Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Hahambaşından Feth’e silâh vetosu

Yahudi yerleşimlerinin hahambaşı ve Batı Şeria’daki Filistin kentlerinden El Halil’in yakınındaki Yahudi yerleşimi Kiryat Arba’nın hahamı Dov Lior, İsrail’in Filistin yönetimine zırhlı araçlar ve silah sevkiyatına izin vermesinin “düşmanla işbirliği” anlamına geldiğini öne sürdü.

Bu konuda bir dini halaka (fetva) yayınlayan Lior, İsrailli subaylara da silahların teslimatıyla ilgili emirlere uymama çağrısında bulundu. İsrail, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın son ziyareti sırasında, Filistin yönetimine uygulanması öngörülen bazı iyi niyet jestleri kapsamında, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın güvenlik güçlerine zırhlı araç ve askeri malzeme sevkiyatına da imkân tanıyacağını açıklamıştı.

Filistin Yönetimi’ne verilecek zırhlı araçlar, Rusya’dan geliyor. Rusya ile Filistin Yönetimi arasında geçtiğimiz yıllarda imzalanan anlaşma doğrultusunda, Rusya 50 zırhlı araç teslimini öngörüyor. Araçların teslimi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un geçtiğimiz günlerdeki son bölge ziyaretinde de teyit edilmiş ve İsrail de zırhlı araçların 25’inin sevkiyatını gerçekleştireceğini taahhüt etmişti.

Hamam lior, halakada, Yahudiler’e yapılan son terör saldırılarının arkasında Filistin Yönetimi güvenlik güçlerinin bulunduğunun bilinmesine rağmen, hükümetin zırhlı araçlar ve diğer silahları Filistin yönetimine sevkini planladığını söyledi. Haham Dov Lior, “Araplar’a her türlü silah sevkiyatının kesinlikle günah” olduğunu öne sürerek, bunu yapan herkesin “düşmanla işbirliği” yapmış olacağını ve yapanların da “kan dökücüler” olarak tanımlanacağını belirtti.

Lior’un halakasına, eski Sefarad hahambaşı ve Şas partisinin ruhani lideri Haham Ovadya Yosef’in oğlu Yaakov Yosef ile birlikte, diğer bazı yerleşim hahamları da imza koydu. Dini fetva, önümüzdeki günlerde “Anayurdumuz İsrail” adlı örgüt tarafından, broşürler halinde bastırılarak dağıtılacak.

İsrail’in “Şimdi Barış” örgütü ise halakaya karşı çıktı ve aşırı sağ hahamların, kamuoyunu provoke etmek amacıyla dini kullanmaya devam ettiklerini belirtti. Örgüt, halakanın şiddet doğuracağını da vurguladı.

Yerleşimlerin Hahambaşı Dov Lior, geçtiğimiz günlerde, Kudüs’te Merkav Harav din okuluna bir Filistinli tarafından düzenlenen ve 8 kişinin öldüğü baskının ardından, Araplar’a iş verilmesinin ve ev kiralanmasının da günah olduğunu savunmuştu..

/ KUDÜS

03.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Fitne filmine öfke dinmiyor

  Hahambaşından Feth’e silâh vetosu

  Tibet gösterileri Doğu Türkistan’a sıçradı

  Irak ordusundan Basra’da zafer gösterisi

  Bush’tan Afganistan baskısı

  Kosovalı Sırplara ilk Rus yardımı

  Rusya NATO’ya misilleme arayışında


 Son Dakika Haberleri