Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

“Darbe Günlüğü” dâvâsı temyize gidiyor

“DARBE günlüğü” dâvâsında beraat eden yazar Alper Görmüş, Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu iddia edilen “Darbe Günlükleri”nin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan çıktığını belgeleyen bilirkişi raporunu dikkate almayan mahkeme kararını temyize götürüyor.

Nokta Dergisi, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’e ait olduğunu belirterek yayınladığı ‘darbe günlüğü’ sebebiyle kapanmış, derginin Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş hakkında da “iftira” suçlamasıyla dava açılmıştı. Özden Örnek’in kendisine ait olmadığını söylediği günlüklerin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bilgisayarından çıktığının bilirkişi tarafından belirlenmesi, raporun Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcılık ve Emniyet’e gönderilmesine rağmen, mahkeme heyeti, söz konusu raporun istenmesi talebini reddedip, davayı ‘beraat’ kararı vererek bitirdi. Alper Görmüş, darbe iddialarını ispat etmek için yaptıkları tüm girişimlerin reddedildiğini, bu sebeple beraatten memnun olmadığını belirterek “Darbe girişimi suçtur. İddiamı ispat hakkı istiyorum” dedi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Görmüş’ün “iftira” suçundan TCK’nın 267. maddesinin 1. fıkrası uyarınca 1 ile 4 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması, aynı maddenin “fiilin maddi eser ve delillerini uydurarak iftirada bulunulması halinde, ceza yarı oranında artırılır” hükmünü içeren 2. fıkrasının da uygulanması, ayrıca “neşren hakaret” suçundan da 3 ay ile 2 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.

/ İSTANBUL

13.04.2008


 

AB İÇİN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, “Sivil özgürlükler ve ifade özgürlüğü konusunda müzakere yapılamaz” dedi. Türkiye’nin tam olarak AB standartlarına ulaşmasında ifade özgürlüğünün büyük önem taşıdığını dile getiren Barroso, 301. maddede değişiklik için bir tasarı hazırlanmış olduğunu öğrenmekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

Barroso, Bilgi Üniversitesinde, Küresel Sorunlar Platformu tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katıldı. AB’nin uzlaşma, demokrasi, barış ve refah üzerine kurulu bir siyasi düzeni bulunduğunu belirten Barroso, bu değerlerin geleceğin de anahtarı olacağını, iklim değişikliği, güvenliğe yönelik tehditler, uluslar arası terör, enerji güvenliği gibi sorunlarla Avrupa’nın en büyük devletlerinin bile tek başına başa çıkmasının mümkün olmadığını söyledi. Türkiye’nin şu anda AB’nin genişleme sürecinin odağında yer aldığını dile getiren Barroso, ‘’Amacımız, Türkiye’nin AB’ye tam üye olmasıdır. Bunun, eşit haklarla ve sorumluluklarla gerçekleşmesidir. Günümüz ve geleceğimiz birbirine girmiş şekildedir. Türkiye’nin ve AB’nin ortak bir kaderi vardır. Bu, her iki tarafın da lehinedir’’ diye konuştu. Barroso, ekonomik ilişkiler, güvenlik, enerji gibi pek çok örnekte, Türkiye’nin üyeliğinin büyük önem taşıdığının görüldüğünü ifade etti. Türkiye’nin tam olarak AB standartlarına ulaşmasında ifade özgürlüğünün de büyük önem taşıdığını dile getiren Barroso, 301. maddede değişiklik için bir tasarı hazırlanmış olduğunu öğrenmekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu kaydetti. Türkiye’de başörtüsü gibi sorunların, Türkiye demokrasisinin üstesinden gelmesi gereken meseleler olduğunu dile getiren Barroso, inançların, ifadelerin özgür olmasının büyük önem taşıdığını aktardı.

AB içerisinde uzlaşma kültürünün büyük önem taşıdığını, ancak farklı görüşlerin de birbirleriyle çatışabilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Barroso, Türkiye’deki tartışmaları da büyük bir ilgi ve dikkatle izlediklerini kaydetti. Barroso, Türkiye gibi çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede demokrasi ve laikliğin olabileceğinin gösterilmesinin, farklı siyasi kültür ve medeniyetler için de ilham kaynağı olacağını, bütün bunların ortak Avrupa projesine de katkı sağlayacağını ifade etti. Türkiye’nin aktif bir şekilde reform sürecini devam ettirmesi ve vatandaşların da bu süreci anlamasını sağlaması gerektiğini dile getiren Barroso, ‘’Türkiye ve AB’nin geleceğine umutla bakıyorum. Ortak bir geleceğimiz var’’ dedi.

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını da cevaplayan Barroso, ‘’AB’den zaman zaman Türkiye’nin üyeliğine yönelik olumsuz görüşlerin kamuoyuna yansıdığının’’ hatırlatılması üzerine buna karşı içe kapanmak değil, daha çok açık olmak, korku ve ön yargılara karşı açık tartışmaların yürütülmesi gerektiğini söyledi. Barroso, başka bir soru üzerine de ‘’Devam eden bir dava sürecine müdahale etmek istemem. Bana ithaf edilen, ama benim yapmadığım bazı konuşmalar var. Elbette güçlerin ayrılığı ilkesine saygı duyuyorum. Türkiye’de ya da başka bir ülkede alınacak herhangi bir kararın, demokrasinin prensiplerine ve hukuk devletine uygun olmasını beklerim’’ diye konuştu. Kendisine, ‘’kapatma davasına şaşırıp, şaşırmadığının’’ sorulduğunu, kendisinin de böyle bir dava başka bir AB ülkesinde de olsa şaşıracağını belirttiğini ifade eden Barroso, ancak bu konuda çözüm ümidini de dile getirdiğini söyledi. Bir katılımcının, ‘’301. maddenin kaldırılması konusunda taleplerini hükümete sık sık dile getirdiklerini, ancak düşünce özgürlüğüne yönelik daha pek çok madde bulunduğunu’’ söyleyerek, ‘’bunlar için de aynı şekilde bir tavır sergileyip sergilemeyeceklerini’’ sorması üzerine de Barroso, 301. maddenin en çarpıcı örnek olarak ortaya çıktığını, ancak kendilerinin tutarlı bir şekilde, bütün normların ifade özgürlüğüne uygun şekilde değiştirilmesi gerektiğini her zaman söylediklerini belirtti. Barroso, ‘’Sivil özgürlükler ve ifade özgürlüğü konusunda müzakere yapılamaz’’ dedi.

/ İSTANBUL

13.04.2008


 

Barış gelini ölü bulundu

SAVAŞ mağduru ülkelere dikkat çekmek için gelinlik giyerek otostopla İtalya’dan İsrail’e giderken Türkiye’de kaybolan İtalyan san'atçı Giuseppina Pasqualino di Marineo ölü bulundu.

San'at dünyasında “Pippa Bacca” ismiyle tanınan 33 yaşındaki Milanolu sanatçı Giuseppina Pasqualino di Marineo, önceki gece Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Tavşanlı köyü Sarıbayır mevkisindeki ormanlık alanda tecavüz edilmiş ve boğularak öldürülmüş halde bulundu. İtalyan san'atçı, “barış için” üzerinde gelinlikle otostop çekerek İtalya’nın Milano şehrinden yola çıkıp, Balkan ülkeleri ve Türkiye üzerinden İsrail’deki Tel Aviv şehrine ulaşmayı planlıyordu. Marineo’nun cesedine en son birlikte görüldüğü belirlenen sabıkalı M.K’nın sorgusunun ardından ulaşıldığı bildirildi. Marineo’nun çalıların arasında bulunduğu öğrenilen cesedi, Gebze Devlet Hastanesi morguna oradan da Kocaeli Büyükşehir Belediyesine ait cenaze arabasıyla otopsi için İstanbul Adlî Tıp Kurumun’a gönderildi. İtalya’daki medya kuruluşları, Giuseppina Pasqualino di Marineo’nun ölü olarak bulunmasını son dakika haberi olarak verdi. Marineo’nun kız kardeşi Antonia Giuseppina Pasgualino di Marineo, cenazeyi, yarın İtalya’ya götürmeyi düşündüklerini söyledi.

/ KOCAELİ

13.04.2008


 

Güneydoğu’ya özel bakanlık kurulsun

GAZİANTEP Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, ‘Güneydoğu Kalkınma Bakanlığı’ kurulması gerektiğini söyledi.

Erturhan, yaptığı yazılı açıklamada, bugün 70 milyonluk ve yüzde 70’i 40 yaşın altında bir nüfusa sahip Türkiye’de ve ekonomide birçok sorun çözüm beklediğini belirterek, “Bunların başında işsizlik, eğitim ve Güneydoğu sorunu gelmektedir” dedi. Güneydoğu sorunlarının temelinde de ekonomik yetersizlikler ve eğitim sorununun birbirini tetikleyen iki temel sorun olduğunu belirten Yaşar Erturhan, ‘’Güneydoğu’nun en doğusu olan Hakkari’den başlayarak ve bu bölgede doğup büyümüş, fakat ülkemizin batısına yatırım yapmış iş adamlarımızla birlikte bir kalkınma ve yatırım seferberliği başlatılmalıdır. Bu doğrultuda ‘Güneydoğu Kalkınma Bakanlığı’ kurulmalıdır.”

/ GAZİANTEP

13.04.2008


 

Tüzmen: Tehditleri fırsata çevirelim

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, dünya ticaretinde Asya ve Afrika ülkelerinin paylarının artacağının açık bir şekilde görüldüğünü de ifade eden Bakan Tüzmen, bu durumun Türkiye açımızdan çok önemli olduğunu ve durumun hem tehdit, hem de fırsat olduğunu ifade ederek, “Biz tehditleri fırsata çevirmenin yollarını yaratıyoruz” dedi.

Bakan Tüzmen, ihracattaki son durumla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, ihracatın yaşanan sıkıntılara rağmen artmaya devam ettiğini bildirdi. 2008 yılının ilk yüz gününde ihracat artışının yüzde 37,9 düzeyinde seyrettiğini ifade eden Tüzmen, bu yılın ilk 100 gününde, geçen yıla göre ‘10 milyar dolar daha fazla’ ihracat yapıldığını söyledi. Dünya ticaretinde Asya ve Afrika ülkelerinin paylarının artacağının açık bir şekilde görüldüğünü de ifade eden Bakan Tüzmen, bu durumun Türkiye açımızdan çok önemli olduğunu ve durumun hem tehdit, hem de fırsat olduğunu söyledi. Tüzmen, şöyle konuştu: ‘’Biz tehditleri fırsata çevirmenin yollarını yaratıyoruz. Yeni gelişen duruma göre politikalarımızı gözden geçiriyoruz. Gelişmeleri dikkatle takip ediyor ve proaktif davranıyoruz. İhracatımızın bu kadar artmasının altında yatan gerçek budur. Gerek Asya ülkelerinde, gerekse Afrika ülkelerinde çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Petrol üreten ülkelere yönelik faaliyetlerimizi arttırıyoruz. Petrol fiyatlarından doğan artı gelirlerin bu ülkelerde alt ve üst yapı yatırımlarını arttırdığı gerçeğini bilerek ülkemize en fazla nasıl getiri sağlarızı çalışıyoruz ve gereken adımları atıyoruz.’’

/ ANKARA

13.04.2008


 

CHP’nin başörtüsü çelişkisi

YEREL seçimler yaklaşırken, CHP’nin başörtüsü çelişkisi yeniden dikkat çekmeye başladı. Geçmişte Tunceli’de folklorcu kız öğrencilerin başları örtülü olduğu için sorumluların hesap vermesi gerektiğini savunan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın dünkü İzmir ziyaretinde başörtülü çocuklar karşıladı.

Başörtüsünü normal dönemlerde “laikliğe tehdit” olarak gören CHP, seçim dönemlerinde ise taktik değiştiriyor. 22 Temmuz’daki genel seçimler öncesinde Yozgat’ta başörtüsü dağıtan, Sakarya’da afişlerde başörtülü kadın fotoğrafı kullanan parti yönetimi, son günlerde bozulan imajını düzeltmek için yeniden aynı yola başvurdu. Mart 2009’daki yerel seçim çalışmalarını başlatan CHP İstanbul il örgütü de, propaganda amaçlı 5 farklı afiş hazırladı. Billboardlarda arz-ı endam eden reklamlar içinde, en çok CHP’nin simgesi altı oktan birini elinde tutan başörtülü kadın fotoğrafının yer aldığı afiş dikkat çekiyor. ‘CHP’ye üye ol! Çözümün bir parçası ol!’ sloganı taşıyan afişlerdeki tesettürlü kadın, “Bu şehir benim! Su sorununa ben ‘dur’ diyeceğim” ifadelerini kullanıyor.

13.04.2008


 

Ulusalcılar Tandoğan'da toplandı

ANKARA'DA çeşitli sivil toplum örgütlerince, ''Ulusal Egemenlik Buluşması'' adı altında miting düzenlendi.

Miting için gelenler Tandoğan Meydanı'na girişteki yollar üzerinde kurulan arama noktalarından geçerek alana alındılar. Mitinge katılanlar, Atatürk posterleri ve Türk bayrakları taşırken, ''Ne ABD ne AB tam bağımsız Türkiye'', ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'' şeklinde sloganlar attı. Konuşmalar öncesinde meydanda bekleyenlere Çanakkale Türküsü, İzmir'in Kavakları, Leylim Ley gibi türküler dinletildi. Miting için kurulan platform ve alanın çevresine Atatürk posterleri ve Türk bayrakları asıldı.

/ ANKARA

13.04.2008


 

Facia “geliyorum” dedi: 9 ölü, 35 yaralı

AFYONKARAHİSAR'DA işçi taşıyan kamyonun şarampole devrilmesi sonucu 9 kişi öldü, 35 kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Ali Horuz idaresindeki 63 KC 864 plakalı mevsimlik işçileri taşıyan kamyon, Çifteler- Emirdağ kara yolunun 25. kilometresinde kontrolden çıkarak şarampole devrildi. Kazada mevsimlik işçi olduğu belirten Çemura Kılıç, Necmiye Kılıç, İsa Kılıç, Veysi Alkan, Sıddık Alkan ile kimliği henüz belirlenemeyen 4 kişi öldü. Yaralanan 35 kişi, Eskişehir ve Afyonkarahisar’daki hastanelerde tedavi altına alındı. Eskişehir’deki hastanelerde tedavi altına alınan yaralı işçilerin isimleri şöyle: ‘’Duriye, Mustafa, Şaha, Reşit ve Hacer Ova, Ayşe Demir, Şemsi Demir, Fethiye Kılıç, Terfe Alkan, Eyüp Alkan, Salih Çiftçi, Hurşit Çiftçi, Hacer, Yusuf ve Semanur Alkan.’’

/ AFYONKARAHİSAR

13.04.2008


 

Hava ambulansları geliyor

SAĞLIK Bakanlığı hava ambulans sistemi kuruyor. Bakanlık, ilk etapta 17 ambulans helikopterle 4 uçak ambulans almayı hedefliyor.

Geçtiğimiz günlerde helikopter ve uçak ambulans ihalesi yapıldı. Tek firmanın katıldığı ihaleye itiraz olmazsa, önümüzdeki aylarda ambulanslar belirlenen illere gönderilecek. Helikopter ambulans, ambulansların ulaşamadığı, geciktiği bölgelerde, organ nakillerinde kullanılacak.

Hava ambulans sistemini devreye girmesi için geri sayım başlarken, bakanlık Bursa’nın da arasında bulunduğu 7 pilot ile toplam 7 helikopter, 2 uçak ambülans tahsis edecek. İlk etapta Bursa, İzmir, Ankara, İstanbul, Erzurum, Diyarbakır ve Kayseri’de uygulanacak sistem daha sonraki yıllarda yurt geneline yayılacak ve helikopter sayısı 17’ye uçak sayısı da 4’e çıkarılacak.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seraceddin Çom, hava ambulans sisteminin ihale sürecinin tamamlandığını belirterek sistemin bu yıl hizmete girmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Çom, ihale süreci tamamlanan proje kapsamında 4 uçak, 17 helikopter ambulans alınacağını, 2 uçak ile 7 helikopteri bu yıl, 2 uçak ile 10 helikopteri ise gelecek yıl hizmete almayı planladıklarını açıkladı.

İlk defa devlet organizasyonuyla sağlık alanında bu kadar büyük çaplı bir projenin hayata geçirildiğini anlatan Dr. Çom, “Bu projeyle afet ve olağanüstü hallerde yaralılara daha çabuk ulaşabileceğiz. Bu hava ambulansları organ nakilleri için, kara yoluyla ulaşımı zor olan yerlere yaralıların nakillerinde, turistlik bölgelerde hasta yabancıların hastaneye kaldırılmalarında da kullanılabilecek. Her şey yolunda giderse yaza doğru ilk uçuşu yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı, pilot il seçtiği Bursa’ya helikopter ile uçak ambulans göndermeye hazırlanıyor. Helikopter ambulans için Sağlık Bakanlığı’nın ihaleyi yaptığını hatırlatan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Hakkı Çelik, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı’ndan ve ihaleyi kazanan firma yetkililerin şehre gelerek uygun pist için karar verileceğini söyledi. Bursa’ya verilecek helikopter ambulans, Balıkesir ve Yalova gibi çevre illere de hizmet verecek.

/ BURSA

13.04.2008


 

Başhekim konteynere taşındı

ÇANAKKALE'NİN Bayramiç İlçe Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Yavuz Erden, hastanedeki yer sıkıntısı sebebiyle başhekimlik odasını hastane bahçesine kurulan konteynere taşıdı.

Hastane bünyesinde açılan ameliyathane ve çocuk doğum ünitelerinin hizmete girmesiyle hastanede yaşanan oda sıkıntısı ilginç bir yöntemle çözüldü. Başhekim Dr. Yavuz Erden, hastanedeki yer sıkıntısı dolayısıyla odasını bahçede bulunan konteynere taşıdığını belirterek, ‘’Benim odamla birlikte hasta hakları bölümünü de konteynere taşıdık. Böylece hastalar için yeni ünite-ler açma imkânına kavuştuk’’ dedi.

/ ÇANAKKALE

13.04.2008


 

İHL'liler İzmit’te toplanacak

Marmara Bölgesi İmam Hatipliler Kurultayı 3 Mayıs’ta İzmit’te yapılacak. İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) öncülüğünde Kocaeli İmam Hatip Mezunları Derneği (KİHMED)’in Kocaeli ev sahipliği ile gerçekleşecek Kurultay için hazırlıklar başlatıldı. Birincisi İnegöl’de, ikincisi Bursa’da yapılan kurultayın bu yıl 3. sünün KİHMED organizesiyle İzmit’te toplanacak.

Çalışmaları gözden geçirmek ve değerlendirme yapmak üzere ÖNDER yöneticileri İzmit’e geldiler. ÖNDER ziyaretinde İzmit İHL Müdürü Muhterem Aktaş da hazır bulundu. Teşkilâtlanmadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Aydın, Marmara Bölge Sorumlusu Mehmet Çağıl ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Karakuş’u İzmit’te ağırlayan KİHMED Başkanı Salim Tekoğul, kurultayın bu yıl İzmit’te yapılıyor olmasının heyecanını yaşadıklarını belirterek, kurultayın İzmit ve KİHMED için de bir imaj anlamı taşıdığını, problemsiz bir buluşmayı temin için çalıştıklarını dile getirdi.

YENİ ASYA / KOCAELİ

13.04.2008


 

Toplumumuz kitap okumuyor

‘TÜRKİYE Okuyor’ projesinin tanıtım programında konuşan Kars İl Millî Eğitim Müdür Vekili Harun Yenice, Türkiye’nin kitap okumada dünya ülkelerinin çok gerisinde kaldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde ülke genelinde başlatılan ‘Türkiye Okuyor’ adlı projenin Kars’ta tanıtımı yapıldı. Programın açılışında konuşan İl Millî Eğitim Müdür Vekili Harun Yenice, Türkiye’deki okuma oranlarına dikkat çekti. Yenice şunları kaydetti: “Şöyle ki, bir yılda ABD 72 bin, Rusya 58 bin, Japonya 42 bin ve Fransa 27 bin kitap basarken, Türkiye yalnızca 7 bin kitap basıyor. Türkiye’de nüfusun yüzde 0.4’ü dergi; 0,22’si gazete okuduğu halde yüzde 95’i televizyon seyrediyor. Bunun yanı sıra kütüphanelere baktığımızda ise, 1996 yılında bin 260 olan kütüphane sayısı 2001 yılında bin 412’ye, kitap sayısı da 10 milyonda 12 milyona yükselmiş. Ama buna karşılık 1996 yılında 22 milyon 523 bin 449 olan okur sayısı ise 2001 yılında 11 milyona; kayıtlı üye sayısı 1 milyondan 254 bine ve satın alınan kitap sayısı da 129 binden 13 bine düşmüştür.”

KİTABA, BİR YILDA SADECE

45 SENT HARCIYORUZ

Türkiye nüfusunun yüzde 88’inin okuma yazma bildiğini kaydeden Yenice, buna rağmen Türkiye’nin çocukların okuma becerileri açısından 35 ülkede 28. sırada, ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitabın 235. sırada olduğunu söyledi. Yenice, öğrencilerin sadece yüzde 19’unun 25’ten fazla kitap sahibi olduğuna değinerek şu bilgileri verdi: “Türkiye’de yılda kitaba harcanan para sadece 45 sent. Kütüphanelere gidenlerin sadece yüzde 8’i kitap okumaya gidiyor. Öğretmenlerin ancak yüzde 34’ü kitap okuyor. Anne-baba çaba harcamıyor. Ailelerin yüzde 25’i çocuklarının okuma alışkanlığını geliştirmek için çaba harcıyor. En çok basılan 5 kitap: Keloğlan, Nasreddin Hoca, Türk Masalları, Dede Korkut, Ömer Seyfettin Hikâyeleri. En çok satan Yabancı Kitaplar: La Fontaine Masalları, Ezop Masalları, Anderson Masalları, Çocuk Kalbi. Bu kadar veriden sonra kendimizi tekrar sorgulayalım. Çünkü Türkiye kitap okumada dünya ülkelerinin çok gerisinde kalmıştır. Şöyle ki, Japonya’da toplumun yüzde 14’ü, Amerika’da 12’si, İngiltere ve Fransa’da 21’i düzenli kitap okurken, Türkiye’de bu oran yüzde 0,01’dir. Birleşmiş Milletler İnsanî Gelişim Raporuna göre kitap okuma oranında Türkiye 170 ülke arasında 86. sıradadır. Yılda bir Japon 25, bir İsveçli 60, bir Fransız 7 kitap okurken Türkiye’de 6 kişi 1 kitap okuyor. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Buradan da anlaşılacağı gibi kitap okuma alışkanlığı kazandıramamışız ve kazanamamışız.”

13.04.2008


 

Bilgisayarla Matrix tarzı simülasyonlar mümkün

New York, Brookhaven National Laboratory yetkililerinden Michael McGuigan; süper bilgisayarların Matrix stili simülasyon gerçeklikleri tasarlamanın eşiğinde olduğuna inanıyor.

Newscientist.com sitesinde yer alan makaleye göre; gerçek dünyayla karıştırılabilecek kadar gerçek gözüken sanal dünyalar sadece birkaç sene uzağımızda. Şu anda var olan bilgisayarlar, insan gözünü kandırabilecek kadar ayrıntılı ve gerçekçi sahneler ve dokular tasarlayabilmesine rağmen bu tip görüntüleri elde etmek çok uzun saatler alıyor. McGuigan’ın söylediğine göre sanal gerçekliği yakalamanın anahtarı; fotogerçekçilikle, görüntüleri gerçek zamanlı çözebilecek bir yazılımı birleştirmek. Bundan sonra ise Matrix filmindeki kadar gerçek simülasyonlar yapılabilecek.

/ İSTANBUL

13.04.2008


 

Darfurlular, Osmanlı torunlarını bekliyorlar

KİMSE Yok mu Derneği ile Sudan’ın Darfur bölgesine yapılan geziye katılan Dr. Ferruh Bican, Sudanlıların kendilerini gördüğünde, “Biz Osmanlı torunlarının geleceği günü bekliyorduk” dediğini aktardı.

Bican, “Kimse Yok mu Derneği, bölgedeki dramı gördüğü için Türkiye’den yardım elini uzattı. Birkaç asır geçmesine rağmen hâlen Osmanlı’ya bağlılıklarını ifade eden Darfurlular, Türkiye’den gelenleri coşkuyla karşılayarak, ‘Biz Osmanlı’nın torunlarının döneceği günü bekliyorduk. Sizi buralarda görmek bizi çok mutlu etti’ dedi.” şeklinde konuştu. Darfurdaki sefaleti kelimelerle tarif etmenin çok zor olduğunu da dile getiren Bican, “Darfurlular, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu’na asla ihanet etmemiştir. Artık sıra bizde. Onlara el uzatma zamanı gelmiştir. Küçük yardımlarla bile olsa gönüllerinde taht kurabiliriz.” dedi.

/ DENİZLİ

13.04.2008


 

Ankara’da, insanın uzaya çıkışının 47. yılı kutlanıyor

ANKARA Üniversitesi (AÜ) Rasathanesi, başşehirlileri insanoğlunun uzaya çıkışının 47. yıldönümü dolayısıyla bugün düzenleyeceği faaliyetlere davet ediyor.

AÜ Rasathanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, her yıl 12 Nisan’da insanoğlunun uzaya ilk kez çıkışı, uzaya ilk çıkan insan Yuri Gagarin’in hatırısına ‘’Yuri Gecesi’’ adıyla düzenlenen faaliyetlerle kutlanıyor. Rasathane de bugün gerçekleştireceği faaliyetine, insanoğlunun uzaya ilk kez çıktığı bu tarihi birlikte kutlamak üzere başşehirlileri bekliyor. Faaliyet kapsamında insanoğlunun günümüze kadarki uzay macerasının anlatılacağı bir sunum yapılacak. Rasathane, havanın kapalı olması durumunda alternatif bir gökyüzü programı da hazırladı. Detaylı bilgiye http://rasathane.ankara.edu.tr/bilimtoplum/index.php adresinden ulaşılabiliyor.

/ ANKARA

13.04.2008


 

Sigarasız dünya için yürüyüş düzenleniyor

TÜRKİYE Spor Yazarları Derneği Adana Şubesi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ortaklaşa “Sigarasız bir dünya için sigarayı bırak, içme” sloganıyla yürüyüş düzenleniyor.

Adana Valiliğinin de katkı verdiği yürüyüş 26 Nisan’da saat 10.30’da Atatürk Anıtı önünde başlayacak. Yürüyüşe Adana Valisi İlhan Atış da katılacak.

/ ADANA

13.04.2008


 

Kur’ân’ın tek yaprağına 4.92 milyon dolar verildi

İNGİLTERE’NİN başşehri Londra’da yapılan açık arttırmada 7. yüzyıla ait bir Kur’ân'ı Kerim’in tek yaprağının 4.92 milyon dolara alıcı bulduğu bildirildi.

Christie’s International adlı şirket tarafından düzenlenen müzayedede 282 adet İslâmî sanat eserinden 23.2 milyon dolarlık bir satış gerçekleştirildi. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre 36 santimetre uzunluğundaki yaprak, Kur’ân'ı Kerim’in ilk çoğaltılmaya başladığı zamanlara ait. Alıcının kimliği açıklanmazken ödenen ücretin açık arttırma öncesi tahmin edilen rakamın 20 katı olduğu ve bu miktarın müzayedede İslâmî bir yazı için ödenen en yüksek rakam olduğu açıklandı.

13.04.2008


 

Özürlü vatandaşlar kendi haklarından habersiz

TÜRKİYE Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Başkanı Tekin Başer, Erzurum’da yaklaşık 50 bin civarında özürlü olduğunu belirterek, ‘’Ancak şehirdeki özürlülerin sadece yüzde 4’ü, Özürlüler Kanunu’nun sağladığı haklardan yararlanıyor’’ dedi.

Başer, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında, engellilerin çok azının, Özürlüler Kanunu’nun sağladığı eğitim, bakım ve evde bakım hizmeti imkânlarından faydalandığını söyledi. Başer, özellikle kırsal bölgelerde oturan özürlülerin hayatlarını kolaylaştıracak haklardan haberdar olmadıklarını belirtti.

/ ERZURUM

13.04.2008


 

Brıtısh Council tarafından genç tasarımcılara fırsat

BRITISH Council tarafından bu yıl Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 10 ülkede belirlenecek genç tasarımcı girişimciler, Eylül’de İngiltere’de ‘’Yılın Uluslararası Genç Tasarım Girişimcisi’’ olmak için yarışacak.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamaya göre, British Council’ın 2005’te başlattığı Uluslararası Genç Tasarım Girişimcisi Yarışması, bu yıl ilk kez British Council ve İstanbul Modern işbirliğiyle Türkiye’de de gerçekleştirilecek. Türkiye’de tasarım girişimciliği alanında yapılacak yarışma, 25-35 yaş arasında, en az 3 yıldır tasarım alanında çalışan, iyi derecede İngilizce bilen ve fikirlerine güvenen herkese açık. Yarışmanın kategorileri arasında; mimarlık, grafik tasarım, ürün tasarımı ve tasarım tanıtımı bulunuyor. Son başvuru tarihi 20 Haziran 2008 olan yarışmaya katılmak isteyenlerin, www.britishcouncil.org.tr adresine başvurmaları gerekiyor.

/ İSTANBUL

13.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri