Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Talat: Masadan kalkmayız

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununu çözmek için iyiniyetle çalışacaklarını ve müzakere edeceklerini ifade ederek, “Biz masadan kalkmayacağız” dedi. Talat, yeni bir ortaklık devleti kurmanın temel hedef olmayı sürdüreceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Talat, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çocukları kabulünden sonra, referandumun 4. yıldönümüne ilişkin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, 24 Nisan 2004 Annan planı referandumunun ardından geçen mart ayına kadar Kıbrıs konusunda “büyük bir tıkanıklık ve durgunluk yaşandığını” belirterek, “Kıbrıs sorunuyla ilgili adeta hayat durmuştu. Sadece bir kavga, sadece bir suçlama yarışı devam ediyordu” dedi. İki taraf arasındaki ilişkilerin asgari düzeye düştüğünü ve sınır kapılarının 23 Nisan 2003’te açılmasından önceki duruma geldiğini kaydeden Talat, bu süreçte iki halkın hızla birbirinden uzaklaştığını söyledi. Rum halkında, kendi liderlikleri tarafından suçlanacağına dair büyük bir korku olduğunu ifade eden Talat, “Kıbrıslı Türklerle herhangi bir temas onlar için riskliydi, korkutucuydu” dedi.

Kıbrıs Türk tarafı olarak masadan kalkmadıklarını, Rumların masadan kalktığını kaydeden Talat, sorunu çözmek için çok çalışacaklarını ve esnek olacaklarını, ancak masadan kalkmayacaklarını belirtti. Talat, “Kıbrıs Türk insanı bilmelidir ki çok çalışacağız, esnek olacağız, ancak halkımızın haklarını, güvenliğini ve geleceğini güvenceye bağlayacak bir çözümü sağlamak için elimizden gelen çabayı ortaya koyacağız” dedi.

/ LEFKOŞA

23.04.2008


 

Malikî: Irak krizi atlattı

Irak’a Komşu Ülkeler Genişletilmiş Dışişleri Bakanları Toplantısının açılış konuşmasını yapan Irak Başbakanı Nuri El Malikî, ülkesinin krizi atlattığını ve bir yıl öncesinden çok daha iyi durumda olduğunu söyledi. Malikî, “Irak yeni bir döneme girdi. Gruplar arası anlaşmazlıkları aştı” dedi.

Kuveyt'te başlayan Irak’a komşu ülkeler toplantısına katılan Irak Başbakanı Nuri El Maliki, komşu ülkelerden, Bağdat ile ilişkileri güçlendirmek, borçlarını silmek ya da militanların ülkeye sızmalarını önlemek için bir şey yapmadıklarını ileri sürerek şikayetçi oldu. Maliki, sert konuşmasında, hükümetinin şikayet listesini açıkladı.

Hiçbir ülkenin adını vermeden konuşan Maliki’nin açıklamaları, özellikle Şi liderliğindeki hükümetiyle alt seviyede ilişki kuran Sünni Arap ülkelerini hedef aldığı şeklinde değerlendiriliyor. Bir gün sürecek toplantıda Maliki, diktatörlükten kurtulan Irak ile diplomatik ilişkilerin neden başlatılmadığını açıklamakta zorluk çektiklerini belirterek, birçok yabancı ülkenin, güvenlik endişelerine rağmen Bağdat’ta diplomatik misyonlarını sürdürdüklerini bildirdi.

Toplantıya katılan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, Irak’ın Arap komşularına yükümlülüklerini yerine getirmeleriyle mali ve diplomatik desteği artırmaları için baskı yapacağını bildirdi. Irak Dışişleri bakanlığının tahminlerine göre, Irak’ın dış borçlarının yaklaşık 66.5 milyar doları affedildi. Geriye kalan ve 56 ila 80 milyar dolar arasında olduğu tahmin edilen miktarın çoğunun da, Körfez ülkelerine borcu olduğu belirtiliyor. Reuters’ın ele geçirdiği toplantının kapanış taslak bildirisinde, Irak’ın tüm milisleri ve yasa dışı grupları silahsızlandırma ile dağıtma, yasaları uygulama ve devletin silahlı kuvvetleri üzerindeki tekelini temin etme çabalarının memnuniyet ile karşılandığının” ifade ediliyor. Taslak metinde ayrıca, Irak’ta diplomatik misyonların sürdürülmesi ya da açılması isteniyor.

/ KUVEYT

23.04.2008


 

Morales : Gıdada öncelik insanların değil araçların

Gıda krizinin arkasında yakıt krizi, onun arkasında da Bush krizi var. Gıdaların biyoyakıt için kullanılması kritin temel sebebi. Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, “bazı Güney Amerika devlet başkanlarının” biyoyakıt kullanımını desteklemelerini eleştirerek, yüksek gıda fiyatlarından ve küresel açlıktan sorumlu olacakları uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler’i ziyaret eden Morales, burada iklim değişikliği ve yerli haklarıyla ilgili konuşmasının ardından basın toplantısı düzenledi. Morales, tarlaların yakıta dönüşecek ürünler için kullanımının artmasının, ekmeği pahalılaştıran buğday başta olmak üzere gıda fiyatlarında muazzam bir artışa neden olduğunu söyledi.

Biyoyakıtla ilgili konuşan bazı Güney Amerikalı liderlerin ne dediğini bilmediklerini savunan Morales, “Bu çok ciddi. İnsanlar değil, arabalar önce geliyor. Ancak bizim için yaşam ne kadar, arabalar ne kadar önemli? Yaşamın öncelikli, arabalarınsa ikinci olduğunu söylüyorum” dedi.

Morales, BM’deki konuşmasındaysa Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’na çağrıda bulunarak, sefalet ve açlıktan kaçınabilmek için biyoyakıt kullanımını engelleyen politikalar geliştirmelerini istedi. İklim değişikliği konusunda da kapitalizmi suçlayan Morales, “Eğer gezegenimizi kurtarmak istiyorsak kapitalist sistemi sona erdirmek görevimiz” diye konuştu. Bolivya Devlet Başkanı Morales, konuşmasında biyoyakıt konusunda eleştirdiği Güney Amerikalı liderlerin adlarını zikretmedi. Ancak az gelişmiş ülkelerde toprakların hem gıda hem de biyoyakıt için yeterli olduğunu söyleyen Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile farklı görüşler taşıdığı biliniyor.

Brezilya, biyo-etanol için şeker kamışı üretmek üzere Gana’da ortak bir girişim başlattıklarını açıkladı. Brezilya Devlet Başkanı Lula, Akra’da yaptığı açıklamada, “Gana’da, İsveç pazarı için yılda 150 milyon litre etanol yapımı için gereken 27 bin hektarda şeker kamışı üretecek bir proje geliştiriyoruz” dedi.

Morales’in yanı sıra Peru Devlet Başkanı Alan Garcia da biyoyakıt için kullanılan toprakların yoksulların gıdaya ulaşmasını engellediği görüşünde. Dünya çapında gıda fiyatlarının arttığı bir dönemde biyoyakıtların geliştirilmesinin, temel gıda üretimini azaltabileceği korkusu bulunuyor.

/ ANKARA

23.04.2008


 

Meşal ile Zahar birbirine mi girdi?

İsrail'in İbranice yayımlanan Maariv gazetesi, Şam’daki Hamas siyasi büro şefi Halid Meşal ile Gazze Şeridi’ndeki üst düzey örgüt liderlerinden Mahmud Zahar’ın, bölge ülkelerine barış misyonlu bir ziyarette bulunan eski ABD başkanlarından Jimmy Carter’ın önerileriyle ilgili birbirine girdiğini öne sürdü.

Maariv’e göre, Zahar İsrailli hedeflere karşı daha fazla askeri amaçlı saldırılarda bulunulmasını isterken, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit’ten ailesine mesaj gönderilmesine de karşı çıkıyor. Gazete, adını vermediği kaynaklara dayanarak, Carter ile ayrı ayrı yaptıkları görüşmelerin ardından, Meşal ve Zahar’ın Şam’da, gerginleşen bir toplantıda bir araya geldiklerini duyururken, toplantıda Meşal’ın Zahar’a, Carter’ın 30 gün süreli bir ateşkes önerisiyle mutabık olduğunu dile getirdiğini; Zahal’ın ise öneriye şiddetle karşı çıkarak, bunun mevcut duruma boyun eğme anlamına geleceğini belirttiğini yazdı. Zahar, İsrail’e karşı askeri eylemlerin artırılmasını da istedi.

/ KUDÜS

23.04.2008


 

Ablukaya karşı füze molası

Arap basını, Gazze Şeridi’ne ablukanın kaldırılması ve Filistinlilerin saldırılarının durdurulmasıyla ilgili İsrail ve Hamas örgütünün anlaşmaya vardığını öne sürdü.

İsrail hükümet kaynaklarıysa Arap basınının “anlaşma” haberlerini yalanladı. Mısır’da yayımlanan yarı resmi El Ahram gazetesi, İsrail ile radikal Hamas arasında bir (geçici) ateşkesle ilgili ilke anlaşması üzerinde, Hamas ve Mısır’ın taslak anlaşmayı belirlediklerini yazdı. El Ahram, Mısır İstihbaratı Başkanı Ömer Süleyman’ın, kısa süre içinde anlaşma taslağını Kudüs’te İsrailli yetkililere sunacağını; Hamas’ın da anlaşma taslağını onay için İslami Cihad’a götüreceğini belirtti.

/ KUDÜS

23.04.2008


 

Rice açıkça Carter’ı eleştirdi

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD’nin eski başkanlarından Jimmy Carter’ı Hamas’la görüşmeler yaptığı için eleştirdi.

Genişletilmiş Irak’a komşu ülkeler toplantısı için Kuveyt’te bulunan Rice, Carter’a arabuluculuk çabaları için bölgeye gitmemesi, özellikle Hamas’la görüşmemesi konusunda tavsiyede bulunduklarını söyledi. Rice, sadece Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın İsrail’le görüşmelerin tarafı olabileceğini belirtti. Barış çabalarına destek amacıyla Orta Doğu ülkelerini gezen Carter, hafta sonunda Hamas’ın Suriye’de yaşayan siyasi lideri Halid Meşal’le iki kez bir araya gelmişti. Carter, Orta Doğu’da barışın sağlanması için yürütülecek olası görüşmelere Hamas da dahil olmak üzere tüm grupların dahil edilmesi fikrini savunuyor.

/ KUVEYT

23.04.2008


 

İsrail: Carter’in misyonu başarısız oldu

İsrail eski ABD Başkanı Jimmy Carter’ın, Gazze Şeridi’ndeki Hamas yetkilileriyle ateşkes yapılması yönündeki çabalarının başarısız olduğunu belirtti.

İsrail Savunma Bakanlığı Siyasi Güvenlik Bürosu Başkanı Amos Gilad, İsrail Ordu Radyosuna verdiği demeçte, Carter’ın yaptığı görüşmeler sırasında Hamas’ın ateşkes için taleplerinde yeni bir şey sunmadığını, dolayısıyla Carter’ın misyonunun başarısız olduğunu kaydetti. Carter, yaptığı son görüşmede, Hamas’ın Suriye’de sürgünde yaşayan Siyasi Büro Şefi Halid Meşal’i koşulsuz bir ay ateşkese ikna etmeye çalışmış, ancak Meşal ikna olmamıştı. Carter ve Meşal, hafta sonu 7 saatten fazla görüşmüştü. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Carter ile bir araya gelmeyi reddetmişti.

/ KUDÜS

23.04.2008


 

2 Amerikan askeri öldürüldü

Irak'ın başkenti Bağdat’ın kuzeyinde, yola yerleştirilen bir bombanın infilak etmesi sonucu 2 ABD askeri öldü.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Selahaddin vilayetindeki operasyonlar sırasında ölen askerlerin, Çokuluslu Kuzey Tümeni’nden olduğu bildirildi. Saldırıda, 2’si ABD askeri 5 kişinin de yaralandığı kaydedildi.Irak’ta, savaşın başladığı 2003 yılı mart ayı başından bu yana ölen ABD askeri sayısı 4 bini aştı.

/ BAĞDAT

23.04.2008


 

Kimyasal Ali hastaneye kaldırıldı

Eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in kuzeni ‘’Kimyasal Ali’’ lakaplı Ali Hasan El Mecid’in, hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Avukatları, açlık grevi yapan ‘’Kimyasal Ali’’ ve aynı davada yargılandığı Abdülgani Abdülgafur’un bir ABD sağlık kuruluşuna kaldırıldığını bildirdi. ABD ordusu, ‘’Kimyasal Ali’’nin hastaneye kaldırıldığını doğruladı ve sağlık durumunun istikrarlı olduğunu belirtti.

/ BAĞDAT

23.04.2008


 

Gürcistan’dan Rusya’ya protesto notası

Gürcistan'ın ayrılıkçı bölge Abhazya’da insansız keşif uçağının düşürülmesi nedeniyle Rusya’ya protesto notası verdiği bildirildi.

Rusya’nın Tiflis Büyükelçisi Vyaçeslav Kovalenko, Gürcistan Dışişleri Bakanlığından çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, notanın kendisine iletildiğini belirterek, ‘’Gürcistan’ın sürekli olarak ülkesine karşı haksız suçlamalarda bulunduğunu’’ savundu.

/ TİFLİS

23.04.2008


 

Fransız televizyonundan İslâm adlı çocuğa özür

Fransa'da yayın yapan Gulli adlı çocuk kanalının sunduğu “In ze boite” adlı programa ismi “İslâm” olmasından dolayı çıkarılmayan dokuz yaşındaki Cezayir asıllı çocuktan prodüksiyon firması Angel Productions özür diledi.

Firma çalışanları, Fransız seyircisinin hoşuna gitmeyeceği gerekçesiyle İslâm’ın programa çıkmasını istememiş, başka bir isim kullandığı takdirde bunun mümkün olabileceğini söylemişti. Konuyla ilgili çıkan haberler üzerine ırkçılık suçlamalarıyla karşı karşıya kalan prodüksiyon firması geri adım atarak İslâm’ın kendi ismi ile programa konuk olabileceğini söyleyerek kendisinden ve ailesinden özür diledi.

/ PARİS

23.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri