Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Haham Filistinlilerin davetine katıldı

Filistinlilerin, İsrail’de Arap nüfusun yoğun olduğu kuzeydeki kentlerinde, İsrailli Arap köy ve kasabalarında düzenlediği “Toprak Günü” gösterileri, alışılmadık bir konuğa da ev sahipliği yaptı. Batı Şeria’daki Tekoa Yahudi yerleşiminin hahamı Menahem Froman, “Toprak Günü” etkinliklerine Filistinlilerle birlikte katılırken, “Adalet taleplerine ben de katılıyorum, adalet bizi barışa götürür” dedi.

Tekoa yerleşimi hahamı Merahem Froman, kuzeydeki İsrailli-Arap köylerinden Arabeh’te düzenlenen “32. Yıllık Toprak Günü” gösterilerinde Arap siyasi liderler ve binlerce Arap ile birlikte yer aldı. Hadaş milletvekillerinden Muhammed Barake, İsraillileri de gösteriye katılmaya çağırmıştı. Haham Froman, “Barake’nin, Yahudileri de davet eden konuşmasını duyunca gelmeye karar verdim” dedi. Haham, adalet ve barışa destek vermek istediğini belirtirken, “Ben de adalet istediğim için buradayım. Adaletin sağlanması, bizi barışa götürür. Bu her iki kesim için de Yahudiler ve Araplar için de iyi olur” diye konuştu. Haham Froman, “Bugün onlar Toprak Günü’nü anıyorlar. Bugün, adaletin arandığı bir gün ve eğer adalet varsa, yeryüzünde barış da olacaktır” dedi. Amacının barış mesajı getirmek olduğunu vurgulayan, Arap-İsrailli toplum ve siyaset liderlerince coşku ile ve gayet sıcak karşılanan haham, Yahudi ve Arap toplumları arasında güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Hadaş milletvekillerinden Dov Henin de gösteride yer alanlara hitaben, “Tüm İsrail kamuoyu, Arap toplumunun, anayurtlarındaki eşitlik mücadelesine destek vermelidir” diye konuştu. Filistin İstatistik Bürosu’na göre, Batı Şeria ve Kudüs’te, işgal altındaki Filistin topraklarında kurulu Yahudi yerleşimlerinde 475 binden fazla yerleşimci yaşıyor. İsrailli yerleşim konseyleri, Kudüs hariç, Batı Şeria’daki toprakların yüzde 42’sini kontrol ediyor. İsrail’in inşa etmeyi sürdürdüğü duvarlar ise 47.900 dönüm Filistinlinin toprağına el konulması sonucunu getirdi. Duvarlar, Yeşil Hat ile duvar arasında 300 bin dönümden fazla toprağı da bölüyor.

/ KUDÜS

01.04.2008


 

Meşal: İsrail Hamas’ın gücünü çarpıtıyor

Hamas'ın Şam’da yaşayan lideri Halid Meşal, İsrail’in Hamas’ın askeri gücünü abarttığını söyledi. Meşal, Associated Press’e verdiği demeçte, İsrail’i, Hamas ve Hizbullah’a karşı savaş çıkartma çabasında olmakla suçladı.

Hamas’ın askeri kapasitesinin “mütevazi” olduğunu belirten Halid Meşal, Ama düşman saldırganlığını haklı çıkarmak için abartıyor.

Silahlarımız mütevazi ama irademiz büyük. Savaşımızı etkili kılan budur” dedi. İsrail ve ABD’nin bölgesel bir savaş için hazırlanmasından endişe ettiğini ifade eden Meşal, “İsrail ve Amerika bölgede savaş davulları çalıyor. Amerika ve İsrail’deki yeni muhafazakarlar, iktidarın dengesini ve direniş (Hamas ve Hizbullah) tarafından kazanılan başarıları alt üst etmek için yeni bir savaş istiyor” diye konuştu.

/ ŞAM

01.04.2008


 

Barak ile Olmert birbirine girdi

İsrail'de savaşta çocuklarını yitiren ailelerin kurduğu dernekle bir araya gelen Savunma Bakanı Ehud Barak’ın, Başbakan Ehud Olmert’i hedef alan sözleri, Olmert ve Barak arasında gerginliğe yol açtı.

Barak’ın açıklaması, Olmert yerine yardımcılarından sert tepki buldu. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, ailelerle yaptığı toplantıda, Olmert’in, İkinci Lübnan savaşının başarısızlıklarının sorumluluğunu üzerine alarak, Winograd raporu sonrasında görevinden ayrılması gerektiğini söyledi. Barak, partisinin hükümetten ayrılması ihtimalinin de hâlâ gündemde olduğu belirtti. Ölen askerlerden birinin babası David Einhoren ise Barak’a ne zaman istifa edeceğini yolundaki soruya, “düşündüğünüzden de çabuk” cevabını aldıklarını, ancak toplantının gergin bir ortamda geçtiğini söyledi. Einhoren, Barak için ülkenin bir önem ifade etmesi durumunda, hemen istifa etmesi gerektiğinin de altını çizdi.

/ KUDÜS

01.04.2008


 

Rice, Likud’u da Hamas’ı da kızdırdı

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD Başkanı George Bush’un 14 Nisanda bölgeye yapacağı ziyaret öncesinde, İsrail ile Filistin arasında bir anlaşmaya ilişkin çerçevenin oluşturulabileceğine inanıyor.

Rice, dün sabah da İsrail-Filistin nihai statü görüşmelerinin eş başkanları, İsrail Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tzipi Livni ve Filistin Yönetimi eski başbakanı Ahmed Kurey ile bir araya geldi. Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, İsrailli ve Filistinli taraflarla yaptığı, barış görüşmelerini hızlandırma temasları, muhalefetteki Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu ile Hamas’tan tepki aldı. Netanyahu, Savunma Bakanlığının iyileştirici ve Batı Şeria’daki Filistinlilere kolaylık getiren önlemlerine karşı çıktı. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ve Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad ile yaptığı toplantıya bir tepki de Hamas’tan geldi.

/ KUDÜS

01.04.2008


 

Basra kan gölüne döndü

Irak hükümeti, Şii lider Mukteda Sadr’ın, çatışmalara son vermek amacıyla yandaşlarını sokaklardan çekme kararını memnuniyetle karşıladı. Başbakan Nuri El Maliki, yaptığı yazılı açıklamada, Sadr’ın bu girişimini, “doğru yönde atılmış bir adım” olarak niteledi.

Hükümet sözcüsü Ali El Dabbah da Irak televizyonuna yaptığı konuşmada, “sorumlulukla olumlu bir adım atıldığını” belirtti. Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin danışmanı, ülkenin güneyindeki Basra kentinde Şii militanlara yönelik operasyonların bu hafta bitmeden sona ereceğini söyledi. Maliki’nin danışmanı Sami El Askari, Basra’da Şii lider Mukteda El Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu milislerine karşı bir haftadır sürdürülen operasyonlardan sonra kentin büyük bölümünün güvenlik güçlerinin kontrolüne geçtiğini ifade etti. Irak’ın güneyinde ve Bağdat’ta bir haftadır süren çatışmalarda ölü sayısı 320’yi geçti.

/ BAĞDAT

01.04.2008


 

Endonezya’da ‘Fitne’ protesto edildi

Endonezya'da İslâm karşıtı ‘’Fitne’’ adlı film protesto edildi. Hollanda’da yabancı karşıtı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders tarafından yapılan kısa filmi protesto eden yaklaşık 40 kişi, Wilders’in öldürülmesi çağrısında bulundu.

Hollanda Büyükelçiliği önünde toplanan, “İslam’ı Savunanlar Cephesi” üyelerinden oluşan grup, binaya boş şişeler ve yumurta fırlattı. Gösteride çok sayıda polis, güvenlik önlemi aldı. ‘’İslamı Savunanlar Cephesi’’ sözcüsü Salih Mahmud, filmi henüz görmediğini, ama yine de hükümetin Hollanda ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmesi gerektiğini belirtti. Salih Mahmud, ‘’Bütün Müslümanlara yönelik büyük bir aşağılama. Hollanda hükümeti onu yakalamalı. Wilders öldürülmeli çünkü Müslümanlara savaş ilan etti’’ dedi. Wilders’in 17 dakika süren filminde günümüzde yaşanan terörün kaynağının İslam ve Kur’ân-ı Kerim’den kaynaklandığı öne sürülüyor. Filmde, İslam’ın Batı uygarlığını yok etmek istediği de iddia ediliyor.

/ CAKARTA

01.04.2008


 

Bir provokasyon da Alman tiyatrosundan

Hollandalı aşırı sağcı lider Geert Wilders’in geçen hafta internette yayınlanan ve İslâm’ı hedef alan “Fitne” adlı filmden sonra bir provokasyon da Alman tiyatrosundan geldi. Almanya’nın doğusundaki Potsdam şehrindeki bir tiyatro İslâm’a hakaretler içeren Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi’nin “Şeytan Ayetleri” adlı kitabını sahneledi.

Önceki gün akşam saatlerinde şehirdeki Hans Otto Tiyatrosu’nda sahnelenen film öncesi, polis güvenlik tedbirleri aldı ancak herhangi protesto ya da gerginlik yaşanmadı. Yaklaşık dört saat süren tiyatro oyununun galasından önce basına bir açıklama yapan oyunun 47 yaşındaki rejisör Uwe Eric Laufenberg, “düşünce özgürlüğünü” savundu. 3,3 milyon Müslümanın yaşadığı Almanya’da İslâmî teşkilatlar olaya temkinli yaklaştı. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mazyek, söz konusu oyunun sahnelenmesinden önce Müslümanlara “sağduyu” çağrısı yaptı. İslâmiyet’e hakaretin bugünlerde reklam amaçlı kullanıldığını belirten Mazyek, bu sebeple bir köşeye de çekilip durulmaması, eleştirel ve yapıcı bir diyaloğun sürdürülmesi gerektiğini kaydetti. Almanya İslâm Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya da yaptığı açıklamada ülkedeki Müslümanların inançlarına böyle provokatif bir şekilde yaklaşılmasından üzüntü duyduklarını ifade etti. Kızılkaya, Müslümanlar temkinli olmaları çağrısında bulundu.

01.04.2008


 

Amerika, Irak'ta kayıp vermeye devam ediyor

Irak'ta 2 ayrı bölgedeki patlamalarda, 2 Amerikan askerinin öldüğü bildirildi.

Amerikan ordusunun açıklamasında, başkent Bağdat’ın batısındaki El Anbar bölgesinde, bir bombanın patlaması sonucu yaralanan bir askerin, kaldırıldığı hastanede öldüğü belirtildi. Açıklamada, önceki gün de Bağdat’ın kuzeyinde yola yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu bir Amerikan askerinin öldüğü kaydedildi. Irak’ın 2003 martındaki işgalinden bu yana ölen Amerikan askerlerinin sayısının 4010’a çıktığı bildiriliyor.

/ BAĞDAT

01.04.2008


 

Afganistan’da 2 NATO askeri öldürüldü

NATO, Afganistan’ın güneyindeki patlamada iki askerinin öldüğünü bildirdi.

NATO’dan yapılan açıklamada, askerlerin, devriye gezerken meydana gelen bir patlamada yaralandıkları, kaldırıldıkları askeri hastanede hayatlarını kaybettikleri belirtildi. Açıklamada, patlamanın nedeni, askerlerin nerede öldüğü ve milliyetleri hakkında bilgi verilmedi.

/ KABİL

01.04.2008


 

Çek Cumhuriyeti Radar anlaşmasına hazır

Çek Başbakanı Mirek Topolanek, ABD ile füze kalkanı anlaşmasının hazır olduğunu bildirdi. Bir gazeteye demeç veren Topolanek, Çek topraklarına füze radarı kurulması konusunda ABD ile ilke anlaşmasına vardıklarını söyledi.

“Bildiğim kadarıyla son pürüzler de giderildi” diyen başbakan, anlaşmanın imzalanacağı tarihin, Bükreş’te çarşamba günü başlayacak NATO zirvesinde açıklanmaması için sebep görmediğini belirtti. Çek hükümeti, NATO’nun Amerikan füze kalkanı projesine açıkça destek vermesini istiyor. Amerikan hükümeti, İran’dan gelebilecek füze tehdidie karşı Çek Cumhuriyeti’ne radar, Polonya’ya da füze rampası tesis ederek füze kalkanı oluşturmak istiyor. Rusya ise Amerikan füze kalkanı projesinin kendisine yönelik olduğunu düşünüyor.

/ PRAG

01.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri