı.

Mikro bazda bakıldığında da, reel sektörde ciddi bir açık döviz pozisyonu, malî sektörde ise artan oranlarda faiz riski birikiminin söz konusu olduğuna işaret eden Antika, “Faiz riskinin yönetimiyle ilgili düzenlemeler anlamında kat edecek mesafe olduğuna inanıyorum.

Bankacılıkta, faiz riski yönetimi bence birinci öncelikli. Günümüzün oynak faiz ortamında bu riski mutlaka çok iyi yönetmek lazım” diye konuştu. Antika, mevcut global şartlarda ekonomiye öncelik verilmesi gerekir” değerlendirmesini yaptı.

/ İSTANBUL

21.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye de etkilenir

  Tüketim talebinde azalma

  GAP’ın maliyeti 27.7 milyar YTL

  Baykan Kombi’ye büyük ilgi

  Türkiye-Suriye Ticaret Ofisi hizmete açıldı

  Yeni anayasa ormanları korumalı

  Trendi yüksek ürünlere büyük talep

  Kartta gecikme faizine indirim

  Ön ödemeli sözleşmelerde tüketici korunacak

  ABD’de stoklar arttı, petrol fiyatları düştü

  Altın tepetaklak oldu

  Yağmur can suyu oldu

  Bulgurun fiyatı pirinci yakaladı

  Samandağ, rüzgâr enerji üssü olacak

  Baydemirler, özürlülere sponsor oldu


 Son Dakika Haberleri