Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İş dünyasında, değerler eğitimine ihtiyaç var

Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) tarafından periyodik olarak düzenlenen ‘Beyin Fırtınası’ toplantıları devam ediyor. “Ekonomik Kalkınma ve Değerler” konusunun daha kapsamlı bir şekilde ikinci kez masaya yatırıldığı toplantıda; “İslâm, çağdaş dünyaya pek çok konuda olduğu gibi; maruf, kul hakkı, işçi işveren ilişkileri, asgari ücret gibi konularda da evrensel ilkeler sunmaktadır” görüşü benimsendi.

Programın açılış konuşmasını yapan UTESAV Başkanı İsrafil Kuralay, “Ekonomik kalkınma ve büyüme sürecinde değerlerimiz göz ardı ediliyor. Kimliğimizi koruyarak iktisadî anlamda bir kalkınma programı gerçekleştirmeliyiz” dedi.

20’ye yakın birikimlere sahip katılımcılar davet edilerek, kalkınma ve değerler ilişkisi farklı boyutlarıyla ele alındığı toplantıda konuşan Prof. Dr. Recep Şentürk, “Geleneğimizde meslekî eğitimle manevî eğitimin birlikte yapıldığını görüyoruz. Ahilik kültürü; işçisi, işvereni ile tüm iş kesiminin sürekli bir eğitim faaliyeti içinde olduğu bir yapıdır. Günümüzde manevî eğitimin eksikliği, iş dünyasında da çok fazla hissediliyor. Bugün iş dünyasında değerler eğitimine ihtiyaç var. Osmanlı toplumunun yüzyıllarca ayakta kalmasının en önemli faktörlerinden biri ahilik teşkilâtıdır. Bu kuruluşlarda değerlere çok önem verilmiştir. Ahilik sisteminde insanlar hem meslekî hem de manevî açıdan sürekli eğitiliyorlardı” dedi. 29 Mart 2008 tarihinde Sütlüce’deki UESAV Genel Merkez’inde geçekleşen toplantının ardından hazırlanan ve kamuoyu ile paylaşılmasında önem olduğuna kanaat getirilen toplantı sonuç bildirisinde şöyle denildi: Modern hayat ve ekonomiye dair evrensel bir kriz var. Bu duruma karşı alternatif arayış sadece Müslümanlara has değildir. Çinliler, Yahudiler modern ekonomik yaklaşımları hep eleştiriyorlar. Ortak bir krize karşı, evrensel bir arayış içinde olmalıyız. İş dünyasına yönelik olarak ahlaki değerleri anlatan el kitapları hazırlanmalıdır. İşçi işveren ilişkileri konusunda İslâmda olan değerler, evrensel bir yaklaşım olarak bütün dünyaya sunulabilir.

Asr-ı Saadet döneminde kamu personeli statüsündeki kişiler için Hz. Peygamber, “Bizim görevlendirdiğimiz kişiler evli değilse evlenebilsin, evi yoksa ev edinsin. Bineği yoksa binek edinsin, kölesi yoksa köle edinsin” diye buyuruyor. İktisadî ve toplumsal açıdan aslî ihtiyaçların giderilmesine yönelik bir asgarî geçim standardının belirlendiğini görüyoruz. Hz. Ömer’in de asgari geçim standardını gerçekleştirmeyi hedeflediği biliniyor. Adil ücret meselesini âlimler hep tartışmıştır. Alimler adil ücreti; piyasanın belirlediği spekülatif olmayan ücret olarak tanımlamışlardır.

04.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Aliağa İstanbul'un üç katı enerji harcıyor

  İş dünyasında, değerler eğitimine ihtiyaç var

  “Tekstilden vazgeçmek, ihracatın 5’te 1’inden vazgeçmek demektir”

  Cepte numara taşıma Ekim sonu başlıyor

  Avrupalının 5’te 1’i kadar boya tüketiyoruz

  Yeşilöz Otel, tatilcileri ağırlamaya başladı

  Organik gıda pazarının tedarikçisi olabiliriz

  Türkiye, İran elektrik şebekesine bağlanacak

  Doğu Karadeniz’den ihracat yüzde 30 artt


 Son Dakika Haberleri