Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

11 Eylül saldırıları şüpheli

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, 11 Eylül 2001’de ABD’nin New York kentinde düzenlenen saldırıları ‘şüpheli’ olarak nitelendirdi. Ahmedinejad, Washington’un bu saldırıyı kullanarak Afganistan ve Irak’ı işgal ettiğini vurguladı.

İran lideri, ülke turu kapsamında bu sabah geldiği Kum’da binlerce kişi tarafından heyecanla karşılandı. Yoğun ilgi nedeniyle konuşma yapacağı stadyuma güçlükle ilerleyen Ahmedinejad, ABD’nin 11 Eylül saldırılarını kullanarak Irak ve Afganistan’ı işgal ettiğini söyledi. Mahmud Ahmedinejad “Birkaç yıl önce New York’ta şüpheli bir olay meydana geldi. Bir bina çöktü ve 3 bin kişinin öldüğünü söylediler, ama bu kişilerin isimlerini açıklamadılar” dedi. Ahmedinejad, ABD’nin bu olayın etkisinden yararlanarak Afganistan ve Irak’ı işgal ettiğini vurguladı. İran lideri, işgal nedeniyle sadece Irak’ta 1 milyon kişinin öldüğünü hatırlattı. İran lideri, Afganistan’da da on binlerce sivilin katledildiğini vurguladı. Dünyada 1 milyardan fazla insanın fakirlik içinde yaşadığına dikkat çeken Ahmedinejad, 20. yüzyıldaki çatışmalarda 100 milyon kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. İran lideri, ‘kibirli güç’ün neden olduğu katliam ve fakirliğin sona ermesi için küresel adaletin sağlanması gerektiğini vurguladı. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Kum eyaletinde 2 gün boyunca temaslarda bulunacak.

/ KUM

17.04.2008


 

Carter, Hamas’la Kahire’de görüşecek

ABD'nin eski başkanlarından Jimmy Carter ile Hamas yetkililerinin Kahire’de bir araya geleceği açıklandı.

Hamas’tan yapılan açıklamada, örgütün iki liderinin, Carter ile Kahire’de bugün veya yarın bir araya geleceği ve Gazze’ye geçiş noktalarının açılması ve İsrail’in bölgeye düzenlediği saldırılara son verilmesine yönelik taleplerini dile getireceği belirtildi. ABD ve İsrail, terör örgütü olarak kabul ettikleri Hamas ile masaya oturmayı kabul etmiyor. Carter, eleştirilere rağmen Batı Şeria’nın Ramallah kentinde Filistin lideri Yaser Arafat’ın mezarına çelenk koymuş ve feshedilen Filistin Ulusal Birlik hükümetinin Hamas kanadının eski bakanlarından Nasır Yair ile görüşmüştü. Carter, Orta Doğu’da barışın sağlanması için yürütülecek olası görüşmelere Hamas da dahil olmak üzere tüm grupların dahil edilmesi fikrini savunuyor. Carter, İsrail ile Mısır arasında yaklaşık 30 yıl önce yapılan barış anlaşmasında arabuluculuk yapmıştı.

/ GAZZE

17.04.2008


 

Avustralya’da yeni bir Aborjin skandalı

Avustralya yerlileri Aborjinlerin avukatları, ülkede 1920 ve 1930’larda cüzzam tedavisi çalışmalarında Aborjin çocuklarının denek olarak kullanıldıkları suçlamasında bulundu.

Çalınan Kuşaklar İttifakı’nın avukatı Kathleen Mills, senato soruşturma komisyonunda yaptığı konuşmada, cüzzamlı Aborjin çocuklarına, tepkiyi değerlendirmek için hastalık serumu şırınga edildiğini söyledi. Mills, meclisin geçen ay resmen özür dilediği onlarca yıl sürdürülen asimilasyon politikası çerçevesinde ailelerinden zorla alınan Aborjin çocuklarıyla ilgili tazminat yasa tasarısının ele alındığı senato soruşturma komisyonunda, ‘’Bunlar (çocukların denek olarak kullanılması) daha önce dile getirilmeyen şeyler’’ dedi. Aborjin çocuklarının, ailelerinin ellerinden alınmasının dışında ‘’kullanıldıklarını’’ da söyleyen Mills, ‘’Bilinmeyen çok fazla şey var’’ diye konuştu. Mills, komisyondan çıktıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, bir sağlık görevlisi olan amcasının kendisine bu çocukların kobay olarak kullanıldıklarını anlattığını belirtti. Sağlık Bakanı Nicola Roxon da komisyonda yaptığı konuşmada, bu tür uygulamalar olup olmadığını araştırmak üzere arşivlerin kontrolü için gerekli birimlere talimat verdiğini söyledi.

/ CANBERRA

17.04.2008


 

İspanya, Berlusconi’nin lafının altında kalmadı

İtalya'daki seçimleri kazanan Silvio Berlusconi’nin, İspanya’da Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun kurduğu hükümet için yaptığı ‘’çok fazla kızıl’’ biçimindeki yorum hemen polemik meydana getirdi.

Zapatero’nun liderliğini yaptığı Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) Dışişleri Sekreteri Elena Valenciano, Silvio Berlusconi’ye, ‘’Zapatero hükümetini örnek alması, İtalyan toplumu ve politikasının iyiliğine olur’’ diye çağrıda bulunarak, İtalyan sağcı liderden, diğer ülkelerin başbakanlarının aldıkları kararlara saygı göstermesini istedi. Kadın-erkek eşitliği konusunda attığı adımlarla İspanya hükümetinin ‘’dünyada bir referans olduğunu’’ savunan Valenciano, ‘’İspanya’da olduğu gibi İtalya’da da aynı, hükümette yer almak, bakan olmak için yeterli oranda kapasiteli, akıllı ve hazır kadın var’’ diye konuştu.

/ MADRİD

17.04.2008


 

‘Önümüzdeki 5 yılın en büyük meselesi İran’

ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Michael Mullen, İran’ın gelecek beş yılda ABD için çözülmesi gereken en önemli sorun olacağını söyleyerek, Tahran ile diyalog başlatılması çağrısı yaptı.

Amiral Mullen muhafazakar düşünce kuruluşu Heritage Foundation’da yaptığı konuşmada, “İran, dünyanın bu köşesinde büyük miktarda hoşnutsuzluğun, karışıklığın ve istikrarsızlığın merkezidir. İran’ın en az 3 ila 5 yıl sahnede kalacağını düşünüyorum” dedi. Tüm seçeneklerin masada durduğunu belirten Amiral Mullen, ancak gelecekte bir ilerleme yöntemi bulmak için İranlılarla diyalog kurmanın bir yolunu bulabilmelerini umduğunu kaydetti. Mullen, “Geçmişte bunu düşmanlarımızla yaptık. Yine yapabiliriz” diye konuştu. ABD ile İran’ın 1980’den bu yana diplomatik ilişkisi bulunmuyor.

/ WASHİNGTON

17.04.2008


 

3 İsrail askeri öldürüldü

İsrail özel timlerinin Gazze şehrinin sınıra yakın mahallelerinden Secaiye’de gece yarısı başlattığı ve sabaha kadar sürdürdüğü operasyonda 3 İsrail askerinin öldüğü açıklandı.

İsrail ordusu, 3 askerin öldüğünü doğrularken, Gazze Şeridi’ne yakıt sevkiyatının yeniden başlatıldığı sınırdaki Nahal Oz yakıt terminalinin doğusunda da yaralanan askerler olduğunu duyurdu. Bu arada Hamas’ın İzzeddin El Kassam Tugayları, askerlerin öldürülmesinin sorumluluğunu üstlendi. Çatışmalarda, El Kassam Tugaylarının 4 militanının öldüğü, 5’inin yaralandığı bildirildi.

/ KUDÜS

17.04.2008


 

2 Amerikan askeri öldürüldü

Irak'ın batısında düzenlenen bir saldırıda iki Amerikan askerinin öldürüldüğü bildirildi.

Amerikan ordusundan dün yapılan açıklamada, askerlerin, El Anbar vilayetinde araçlarının geçişi sırasında bomba patlatılması sonucu öldükleri belirtildi. Bu son ölümlerle, Irak’ın işgal edildiği Mart 2003’ten beri ölen Amerikan askerlerinin sayısının 4 bin 38’e yükseldiği ifade ediliyor.

/ BĞDAT

17.04.2008


 

Basra komutanları görevden alındı

Irak'ın güneyindeki Basra kentinde asker ve polis güçlerinin komutanları görevden alındı.

Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Muhammed El Askari, Basra vilayetindeki askerlere komuta eden Korgeneral Muhan El Fureyci’nin görevinin sona erdiğini, bu göreve yeni bir generalin atandığını belirtti. Irak’ın en üst düzeydeki birkaç komutanından biri olan El Fureyci’nin yanı sıra Basra vilayeti Emniyet Müdürü Tümgeneral Abdülhalil Halef’in de görevden alındığı bildirildi.

/ BAĞDAT

17.04.2008


 

Saakaşvili: Bir daha asla

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, görev süresi sona erdikten sonraki dönem için cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını belirtti.

Saakaşvili, Gürcistan’ın liman kenti Poti’de kurulan serbest sanayi ve ticaret bölgesinin açılışında yaptığı konuşmada, bu projenin “seçim yatırımı” olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, “Benim, yoksulluğun olmadığı bir Gürcistan hayalini gerçekleştirmem de en büyük proje” dedi. Gürcistan’da 5 yıllık bir dönem için yeniden cumhurbaşkanı seçildiğini hatırlatan Saakaşvili, ancak görevi sona erdikten sonra yeni dönem için yapılacak seçimde aday olmayı düşünmediğini kaydetti.

/ TİFLİS

17.04.2008


 

Lenin daha uzun yıllar mozolede kalacak

Moskova'nın Kızıl Meydanı’ndaki Lenin mozolesinde cam fanus altında mumyalanarak korunan Rus Bolşevik Devrimi lideri Vladimir İliç Lenin’in (Ulyanov) daha uzun yıllar söz konusu anıtta kalacağı belirtildi.

Mozole gerekli temizlik ve bakım çalışmalarının yapılmasının ardından yeniden ziyarete açıldı. İnterfaks haber ajansına açıklamada bulunan bir yetkili “Şu an Lenin’in mozolesinde koruma işleri sağlıklı yürüyor. Gelecekte de tıbbi çalışmalar yapılacak. Bu arada, yüz yıl sonrası için tahminde bulunmak mantıksız, ama Lenin’in anıtta daha uzun yıllar kalacağını söyleyebiliriz.” dedi. Zalim diktatör Lenin’in cesedi mumyalandıktan sonra 27 Ocak 1924 tarihinde anıt haline getirilen mozoleye yerleştirilmişti.

/ MOSKOVA

17.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri