Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yeni tüp tünel ihalesi 5. kez ertelendi

Ulaştıma Bakanlığının en büyük projelerinden birisi olan ve İstanbul’un iki yakasını denizin altından birleştirecek lastik tekerlekli araçların geçebileceği yeni tüp tünelin yapım ihalesi bir kez daha ertelendi.

Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Demiryolları, Limanlar ve Havameydanları (DLH) İnşaatı Genel Müdürlüğü’nce Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile yapılacak Karayolu Boğaz Tüp Tünel Geçişi Projesi’nin ihalesinin bazı firmaların talebi üzerine bir ay daha ertelendi. Denizin altından iki kıtayı birleştirecek kara yolu tünelinin ihalesinin geçen yıl yapılması planlanmış ancak firmalardan gelen istek üzerine Ocak 2008’de gerçekleştirilmesi öngörülmüştü. Ancak, firmaların jeoteknik çalışmalarının uluslararası standartlarda gerçekleştirilmesi ve daha rekabetçi bir ortamın sağlanması amacıyla ihale önce 17 Mart, daha sonra 30 Nisan 2008 tarihine ertelenmişti. Bununla birlikte lastik tekerlekli araçların geçeceği tünelin ihalesi 5’inci kez ertelenmiş oldu. İhale, 30 Mayıs 2008 tarihinde yapılacak.

/ ANKARA

01.04.2008


 

Büyüme hedefin altında kaldı

Türkiye ekonomisinde büyüme son 6 yılın en düşük düzeyinde gerçekleşti ve yüzde 5’lik hedefin altında kaldı. Milli gelir hesaplamasında Mart ayı başında 1998 bazlı yeni seriye geçilmesine karşın büyüme oranının düşük kaldığı görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre büyüme geçen yılın son çeyreğinde yüzde 3.4, 2007’nin tamamında ise yüzde 4.5 olarak gerçekleşti. Büyüme 2006’da yüzde 6.9 olmuştu.

Yaşanan krizin etkisiyle ekonomi 2001’de yüzde 5.7 küçülmüş ardından sırasıyla yüzde 6.2, yüzde 5.3, yüzde 9.4, yüzde 8.4 ve yüzde 6.9 oranlarında büyüme kaydetmişti. Son veriyle birlikte 2001 yılından bu yana en kötü büyüme performansı sağlanmış oldu. 2007’de gayri safi yurtiçi hasıla değeri cari fiyatlarla yüzde 12.9’luk artışla 856.4 milyar YTL, dolar cinsinden yüzde 25.1’lik artışla 658.8 milyar dolar düzeyine yükseldi. Kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla değeri cari fiyatlarla 12 bin 132 YTL, dolar cinsinden 9 bin 333 dolar olarak hesaplandı. Mart ayı başında yapılan revizyonla kişi başı gelir 7 bin 500 dolar olmuştu.

Geçen yıl sektörel bazda en yüksek büyüme, sabit fiyatlarla yüzde 13.7 ile gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetlerinde yaşandı. Yılın tamamında tarım yüzde 7.3 gerilerken, balıkçılık 8.3, madencilik ve taşocakçılığı yüzde 8.1, imalat sanayi yüzde 5.4, elektrik, gaz, sıcak su üretimi ve dağıtımı yüzde 6.3, inşaat yüzde 5 oranında büyüdü. Büyüme, toptan ve perakende ticarette yüzde 5.5, ulaştırma, depolama ve haberleşmede yüzde 6.9, mali aracı kuruluşların faaliyetleri yüzde 9.6, kamu yönetimi ve savunma, zorunlu sosyal güvenlik yüzde 1, eğitim yüzde 4, sağlık işleri ve sosyal hizmetler yüzde 3,1, vergi sübvansiyon yüzde 5.5 oranında arttı. 2007 yılında devletin nihai tüketim harcaması yüzde 9.7 arttı.

ATO: MİLLİ GELİRİN YARISI BOŞ

Büyüme rakamlarını değerlendiren Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, hesaplama yöntemi değiştirilerek, döviz kuru düşürülerek ve nüfus azaltılarak milli gelir rakamlarının kağıt üzerinde şişirildiğini ileri sürdü ve “Milli gelir rakamlarının yarısı dolu, diğer yarısı ise boş” dedi.

ASO: POLİTİKALARDA DEĞİŞİKLİK ŞART

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, “Bu büyüme yetersiz. 6 aydır Türkiye’nin gündeminin ekonomi olması gerektiğine dikkat çektik. Söylemeye çalıştığımız şey, düşük büyüme hızıyla artık daha iyi anlaşılacaktır. Ekonomi politikalarında değişiklik şart” diye konuştu.

TZOB: 40 YILIN EN BÜYÜK DARALMASI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımın milli gelirdeki payının yüzde 8.6’ya düştüğünü belirterek, 2007’de, tarımda son 40 yılın üçüncü en büyük gerilemesinin gerçekleştiğini kaydetti.

TÜRKİYE, MİLLî GELİRDE 54. SIRAYA ÇIKTI

IMF’NİN Ekim 2007 tahmini verilerinden yaptığı derlemeye göre, dün açıklanan 1998 bazlı yeni seriyle 2007 yılı GSYH rakamlarıyla Türkiye, kişi başına GSYH’de 10 basamak birden yükseldi. Eski seriyle 2007 için IMF tarafından 6 bin 548 dolar olarak tahmin edilen kişi başına GSYH rakamıyla Türkiye, Lübnan’ın önünde, Uruguay’ın ardında 64’üncü sıradaydı. Yeni açıklanan kişi başına GSYH rakamıyla Türkiye, Uruguay, Gabon, Botswana, Ekvator Ginesi, Şeyşeller’in yanı sıra 6 bin 842 dolar kişi başına GSYH’si olan dünyanın 10’uncu büyük ekonomisi Brezilya’yı, 7 bin 352 dolarlık Avrupa Birliği (AB) üyesi Romanya’yı, 8 bin 252 dolarlık petrol zengini Venezuela’yı, 8 bin 426 dolarlık dünyanın 15’inci büyük ekonomisi Meksika’yı, 8 bin 612 dolarlık, petrol, doğalgaz zengini, dünyanın 11’inci büyük ekonomisi olan Rusya’yı geride bıraktı. 2007 yılında 482,0 milyar dolar olan GSYH’sini yeni seriyle 658,8 milyar dolara çıkaran Türkiye’nin 17’ncilikteki sıralaması değişmedi.

01.04.2008


 

İşçi ve memur eyleme çıkıyor

DİSK, KESK, TÜMOB, Türk Tabipler Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na (SSGSS) karşı bugün işyerlerinden çıkarak alanlara inecek.

Ayrıca meclis önünde kitlesel eylem yapacak. Meclis Genel Kurul’da geçtiğimiz hafta görüşülmeye başlayan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı sosyal tarafların tepkileri devam ediyor. DİSK, KESK, TÜMOB, Türk Tabipler Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliği’nin içinde yer aldığı 5 sivil toplum örgütü SSGSS Yasa Tasarı’sının geri çekilmesi için bugün saat 14.00’te Türkiye’nin her yerinde iş yerlerinden çıkıp alanlarda kitlesel eylem gerçekleştirecek. Ayrıca aynı gün Ankara’da Meclis Dikmen Kapısı önünde bir araya gelerek yasaya karşı seslerini Meclise duyuracak.

01.04.2008


 

“Kredi kartı azami faiz oranı yüzde 4.54”

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bugünden itibaren, kredi kartı faiz oranının azami yüzde 4.54 olarak uygulanmaya başlanacağını bildirdi.

Bugün yürürlüğe girecek iki önemli uygulamaya ilişkin tüketicileri uyaran Çağlayan, Merkez Bankası’nın kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranını yüzde 4.93’ten yüzde 4.54’e, gecikme faiz oranını ise yüzde 5.68’den yüzde 5.29’a düşürdüğünü kaydetti. Dolar için aylık azami faiz oranını yüzde 2.52’den, yüzde 2.59’a, gecikme faiz oranını ise 2.99’dan, yüzde 3.12’ye yükseltildiğine işaret eden Çağlayan, euroda ise akdi faiz oranının yüzde 2.30 ile gecikme faizinin yüzde 2.86 olarak sabit kaldığını bildirdi. Tüketicileri, kredi kartından nakit çekmemeleri konusunda da uyaran Bakan Çağlayan, kredi kartı borcunu ödeyemeyen tüketici sayısında her geçen gün artış yaşandığını, tüm uyarılara rağmen, bu kartlardan nakit çekimi yapılmaya devam edildiğini belirterek, nakit çekmede ve tüketici kredisi kullanmada maliyetlerin iyi hesaplanmasını istedi.

Yeni Asya / ANKARA

01.04.2008


 

Tuzla Tersanesindeki iş kazalarına tepki

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Tuzla tersanelerinde meydana gelen ölüm olaylarına ilişkin, ‘’İşçiler insanca çalışma koşullarına kavuşana kadar, iş cinayetlerinin sorumluları yargılanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz’’ dedi.

Görgün, yaptığı yazılı açıklamada, kuralsız ve güvencesiz çalışma düzeni yüzünden işçilerin öldüğünü öne sürerek, ‘’ölümlerin nedeninin ‘kaza’ değil, kuralsızlık, yasa dışılık, esnek çalışma ve taşeronluk sistemi’’ olduğunu savundu. Görgün, ‘’Bu ihmal, vurdumduymazlık ve sorumsuzluktan dolayı son olarak da Sedef Tersanesine bağlı İzoçim isimli taşeron firmada boyacılık yapan 31 yaşındaki üç çocuk sahibi Ali İhsan Çam hayatını kaybetti’’ dedi. Hükümeti de eleştiren Görgün, şunları kaydetti: ‘’Dünyanın başka hangi ülkesinde, kuralları ihlal eden ve işçilerin hayatını tehlikeye atan, onların ölümüne yol açan işverenlere karşı uysal olan bir İş Yasası, sağlıksız, güvenliksiz koşulları ve arkadaşlarının ölümünü protesto ederek iş bırakan, greve giden işçiler ve sendikacılar için ise yasa dışı grev suçlamasıyla iki yıla kadar hapis cezası öngörüyor olsun? Hükümeti, ILO’nun 87 nolu sözleşmesinin gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirmeye ve tersanelerdeki çalışma koşullarını iyileştirmeye çağırıyoruz. İşçiler insanca çalışma koşullarına kavuşana kadar, iş cinayetlerinin sorumluları yargılanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.’’

/ İSTANBUL

01.04.2008


 

Merkez Bankası uyardı: Riskler artıyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2008 yılının ilk aylarına dair verilerin, ekonomideki ılımlı büyümenin yavaşlamakla birlikte sürdüğünü gösterse de uluslararası kredi piyasalarındaki sorunların belirginleşmesiyle, önümüzdeki dönemde iktisadi faaliyete ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığının gözlendiğini bildirdi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) 19 Mart’ta kısa vadeli sabit bırakma kararı aldığı toplantısının özetlerine ilişkin yaptığı açıklamada, “Uluslararası para ve sermaye piyasalarını etkileyen çalkantı gelişmiş ülke merkez bankaları tarafından alınan önlemlere rağmen devam etmektedir. Ülkemizin finans piyasaları da bu dalgalanmadan etkilenmektedir. Merkez Bankası bu aşamada piyasalardaki gelişmeleri dikkatle takip etmekte ve temkinli bir duruş sergilemektedir” dedi. PPK, bu yılın ilk aylarına dair verilerin ekonomideki ılımlı büyümenin yavaşlamakla birlikte sürdüğünü gösterdiğini ancak uluslararası kredi piyasalarındaki sorunların belirginleşmesiyle önümüzdeki dönemde iktisadi faaliyete ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığını belirtti. Gıda fiyatlarındaki artışın Şubat ayında 2003 bazlı endeksteki en yüksek aylık artış olan yüzde 5.05 olduğunu hatırlatılan açıklamada, “Bu yüksek oranlı artış aynı zamanda Mart ayında sebze fiyatlarında bir düzeltme hareketi yaşanma ihtimalini gündeme getirmektedir. Ocak Enflasyon Raporu’nda da ifade edildiği gibi, işlenmiş gıda fiyatlarına ilişkin riskler devam etmektedir” denildi. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların enflasyondaki düşüşü geciktirmekte olduğuna işaret edilen açıklamada, özel kapsamlı fiyat endeksleri ile ölçülen enflasyon göstergelerinde yılın ikinci çeyreğinden itibaren baz etkisinden kaynaklanan yukarı yönlü bir hareket görülebileceği belirtildi.

01.04.2008


 

Motorlu taşıtlara çipli takip

Maliye Bakanlığı, motorlu taşıtlarda ‘’araç tanıma’’ sistemine dönük çalışmaları sürdürürken aralarında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Karayollarının da olduğu çeşitli kamu kuruluşları, sistemden yararlanmak için harekete geçti.

Araç tanıma sisteminde çipli etiketlerin kullanılması kararlaştırıldı. Buna göre, çipe aracın plakası ile motor ve şasi numarası Iyüklenecek. Çipli etiket, aracın ön camınım üst bölümüne yapıştırılacak. Motorlu taşıt, istasyona girdiğinde, pompacılar el okuyucusuna bu bilgileri okutacak ve söz konusu bilgiler pompadaki yazar kasaya aktarılacak. Bu işlem yapılmadan, pompa devreye girmeyecek ve akaryakıt alınamayacak.

/ ANKARA

01.04.2008


 

Sudan, Türk işadamları için cazip pazar oldu

Afrika'nın yoksul ülkeleri arasında yer alan, ancak petrol kaynaklarından elde ettiği gelirle alım gücü yükselmeye başlayan Sudan, bir çok sektör için cazip bir pazar haline geldi.

Sudan Türk İşadamları Derneği Başkanı Oktay Ercan, başkent Hartum’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Sudan’ın Pazar açısından Afrika’da cazip hale geldiğini, ancak yatırım vadelerini uzun tuttuğunu söyledi. Sudan’ın yatırım hacmini, başta Çin olmak üzere bir çok ülkenin uzun vadeli finanslarla değerlendirdiğini ifade eden Ercan, Türkiye’nin de bu pazarda yerini alması gerektiğini kaydetti.Yıllardır verdikleri çabaya rağmen finansal mekanizmanın çalışmaması nedeniyle bu fırsatın değerlendirilemediğini kaydeden Ercan, Sudan’ın güvenli bir ülke olduğunu, bu sorunların aşılması ve Türk iş adamlarının ülkedeki pazara girmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

/ HARTUM

01.04.2008


 

Avrupa'nın tabutu Antalya'dan gidecek

Antalya 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren bir firma, gayrimüslimler için ürettiği tabutları, Hollanda, Fransa ve Almanya’ya ihraç ediyor.

1. Akdeniz Üniversitesi İş Dünyası Sinerji Zirvesi’nde tanıtım yapan Gürtaş Ahşap Mobilya İnşaat Sanayi Ticaret AŞ’nin Yönetim Kurulu Üyesi Ali Güleç, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2001 yılında Alman bir arkadaşının cenaze törenine katıldığı sırada tabut üretmeye karar verdiğini anlattı. Bu tarihten itibaren Avrupa’daki mezarlıklar ve tabutları incelediğini belirten Güleç, ‘’Avrupa gezimde baktım ki bu konuda iyi bir piyasa var. Haç altında yaşayan bütün gayrimüslimler tabutla gömülüyor. Bunun üzerine ilk üretimime Konya’da başladım. Daha sonra fabrikayı Antalya’ya Güleç, yılda 80 bin tabut ürettiklerini ve büyük bölümünü ihraç ettiklerini belirterek, ihracatın şu anda Hollanda, Fransa ve Almanya’ya gerçekleştiğini ifade etti. Güleç, Türkiye’de ise İstanbul, Alanya ve Fethiye’ye tabut sattıklarını söyledi.

01.04.2008


 

ABD ve İngiltere krize karşı işbirliği başlatıyor

İngiltere ve ABD, finansal piyasalardaki krizin aşılabilmesi için ortak bir çalışma grubu oluşturmaya hazırlanıyor. Böylece bankacılık sisteminde yaşanan krizin derinleşmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile ABD Başkanı George W. Bush arasında, finansal krize karşı işbirliği konusunda anlaşmaya varıldığı ve planın özünü, bankacılık sistemini izleyip kurala bağlayacak ve bu konuda teklifler geliştirecek bir yapının meydana getirilmesinin oluşturduğu belirtildi. Bu konudaki uzlaşmanın, geçen Çarşamba günü İngiltere Maliye Bakanı Alastair Darling ile ABD Hazine Bakanı Hank Paulson arasında yapılan görüşmede gerçekleştiğine dikkati çeken Financial Times gazetesi, oluşturulacak kurulda Londra ve Washington’da görev yapan hazine ve maliye yetkililerinin görev yapacağını bildirdi. Planın 11 Nisan’da Washington’da yapılacak G7 toplantılarında olgunlaştırılacağı ve Brown ile Bush’un da bu hafta Budapeşte’de yapılacak NATO toplantılarında, finansal krizi yenecek işbirliği üzerinde görüşmeler yapacakları kaydedildi. Grubun sayısal ve yapısal planlamasının da bugünlerde son şeklini alacağına dikkat çekilirken, her iki ülkedeki maliye ve hazine yetkililerinin de, oluşturulması düşünülen yapının son derece önemli bir rol oynayacağına inandıkları belirtildi.

01.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri