Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Mısır’da ekmek isyanı önlenemiyor

Kahire (Ajanslar) Mısır’da halkın en temel besin maddesi olan ekmek bulmadaki sıkıntı yüzünden, 31 yıl önceki “ekmek ayaklanmasından” bu yana en büyük isyan çıktı. Mısır’da ekmek sıkıntısı halkı sokaklara döktü.

Tahılın önemli bölümünü ithal eden ve ekmek tüketiminin çok yüksek olduğu Mısır’da halk bir süredir ekmek sıkıntısı yüzünden uzun kuyruklar oluşturuyor.

Şubat ayından beri kuyruklarda en az 11 kişinin öldüğü, bunlardan birinin kuyruktayken otomobil çarpması yüzünden, bazılarının da kalp krizinden öldüğü bildiriliyor. Nüfusun yüzde 20’si günde 2 dolardan az bir parayla geçinen Mısır’da kuyruklarda çekilen çile, isyana dönüştü. Orta Doğu’nun en büyük tekstil fabrikasının bulunduğu Mahalle el Kübra’da hafta başındaki protestolarda göstericiler Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in sokak panosunda asılı dev resmini yırttı ve polisle çıkan çatışmada 2 kişi öldü, 100’ün üzerinde kişi yaralandı.

GREV VE GÖZALTI

Gıda fiyatlarının yükselmesini protesto için çeşitli yerlerde gösteriler düzenlenirken ülke çapında yapılan genel grevde hayat felce uğradı.

Mahalle el Kübra’da bir yıldan fazla bir süredir tekstil fabrikasında ücretlerin arttırılması için grevler yapılıyordu. Gösteriler, aralarında demokrasi yanlısı Kifaye’nin de bulunduğu çeşitli muhalefet gruplarınca düzenlendi.

13.04.2008


 

İsrail hem yıktı, hem öldürdü

İSRAİL askerlerinin, Gazze Şeridinin orta kesimlerindeki El Bureyc mülteci kampı yakınlarında düzenlediği operasyon sona erdi. Bölgedeki yerel kaynaklar, geride 9 ölü, çoğu çocuk 30’a yakın yaralı bırakan operasyonun ardından, askerlerin gece yarısına doğru sınırdaki mevzilerine dönmeye başladığını haber verdi.

İsrail askerlerinin, sabah saatlerinde 15 dolayında tank ve buldozerler eşliğinde girdiği El Bureyc kampının doğusunda, 18 saat süren operasyonda ölenler arasında biri 12, diğeri 13 yaşında olmak üzere 4 çocuk yaşta Filistinli de ölmüştü.

Ölenlerin çoğu, tankların evleri bombalaması ile öldü. Yaralananların arasında da çok sayıda çocuk ve genç olduğu belirtiliyor.

Yaralananların durumlarının ciddî olması sebebiyle önce bölgedeki El Aksa Şehitleri hastanesine getirilen bazı yaralıların Gazze’deki Şifa hastanesine nakledildikleri de öğrenildi.

Operasyonda tank ateşi, füze saldırıları ve buldozerler bölgedeki evlere, altyapıya ve tarım arazilerine büyük zarar verdi. Bölgede elektrik ve su kesildi, telefonlar işlemez hale geldi.

Filistinli militanların geçen Çarşamba günü Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki Karni geçidi yakınlarından İsrail’e sızarak, Nahal Oz kibutzunda 2 İsrailli sivili öldürmelerinden sonra bölgede tansiyon yeniden gerilmişti.

Saldırıyı takiben askerler de ateş açan Filistinlilerden ikisini öldürmüş, diğer ikisinin kaçtığı belirtilmişti. Aynı gece İsrail uçaklarının Gazze şehrinin Secaiye bölgesinde füze saldırısında bulunduğu bir araçtaki 2 Filistinli de vefat etmişti. İsrail, araçta Nahal Oz saldırısını yapanlardan birinin bulunduğunu bildirmişti.

Çarşamba gününden bu yana İsrail’in saldırılarında ve dünkü operasyonu ile birlikte ölen Filistinlilerin sayısı 15’i aştı.

/ KUDÜS

13.04.2008


 

Facebook da İsrail’in güvenliğine tehdit

İSRAİL Savunma Bakanlığı, askerlerin ve bakanlık personelinin gizli bilgileri ifşa etmelerini önlemek için hazırlanan yeni yönetmelikte, internetteki “sosyal paylaşım” sitelerini de tehdit olarak gösterdi.

Ülke güvenliğini tehdit eden unsurların listelendiği yönetmelikte, İsrail askerleri ile Savunma Bakanlığı personelinin, “Facebook” gibi internet sitelerinde kullandıkları fotoğraflarda, gizli kalması gereken teçhizatların da görüldüğüne, bazı bilgilerin dikkatsizce ifşa edildiğine dikkat çekildi. İsminin açıklanmasını istemeyen İsrailli yetkili, henüz resmiyet kazanmayan yeni yönetmelikle ilgili olarak verdiği bilgide, askerlerden, paylaşım sitelerinde kimlikleri hakkında bilgi vermemelerinin istendiğini, güvenliğin korunması için internet sitelerindeki araştırmanın devam edeceğinin açıklandığını belirtti.

/ KUDÜS

13.04.2008


 

ABD’den, Araplara umutsuz çağrı

ABD'NİN Irak Büyükelçisi Ryan Crocker, Arap ülkelerine Irak ile daha çok ilgilenmeleri çağrısında bulundu.

Crocker, ABD Dışişleri Bakanlığında akredite olan gazetecilerle yaptığı kahvaltılı toplantıda, Arap ülkelerinin Iraklılara onlar için endişelendiklerini göstermek amacıyla örneğin büyükelçilik açmaları gerektiğini söyledi. Göreve geldiğinden beri hiçbir Arap Bakanın Irak’ı ziyaret ettiğini hatırlamadığını belirten Büyükelçi, Irak’ın başşehri Bağdat’ta hiçbir Arap Büyükelçiliği bulunmadığını ifade etti ve “Bu sadece Şiîleri değil, bütün Iraklıları rahatsız etmeye başladı” dedi. Arap ülkelerinin diplomatik, ekonomik olarak Irak’ta temsil edilmeleri, kalkınma sorunlarıyla ilgilenmeleri gerektiğini ifade eden Crocker, “Bugün de söylüyorum, yarın da söyleyeceğim; mevcut şartlarda bir büyükelçilik idare etmek mümkün. Arap olmayan ülkelerin diplomatik misyonları bunun mümkün olduğunu her gün ispatlıyor” diye konuştu.

/ WASHINGTON

13.04.2008


 

Sadr’a siyasî rüşvet

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Irak’taki silahlı Şiî Mehdi Ordusu grubu lideri Mukteda Sadr’ın siyasî platformu tercih etmesi halinde kendisini ABD’nin düşmanı olarak görmeyeceklerini söyledi.

Gates Pentagon’da gazetecilere yaptığı açıklamada, İran’da olduğu sanılan Sadr’ın, Irak’a dönmesi halinde tutuklanmasının kendisi için sürpriz olacağını belirterek, ‘’O önemli bir siyasî figür. Irak’taki siyasal sürecin içerisinde çalışmasını istiyoruz’’ dedi. Gates, Sadr’ın taraftarlarının oldukça fazla olduğunu kaydetti. Irak ve ABD güçleri, Sadr’ın güçlerine karşı son haftalarda yoğun operasyonlar sürdürüyor. Bazı Amerikalı yetkililer ise Mehdi Ordusu içerisinde aşırı uçlar olduğunu, operasyonların bunlara karşı yapıldığını, grubun genel olarak ateşkes içerisinde bulunduğunu belirtiyor.

/ WASHINGTON

13.04.2008


 

‘ ABD’nin günah keçisiyiz!’

IRAK'IN kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimini Washington temsilcisi Kubat Talabani, Iraklı Kürtler zor elde ettikleri kazanımları koruma hakkına sahip olduğunu vurguladı.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin oğlu Kubat Talabani Washington Times gazetesindeki makalesinde Kürtleri problem olarak gören Amerikalı analizcilerine yüklendi. Kubat Talabani, Washington’daki bazı analizcilerin ağız birliği etmişçesine ABD’nin ‘hep kendine yontan Kürtlere’ hiçbir şey borçlu olmadığı yönünde yorumlar yaptığını hatırlattı. Bölgesel yönetimin politikalarını Irak ve Amerikan çıkarlarına zarar verdiği yönündeki eleştirileri reddeden Talabani, “Öyle gözüküyor ki işler sarpa sardığında Amerika’nın dostu Kürtleri suçlamak kolay. Belki de Amerikan tavsiyelerine gerçekten kulak verdiğimiz için azarlanıyor ve suçlanıyoruz” diye yazdı. ABD’nin 1991’de Saddam Hüseyin’e karşı ayaklanmalarını teşvik ettiğini hatırlatan Talabani, “Bizi diktatörün intikamıyla baş başa bırakmalarını bölgede kimse unutamaz. On binlerce insanımız öldü, geç kalmış yardım ve himaye yetişene kadar milyonlarcası da komşu ülkelere kaçtı” ifadelerini kullandı.

/ WASHINGTON

13.04.2008


 

Tayvan - Çin buluşması düşman çatlattı

TAYVAN'LA Çin arasında yıllardır süren gerilimde yeni bir döneme giriliyor. Çin Cumhurbaşkanı Hu ile Tayvan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Siew bugün görüştü. İki taraf arasında yapılan en üst düzey görüşme yapıldı.

Çin’in Hainan Adası’nda bir araya gelen Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ve Tayvan’da 20 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak Vincent Siew arasındaki görüşme yerel saatle 17:40’da başladı. 20 dakika süren görüşmeye her iki taraf da 13 kişiyle katıldı. Görüşmede ağırlıklı olarak ekonomi üzerinde duruldu. Her iki lider de iki taraf arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda fikir birliğine vardılar. Siew görüşme sonrası yaptığı açıklamada görüşmenin samimî geçtiğini söyledi. Tayvan medyası görüşmeyi 9 yıllık soğuk savaşın bitmesi şeklinde yorumluyor. Tayvan 1949’daki iç savaştan sonra fiilen Çin’den bağımsız olarak yönetiliyor. Çin Tayvan’ın bağımsızlık ilanını savaş sebebi sayarken Tayvan’da yeniden Çin’le birleşme veya bağımsızlık konusunda büyük tartışmalar yaşanıyor. Siew ve mensubu olduğu Milliyetçi Parti Çin’le daha yakın ilişkiler kurulmasından yana. İki lider geleneksel Boao Forumu için Hainan’a gelmişti. Forumda Asya’nın ekonomik sorunları masaya yatırılıyor.

/ TAİPEİ

13.04.2008


 

İran-ABD gemilerinin sürtüşmesi yalanlandı

KÖRFEZ bölgesinde Amerikan donanmasına ait bir gemiyle üç İran gemisinin karşı karşıya geldikleri bildirildi.

Amerikan donanması sözcüsü, Amerikan karakol gemisi Typhoon’a üç İran gemisinin yaklaştığını, geminin yaklaşan gemilere standart bir çağrı yaptığını ve cevap alınamaması üzerine Typhoon adlı gemiden uyarı ateşi açıldığını, bunun üzerine gemilerin durduklarını ve Typhoon’un da yoluna devam ettiğini söyledi. CNN televizyonu, gemilerin İran’a ait olduğunu ve bunlardan birinin Typhoon adlı Amerikan gemisine 200 metreden daha az bir mesafeye kadar yaklaştığını bildirdi. Bu arada, İran Devrim Muhafızlarından bir kaynak yaptığı açıklamada, Körfez bölgesinde böyle bir karşı karşıya gelme durumunun yaşanmadığını belirtti. Kaynak, iki Amerikan gemisini söz konusu ederek, “son iki günde normlara uygun olarak kimlik belirleme prosedürü uygulandığını ve Amerikan gemilerinin yollarına devam etme izni aldıkları” ifadesini kullandı.

/ WASHINGTON-TAHRAN

13.04.2008


 

Rumlardan acı itiraf: Arapları ihmal ettik

GÜNEY Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kipriyanu, “Arap dünyası ve Ortadoğu’daki eski müttefiklerimizi geri kazanmalıyız” dedi.

Rum Dışişleri Bakanı Kipriyanu, Kıbrıs (Rum) Haber Ajansı’na verdiği mülâkatta, dış politikayla ilgili görüşlerini açıkladı. Kipriyanu, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) son yıllarda ilişkilerini arttırdığı Arap ülkelerini geri kazanmaları gerektiğini söyledi. Rum bakan, “Kıbrıs (Rum kesimi) kendini Arap ülkelerine daha etkili bir şekilde anlatmalı. Ortadoğu ve Arap dünyasındaki eski müttefiklerimizi geri kazanmalıyız” dedi. Kipriyanu, Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde Arap dünyası ile ilişkileri ihmal ettiklerini belirtti. Kipriyanu, bu amaçla büyükelçiliklerdeki basın bürolarını yeniden faaliyete geçirebileceklerini söyledi.

/ LEFKOŞA

13.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri