Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Bush-Putin arasında son zirve

YAKINDA görev süreleri dolacak ABD Başkanı George Bush ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i son kez bir araya getiren toplantı başladı. Rusya’nın Karadeniz’deki tatil yöresi Soçi’de düzenlenen Bush-Putin zirvesinin başında karşılıklı iyi niyet açıklamaları yapıldı.

Bush, övdüğü Putin’in “aklındakini söylemekten çekinmeyen güçlü bir lider” olduğunu söyledi. Putin de görüşmelerinin ortak çalışma tarzında olacağını kaydetti. ABD Başkanı Bush ve Rusya Devlet Başkanı Putin, başta ABD’nin “füze kalkanı” projesi olmak üzere ikili, bölgesel ve uluslar arası konuları ele alacaklar. George Bush, gelecek ay Putin’den devlet başkanlığını devralacak Dimitriy Medvedev ile de görüşecek.

Bu arada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve Rusya’nın ABD’nin ‘’füze kalkanı’’ projesi üzerinde olası anlaşması için ‘’temkinli iyimserlik’’ ifadesini kullandı. Putin, ABD Başkanı George Bush ile Rusya’nın sayfiye kenti Soçi’deki rezidansında yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ‘’Ortaklarımız sadece kaygılarımızı anlamakla kalmadı, aynı zamanda bunları gidermeye çalışıyorlar’’ dedi."Füze kalkanı’’ ile ilgili sorunun çözümü hakkında ‘’kat etmeleri gereken çok yol olduğunu’’ belirten Putin, ülkeleri arasında belirli sorunlar üzerinde hala ‘’ciddî anlaşmazlıklar’’ bulunduğunu ifade etti. Putin, ‘’Bu konuda temkinli bir iyimserliğe sahibim. Şeytan genelde olduğu gibi ayrıntıda gizli. Önemli olan uzmanlarımızın güven artırıcı tedbirlerin ne olacağı ve bunların nasıl hayata geçirileceği konusunda uzlaşmış olmaları’’ diye konuştu. Bush da, yaptığı konuşmada, Putin ile görüşmesinde, Moskova-Washington ilişkilerinin geliştirilmesi çalışmalarına bundan sonra da devam edeceklerini söylediğini belirtti ve Putin’den sonra görevi devralacak Dimitriy Medvedev ile de çalışmalarını sürdürme umudunu dile getirdi.

Doğu Avrupa’da kurmayı planladıkları ‘’füze kalkanı’’nın Rusya’ya karşı olmadığını ifade eden Bush, ‘’İnsanların soğuk savaş döneminin sona erdiğini kabul etmeleri gerekiyor’’ dedi. Bush, ABD ve Rusya’nın eşit ortaklar olacağı bir ‘’füze kalkanı’’ sistemi oluşturmayı umduklarını belirterek, ‘’Görüşmelerde ‘füze kalkanı’ konusunu değerlendirdik ve ABD ile Rusya’nın iki eşit ortak olarak katılabileceği bir ‘füze kalkanı’ sistemi oluturmak istiyoruz’’ dedi.

Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütüne üye olma çabalarına destek veren Bush, Rusya ile ticareti insan hakları sicili sebebiyle sınırlayan Soğuk Savaş dönemine ait olan Jackson-Vanik Anlaşmasının da iptalinden yana olduğunu söyledi.

/ SOÇİ

07.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush-Putin arasında son zirve

  Gates: İran’la sorunlarımızı diplomasi çözecek

  Gün ortasında Londra’da KGB operasyonu

  Taliban’dan Fransa’ya uyarı

  Hamas: Olmert, Şalit’in hayatıyla oynuyor

  Hollanda mallarına boykot çağrısı

  Irak’ta Kaide ve Mehdi Ordusu operasyonları

  Mehdi Ordusu’nu dağıtma planı


 Son Dakika Haberleri