Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

AKP'nin kapatılması bir çeşit darbe olur

nAvrupa Halk Partisinin Dış Politika Sorumlusu Elmar Brok, AKP'nin kapatılmasının bir "darbe" anlamına geleceğini söyledi. Brok, “Dâvâdan çıkacak sonuç, cumhurbaşkanının, başbakanın ve hükümetteki partinin siyasî hayatının sona ermesini getirecekse, bu bir çeşit darbedir” şeklinde konuştu.

Avrupa Halk Partisi Dış Politika Sorumlusu Elmar Brok, AKP’nin kapatılması davasını ‘kabul edilemez’ olarak niteleyerek “Bu, eski Kemalist sınıfın halkın demokratik tercihlerini ters yüz etmeyi amaçlayan bir müdahalesidir. Biz de şunu anlıyoruz ki modern bir devlet olma yolunda Türkiye’nin zamana ihtiyacı var” dedi.

BBC Türkçe’nin sorularını cevaplandıran Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) en büyük grup Avrupa Halk Partisi’nin Dış Politika Sorumlusu Brok, AKP’nin kapatılmasının bir “darbe” anlamına geleceğini ifade etti. Brok, şunları söyledi: “Biz müzakerelerin durmasını istemiyoruz. Bizler, Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğü anlamında gelişmeler kaydedilmesini istiyoruz. Bunun üyelik amacı olsun olmasın gerçekleşmesini istiyoruz çünkü bu hem bizim hem de Türkiye’nin çıkarına” diye konuştu. İnsanların özgürlük alanının genişlemesi, ekonomik gelişmeler, güvenlik alanındaki gelişmeler yaşanması konusunda bir ortaklığımız var. Bu nedenle, bu yolu gidebildiğimiz kadar birlikte gitmeliyiz diye düşünüyorum. Ancak bu aynı zamanda, sınırlamaların neler olduğunu ve hangi şartların yerine getirilmediğini hatırlatmamız gerektiği anlamına geliyor. Eğer sonuç, bu ülkenin cumhurbaşkanı ve başbakanının siyasi hayatlarına son vermelerini gerektirecekse, hükümetteki partinin siyasi hayatının sona ermesini getirecekse, bu bir çeşit darbedir Sanırım böylesi bir durum da, müzakereleri, daha fazla götürebileceğimiz bir durum olmayacaktır.” Brok, Avrupa Halk Partisi’nin Türkiye’nin Birliğe üyeliği karşısında ciddi çekinceleri olan bir parti olduğunu hatırlatarak, bu davanın Türkiye’nin modernleşme için daha zamana ihtiyacı olduğunu gösterdiğini söyledi. Brok, şöyle devam etti:

“Bu olup bitenler kabul edilemez. Çünkü, politikalarını beğenin beğenmeyin AKP demokratik yollarla işbaşına gelmiş bir parti. Anayasayı ihlal ettiklerini söyleyebileceğimiz bir durum yok. Anayasayı değiştirmeye çalışıyorlar. Ama bunu yapma yöntemleri, Avrupa Birliği ile ilişkiler açısından sorun oluşturacak bir yöntem değil. Dolayısıyla bu, eski Kemalist sınıfın halkın demokratik tercihlerini ters yüz etmeyi amaçlayan bir müdahalesidir. Biz de şunu anlıyoruz ki modern bir devlet olma yolunda Türkiye’nin zamana ihtiyacı var.” Brok, Avrupa’dan gelen bu tür uyarıları Türkiye kamuoyunda ters etki yapıp yapmayacağını sorusuna ise şu karşılığı verdi:

“Bakın, Avrupa Birliği’ne üye olmak isteyen her bir ülkenin, bazı standartları karşılaması getirmesi gerekir. Bu bir müzakere süreci ve eğer bu müzakerelerde, bir taraf bazı şartların karşılanmadığını düşünürse, bunu söylemeye hakkı vardır. Bence, eğer hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye karşı bazı gelişmelerin yaşandığını söylüyorsak, bunu, görevimiz olduğu için söylüyoruz. Çünkü insanlar, müzakerelerde aşama kaydetmek için bu şartların var olduğunu bilmeliler.”

/ LONDRA

04.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Almayacaksanız, başımızın çaresine bakalım

  AKP'nin kapatılması bir çeşit darbe olur

  Son gazi duâlarla uğurlandı

  Baykal: Görüşme isteği ‘romantik talep’

  Şahin: Türkiye’yi kimse geri götüremez

  DTP, Nevruza Meclis Araştırması talep etti

  Üyelikte, kültürel sorunlara kilitlenmemeli

  Ankara’da yaşamak ayrıcalık değil

  Yeni üniversite Şırnak’ı sevindirdi

  Mutafyan, tarihî yarımadayı ziyaret etti

  Son OKS ve SBS’ye başvurular başladı

  İstanbul’a yeni harita

  “Her ile bir heliport” projesi

  “Gençler Bediüzzaman’ı örnek almalı”

  Botox büyük risk oluşturuyor

  Sigara tiryakiliği geni bulundu

  Çöken bilgisayara uzaktan müdahale

  Yayınevi dâvâsında “reddi hakim”e red


 Son Dakika Haberleri