Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İthalat 200 milyar dolara koşuyor

Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, yıl sonunda, ekonomik programdaki ihracat ve ithalat rakamlarının aşılacağını bildirdi. Kayalar, dış ticaret hacminin çeyrek trilyon doları aştığını ve 2007 sonu itibarıyla ihracatın 107.2 milyar dolara yükseldiğini hatırlattı.

Müsteşar Kayalar, son yıllarda ihracatın ve ithalatın üzerinde etkisi olan, dünya ekonomisi ve ticaretindeki büyüme, reel kurlarda TL aleyhine yaşanan gelişmeler, Euro/dolar paritesinde ABD doları aleyhindeki gelişmeler ile enerji ve emtia fiyatlarında görülen hızlı artışların dış ticarette belirleyici olduğunu anlattı. 2008 yılında enerji ve emtia fiyatları kaynaklı aynı dinamiklerin etkisini biraz azaltsa da devam etmesinin beklendiğini ifade eden Kayalar, “Bu bağlamda, ekonomik programa göre belirlenmiş olan 117 milyar dolarlık ihracat ve 182 milyar dolarlık ithalat rakamlarının yıl sonu itibarıyla aşılacağını tahmin etmekteyiz. Bu konuda yaptığımız analitik çalışmalar, yıl sonu itibarıyla ihracatın 125 milyar dolara, ithalatın ise özellikle enerji fiyatlarındaki artış trendinin hızla devam etmesinden dolayı 190 milyar dolara ulaşabileceğini göstermektedir” dedi.

TİCARET DENGESİNDE

NERJİ İTHALATI ETKİLİ

Dış ticaret dengesinin gelişimi ile karşılaştırıldığında enerji ithalatındaki artışın giderek daha fazla etkili olduğunun görüldüğünü kaydeden Kayalar, enerji ithalatının 2000 yılında dış ticaret açığının yüzde 38’ini oluştururken, 2007 yılında bu oranın yüzde 54’e ulaştığını belirtti. “Yani dış ticaret açığının yarısından fazlasını enerji ithalatı oluşturuyor” diyen Kayalar, müsteşarlık uzmanları tarafından yapılan ekonometrik çalışmalara göre, doğrudan etkileri yanında, petrol fiyatlarında meydana gelecek yüzde 10’luk bir fiyat artışının, toplam ithalatı yüzde 2 oranında arttırdığını da söyledi.

İthal enerjinin yıllık maliyeti 33 milyar dolar

TBMM Küresel Isınma ve Su Kaynakları Komisyonu Başkanı, Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, Türkiye’nin yurt dışından satın aldığı enerjiye yılda 33 milyar dolar ödediğini söyledi. Komisyon tarafından hazırlanan raporun ‘’enerji’’ ile ilgili bölümünde yer alan bilgiye göre, Türkiye’de yılda 190 milyar kilowatt/saat elektrik tüketildiğini belirten Öztürk, bu miktarın yüzde 48.3’ünün doğal gaz çevrim santrallerinden karşılandığını anlattı. Enerji üretiminde, doğal gazın payının çok yüksek olduğuna dikkati çeken Öztürk, ‘’Türkiye yurt dışından satın aldığı enerjiye yılda 33 milyar dolar ödeme yapıyor. Enerji kaynaklarının yüzde 73’ünün yurt dışından temin edildiğini görüyoruz. Türkiye, enerji kaynakları bakımından dışa bağımlı yaşıyor’’ diye konuştu.

/ ANKARA

15.04.2008


 

Dünya Bankası’ndan gıda alarmı

IMF ve Dünya Bankası Kalkınma Komitesi toplantılarına katılan yetkililer, artan gıda fiyatları konusunda âcil önlem alınması gerektiğini, sorunun birkaç ay bile beklemeye tahammülü olmadığını bildirdiler.

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick zengin ülkelerin çabuk hareket ederek Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Gıda Programı’na, 500 milyon dolar aktarmaları gerektiğini söyledi. Zoellick, bu noktada “Yeni Düzen” benzeri bir plan uygulanması çağrısı yaptı. “Yeni Düzen”, Amerika Birleşik Devletleri’nin eski başkanlarından Franklin Roosevelt’in, ülkesini 1929 yılında patlak veren büyük ekonomik krizden kurtarma amacıyla aldığı bir dizi tedbiri içeren reform paketinin adı. Robert Zoellick son açıklamasında artan gıda fiyatlarının yoksul ülkelerde 100 milyon kişiyi daha yoksulluğa itebileceği uyarısında bulundu. Robert Zoellick, Dünya Gıda Programı’nın, açlığa azaltmaya yönelik çalışmaları için yarım milyar dolara daha ihtiyaç duyduğunu vurguluyor. Zoellick ayrıca önerdiği “Yeni Düzen” kapsamında önümüzdeki yıla kadar Afrikalı çiftçilere verilecek kredi miktarının da iki katına çıkarılmasını istedi. Dünya Bankası’nın bazı ülkelerin maliye ve kalkınma bakanlarından oluşan Kalkınma Komitesi ise Robert Zoellick’in “Yeni Düzen” çağrısını memnuniyetle karşıladı. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn da daha önce dünyada yüz binlerce kişinin açlık riskiyle yüz yüze olduğunu söylemişti.

/ LONDRA

15.04.2008


 

Cefasını üretici, sefasını tüccar sürüyor

Kızılırmak Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Erdoğan Alantor, pirinç fiyatlarındaki artışa dikkati çekerek, ‘’Marketlere gidip baktığımızda bizim sattığımız fiyatların çok üzerinde fiyatlarla karşılaşıyoruz’’ dedi.

Alantor, son bir kaç ay içinde pirinç fiyatlarının aşırı derecede yükseldiğini hatırlatarak, bunun sorumlusunun üreticiler olmadığını bildirdi. Türkiye’nin pirinç ihtiyacının yüzde 11’ini karşılayan Çankırı’nın Kızılırmak ilçesindeki üreticilerin pirinç fiyatlarındaki artış karşısında şaşkına döndüğünü kaydeden Erdoğan Alantor, ‘’Zorlukları üreticinin çekmesine rağmen, sefasını tüccar sürüyor’’ dedi. Dünya piyasalarında kaliteli pirinç fiyatının son 1 yıl içinde yüzde 68 oranında arttığını vurgulayan Kızılırmak Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Erdoğan Alantor, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 130’a ulaştığını söyledi.

/ ÇANKIRI

15.04.2008


 

GAP projesi için kaynak arayışı

GAP projesini 5 yılda bitirmeyi hedefleyen hükümet bunun için gereken 27.7 milyar YTL’lik kaynak arayışını sürdürüyor. Maliyetin 7.8 milyar YTL’lik bölümü GAP kapsamındaki kuruluşların kendi bütçelerinden karşılanacak.

Kalan 19.9 milyar YTL’nin 15 milyar 945 milyon YTL’si merkezi bütçeden sağlanacak. Bütçede böyle bir kaynak yok. Yetkililer değişik formüller üzerinde çalışıyor. Bunların başında da Ulaştırma Bakanlığı ile ilgili bir yasal düzenleme geliyor. Karayolları yatırımlarına finansman sağlamayı amaçlayan ekonomi yönetimi Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde bütçeden bağımsız fon kurulmasına hem IMF’den hem de diğer kurumlardan gelen itirazlar üzerine özelleştirme gelirlerine yöneldi.

Bu konuda ilk adım köprü ve otoyol özelleştirmelerine imkan sağlayan yasa tasarısı ile atıldı. Meclis’e sevk edilen düzenlemede, “Elde edilen gelir Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı harcamalar düşüldükten sonra Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yol yapımında kullanılmak üzere Hazine’ye aktarılır” ifadesi yer aldı. Bu gelirler de harcamalar için yeterli olmayacak. Buna ek olarak bundan sonra Hazine’ye aktarılacak liman özelleştirmesi gelirlerinin de kullanılması planlanıyor. Sürekli zarar eden ve büyük yatırımlar başlatan T.C. Devlet Demiryolları’nın bu konuya pek sıcak bakmadığı ifade ediliyor.

/ ANKARA

15.04.2008


 

Para Fonu IMF: Küresel kriz uzun sürecek

Uluslararası Para Fonu Para ve Sermaye Piyasaları Bölümü Başkanı Jaime Caruana, küresel malî krizin uzun süre devam edeceğini söyledi.

Caruana, Washington’da hafta sonu düzenlenen IMF-Dünya Bankası toplantıları sırasında “The Financial Times Deutschland”a yaptığı açıklamada, Avrupa ekonomisini uzun dönemli riskler konusunda uyardı. Jaime Caruana, gerçekçi olarak bakıldığında, krizin sonuna ulaşmak için uzun süre geçmesi gerektiğini ifade etti. ABD’nin bütün bu ekonomik gelişmelerin merkezi olduğunu, ancak kredi sıkışıklığının dünyanın diğer bölgelerinde hatta Avrupa ve Euro Bölgesi’nde görülmesinin muhtemel olduğunu belirten Caruana, Avrupa bankalarının, riskli yatırımlarından sonra baskı altında olduklarını kaydetti.

/ BERLİN

15.04.2008


 

Erzurumlu cağ kebabına patent için gün sayıyor

Erzurum'un Oltu İlçe Ticaret ve Sanayi Odasınca cağ kebabının tescili için Türk Patent Enstitüsüne yapılan başvuruda sona yaklaşıldığı bildirildi.

Oltu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Baki Karaca, gazetecilere yaptığı açıklamada, Oltu ve çevresinde yaklaşık 300 yıldır yapılan cağ kebabının tescilini yaptırıp coğrafi işaretini almak için geçen yıl Nisanda TPE’ye başvurduklarını söyledi.

Yaptıkları başvurunun kabul edildiğini ve askıya çıkarıldığını anlatan Karaca, ‘’Yaklaşık 1 ay sonra başvurunun askı süresi tamamlanıyor. Belgeyi aldıktan sonra Türkiye’nin hemen her ilinde satılan cağ kebabı, artık Oltu cağ kebabı olarak satılabilecek’’ dedi. Cağ kebabının Kıpçak Türklerine ait olduğunun bilindiğini belirten Karaca, yaklaşık 300 yıldır bölgede düğün ve şölenlerde büyük beğeniyle misafirlere ikram edildiğini söyledi. Karaca, kebaba, coğrafi işaretin alınmasının ilçenin tanıtımı açısından çok önemli olacağını vurguladı.

/ ERZURUM

15.04.2008


 

Tüzmen: Amerika ile yapılan ihracatta gerileme var

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin dünyada en çok ithalat yaptığı ülkelerden birinin ABD olduğunu, ancak ihracatta aynı düzeyin tutturulamadığını ve bu yıl gerilemeyle karşılaşıldığını söyledi.

Amerikan-Türk Konseyi (ATC) 27’inci konferansına katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Washington’a gelen Tüzmen, ‘’ABD ile ticaret hacminde artış olmakla beraber, bu, daha çok bizim yaptığımız ithalattan kaynaklanan bir artıştı. İhracatta ise gerileme var’’ dedi. İhracattaki gerilemenin altında yatan nedenler arasında Türk Lirası’nın aşırı değerlenmesi, doların uluslararası piyasalarda ve Türkiye’de çok düşük bir para birimi haline gelmesi, ABD’nin ithalatını, özellikle tekstil alanında, ağırlıklı olarak Uzak Doğu’dan temin etmesi ve antidamping soruşturması yüzünden ABD’ye demir-çelik ihracatındaki azalmayı sayan Tüzmen, ‘’ABD gibi büyük bir ülkede bu kadar düşük, küçük bir pazar payı olmasını, daha önce eyaletler bazında bir çalışmayla aşmaya çalışmıştık. Ürün çeşitlemesini sağladık, fakat belli alanlarda ciddî ürünlerimiz var. O ürünlerin aynı şekilde devam etmesi lâzım’’ dedi.

/ WASHİNGTON

15.04.2008


 

Atv-Sabah’ta ihale bedeli için son gün 25 Nisan

ATV-Sabah Ticarî ve İktisadî Bütünlüğü satışında, 1,1 milyar dolarlık ihale bedelinin ödenebilmesi için Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş’ye verilen 60 günlük süre, 25 Nisan 2008’de sona erecek.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF), 5 Aralık 2007’de gerçekleştirdiği ihalede, Turkuvaz Radyo Televizyon 1,1 milyar dolarlık teklif vermişti. İhale sonucu, gerekli izinlerin temini amacıyla Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Rekabet Kurumu Başkanlığına gönderilmiş, yazılı onaylarının ardından toplanan Fon Kurulu, ATV-Sabah Ticarî ve İktisadî Bütünlüğüne ilişkin Satış Komisyonu kararını 21 Şubat 2008’de onayladığını, ihale bedeli olan 1,1 milyar doların ödenebilmesi için alıcı şirket Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş’ye 60 gün süre verildiğini duyurmuştu. Fon Kurulu kararının Turkuvaz’a tebliğ edildiği tarihten itibaren söz konusu sürenin 25 Nisan 2008’de sona ereceği, Çalık Grubu’nun bu tarihe kadar ödemeyi yapmasının beklendiği bildirildi.

/ İSTANBUL

15.04.2008


 

İş dünyası rekabet gücünü kaybediyor

Türkiye Genç İşadamları Derneği Bursa Şube Başkanı Murat Coşkunkan, ‘’Dünya piyasalarındaki rekabet gücümüz zayıflıyor’’ dedi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, TÜGİAD Bursa Şubesi’ni ziyaretinde, derneğin çalışmalarına ilişkin bilgi aldı. Coşkunkan da ekonomide yaşanan sorunlara dikkati çekerek, üretim maliyetlerinin yüksekliğinden yakındı. Coşkunkan, ‘’TUGİAD üyeleri olarak istihdam yaratıyor, ihracat yapıyoruz. Ancak elektrik, doğal gaz ve mazot gibi üretim girdilerimiz çok yüksek. Bunun üzerine işçi maliyetleri ve kayıt dışı ekonomi de eklenince, dünya piyasalarındaki rekabet gücümüz zayıflıyor’’ dedi.

/ BURSA

15.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri