Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Güneydoğu’da kuraklık alarmı

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşanan kuraklık tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor. Bölgede 2007 yılının sonbahar aylarında başlayan ve kışın devam eden yağış yetersizliği halen devam ediyor. Son 15 gündür kayda değer yağışın düşmediği bölgeye 2008 yılının 80 gününde düşen yağış miktarında geçen yılın aynı süresine oranla yüzde 50 azalma oldu.

Son 15 gündür kayda değer yağışın düşmediği Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 2008 yılının 80 gününde düşen yağış miktarında geçen yılın aynı süresine oranla yüzde 50 azalma oldu. Diyarbakır Meteoroloji Meydan Müdürü Şevket Özaslan, Diyarbakır’a düşen yağış miktarında bu yıl büyük azalma olduğunu belirterek, “2008 yılında, bugüne kadar Diyarbakır’a düşen yağış miktarı toplam 94 kilogramdır. Oysa geçen yıl ilk 4 ayda düşen yağış miktarı 197 kilogramdı” dedi. Kuraklığın en etkili olduğu illerin başında yer alan Mardin’in Tarım İl Müdürü Mehmet Veysi Abdülsemetoğlu, kuraklık sebebiyle Mardin merkez, Kızıltepe, Derik, Nusaybin ve Mazıdağı’ndaki hububat ekili 1 milyon 167 bin dekarda ekili hububat ile 167 bin dekar alandaki mercimeğin tamamen kuruduğunu söyledi. Ekinlerin kuruması dolayısıyla çiftçilerin ekili arazilerini sürmeye başladığını bildiren Abdülsemetoğlu, “Bu arazilerde çiftçi hasat yapamayacak. Savur, Ömerli ve Midyat ilçelerimize de önümüzdeki birkaç gün içerisinde yağış düşmezse ekinler kuruyacak” dedi.

Yeraltı suları da azalıyor

Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan ise kuraklık sebebiyle çiftçilerin sıkıntılı olduğunu dile getirerek, yaşanan kuraklık sebebiyle bölgede bu yıl hububat üretiminde büyük azalma olacağını söyledi. Bölgedeki çok sayıda çiftçinin sondajla açtığı kuyulardan çıkardığı yeraltı suyuyla tarlasını suladığını bildiren Özkan, “Kuraklık sebebiyle yeraltı sularının seviyesinde de düşüş oldu. Kızıltepe ovasında çiftçiler 200 metre derinlikten su çekiyordu. Ancak yeraltı suları azalınca çiftçiler kuyularının derinliğini 250 metreye indirmek zorunda kaldı. Çiftçilerin kuraklık sebebiyle zararı çok büyük” dedi. Başkan Özkan, yaşanan kuraklığın tespiti için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın uzman ekipleri bölgeye göndererek araştırma yaptırdığını belirterek, “Uzman ekiplerin incelemesinin sonucu daha açıklanmadı. Biz kuraklığın afet kapsamına alınmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

VAHŞİ SULAMA YERİNE

YAĞMURLAMAYA GEÇİLMELİ

Yağışın yetersizliği bölgedeki barajlardaki su seviyesinde de düşüşe sebep oldu. Barajlardaki su seviyesindeki düşüş özellikle sulama amaçlı oluşturulan barajlarda tarımsal sulamaya başlanması sebebiyle daha etkili oldu. DSİ 10’uncu Bölge Müdürü Turkay Özgür, bölgedeki yağışların yetersizliğine vurgu yaparak, çiftçilerin vahşi sulama yerine damla ya da yağmurlama sulamaya geçmesini istedi. Çiftçilerin damla veya yağmurlamaya geçmesi durumunda tarımsal sulamada kullanılan su miktarında yüzde 50 azalma olacağını bildiren Özgür, “Sulama amaçlı oluşturulan barajlarımız da kuraklıktan etkilendi. Devegeçidi Barajı’nda doluluk oranı yüzde 34, Derik Barajı’nda ise yüzde 29’dur” dedi.

/ DİYARBAKIR-MARDİN

23.04.2008


 

Ziraat’ten çiftçiye damla sulama kredisi

Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankası arasında, ‘’Damla Sulama Protokolu’’ imzalandı. Protokol, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilâtı tarafından satışı yapılan tarla içi modern basınçlı sulama (damlama ve yağmurlama) sistemlerinin, Ziraat Bankası tarafından açılacak faizsiz tarımsal sulama kredisi ile sulama yatırımı yapan üreticilere ilişkin hükümleri kapsıyor.

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım yaptığı açıklamada, imzalanan protokol ile tarım kredi kooperatifi ortaklarının üretimde büyük oranda artış sağlamasının, günümüzde özellikle küresel ısınmaya bağlı olarak azalan su miktarının da etkisiyle zorlaşan tarımın tasarruflu ve ürüne yönelik doğru su kullanımıyla daha da kolaylaştırılmasının hedeflendiğini söyledi. Yıldırım, “kooperatif tarafından banka şubesince yapılan değerlendirmeler sonucunda kredi kullandırılması uygun bulunan ortağa ait tarımsal işletmeye krediye konu olan sulama sisteminin kurulmasını takiben, sistemin kullanım ile ilgili gerekli eğitim de kooperatiflerimiz tarafından verilecektir” şeklinde konuştu.

/ ANKARA

23.04.2008


 

MÜSİAD’da yeni dönem yeni hedeflerle başladı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği çiçeği burnunda Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, yeni dönemde Türkiye’de ekonomik ve sosyal kalkınmaya temel olacak yeni hedeflere ve projelere öncelik vereceklerini açıkladı.

MÜSİAD Genel Merkezi’nde ilk basın toplantısını gerçekleştiren ve yeni yönetim kurulu üyelerini tanıtan Ömer Cihad Vardan, yeni dönemde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Vardan, MÜSİAD’da, Genel Başkan ile birlikte Yönetim Kurulu üyelerinin yüzde 25’i, şube başkanlarının yüzde 40’ı, sektör kurulu başkanlarının da yüzde 60’ının değiştiğini söyledi. Yeni dönemde ilk hedeflerinin işletmeler arasındaki işbirliği ve ortaklık kültürünü yaygınlaştıracak inovatif çalışmalar olduğunu söyleyen Vardan, diğer hedeflerini de şöyle sıraladı: Sektör kurullarının içinde gerekli alanlarda “Müşterek Satın Alma Masası” (MÜSAM) kurmak. İşletmelerimizin birbirleriyle iş yapması amacıyla Sektörel Tanıtım Günleri oluşturmak. Anadolu’daki her şubemizin kendi bölgelerini geliştirecek “Bölgesel Yatırım Projeleri” (BYP) yapmalarını teşvik etmek, bu konularda gereken teknik alt yapı yardımlarında bulunmak. Üyelerimizi Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ortaklıklar kurarak yatırım yapmaya teşvik etmek ve ilgilileri bilinçlendirmek. MÜSİAD’ın ve üyelerinin tanıtım noktası olmak üzere Brüksel’de İrtibat Merkezi oluşturarak, iş adamlarımızın Avrupalı ortaklar bulmalarını ve ticarî ilişkiler geliştirmelerini temin etmek.

KOBİ’lerin rekabet gücünü arttırmak üzere, finans yönetimi, şirket birleşmeleri, sektör kümelenmeleri, AR-GE, inovasyon ve markalaşmalarını sağlamak. 22-26 Ekim 2008 tarihinde düzenlenecek Uluslararası İş Forumu’na (IBF) ve MÜSİAD Uluslararası Fuarı’na yurtdışından 2 bin 500 alıcı-yatırımcı işadamını getirmek. AGİT-Avrupa Genişletilmiş İstişare Toplantıları’nı yılda en az 2 kez gerçekleştirmek, Avrupa’daki Türk işadamları ve kuruluşlarıyla temas ve işbirliği projelerini arttırmak. Sektör Kurulları’nda kendi sektörlerinin gelişmesine yönelik ortak “Sektör Kurulları Projeleri” (SKP) geliştirmek. Bilim ve Teknoloji Komisyonu koordinasyonunda işadamları arasında işbirliğini ve e-trade bilincini yaygınlaştırmak. “Bilgi Teknolojileri Ödüllü Teşvik Yarışması” (BİLTRONİK)’e devam etmek. Gençlerimizin enerjisinden ve fikirlerinden yararlanabilmek üzere MÜSİAD Gençlik Kurulu’nu şubelerimizin bulunduğu tüm bölgelerde teşkilâtlandırmak ve 2008 sonuna kadar üye sayısını 1.500’e ulaştırmak. Ülkemizin gelişmesine yönelik sıkıntı duyulan alanlarda özgün, araştırma raporları (Doğu ve Güneydoğu Kalkınma Raporu, Tarımda Rekabet ve Gelişme Raporu, Mesleki Eğitim Raporu, Türkiye Ekonomisi - 2008 Raporu) hazırlayıp ilgililere sunmak.

Ömer Cihad Vardan MÜSİAD başkanlığı koltuğunu Ömer Bolat’tan devralmıştı.

ÜMİT KIZILTEPE / İSTANBUL

23.04.2008


 

Konaklama vergisi kayıtdışını arttırır

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı ile getirilmek istenen yüzde 3 oranındaki konaklama vergisinin kayıtdışılığı teşvik edeceği uyarısında bulundu.

TOBB’dan yapılan açıklamada, döviz açığının ve istihdam sorunun daha da büyüdüğü 2008 yılında, getirilmek istenen verginin ayrıca Türkiye ekonomisinin en canlı sektörüne ve ekonomiye doğrudan vurulan bir darbe olacağına dikkat çekildi. Son yıllarda turizm sektörünün hızlı geliştiği, bunun dış ticaret açığının dörtte birini kapattığı ve istihdam sağladığı ifade edilen açıklamada, “Turizm sektörü sayesinde doğrudan ve dolaylı olarak 40 ayrı sektörde 2.7 milyon kişi istihdam edilmektedir. Turizm sektörünün yılda yüzde 10 büyümeye devam etmesi halinde, her yıl 100 bin kişiye yeni istihdam imkânı sağlanacaktır. Turizmde sorun yaşanması demek, hem döviz açığı hem de istihdam alanında sorun yaşanması demektir” denildi. Planlandığı şekilde yüzde 3’lük verginin ciro üzerinden alınmasının, net kâr rakamına oranlandığında sektörün kurumlar vergisi yükünün yaklaşık ikiye katlanabileceğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi: “Yaklaşık 10 milyar dolarlık konaklama sektöründe bu verginin toplam yükü 300 milyon dolardır. Kaynak sıkıntısı içindeki sektörün şimdi de 300 milyon doları verebilmesi mümkün değildir. Öte yandan konaklama vergisi adı altında toplanacak bu kaynağın, nasıl ve nerede kullanılacağı da açık değildir. Bu durum da ayrı bir sıkıntı oluşturmaktadır.”

/ ANKARA

23.04.2008


 

Domates arttı, biber düştü

Rusya'ya ihracatın hızlanması sebebiyle Antalya toptancı halinde domates fiyatları artarken, biberin ve diğer sebzelerin fiyatları düştü.

Antalya Büyükşehir Belediyesi toptancı halinden alınan bilgiye göre, son dönemlerde Rusya’dan domatese talebin artması, domates birinci ekim döneminin sona ermesi sebebiyle domates fiyatları, geçen haftaya göre arttı. Toptancı halinde, birinci kalite (cam sera) domates 2.10 YTL, salkım domates 2.50 YTL’den işlem gördü. Araka ve baklanın fiyatı 10’ar YKr, dolmalık biberin fiyatı 1.80 YTL, Kaliforniya biber 30 YKr, kapya biber 30 YKr, muhacir biber 10 YKr, taze fasulye 50 YKr, kıvırcık marul 10 YKr, patlıcan 20-30 YKr, pırasanın fiyatı da 10 YKr ucuzladı. Yetkililer, ikinci ekim döneminin ardından sıcaklığın artmasıyla birlikte önümüzdeki haftadan itibaren domatesin bol miktarda pazara gireceğini ve fiyatlarının düşeceğini bildirdi. Sezonun yerli sera üretimi ilk karpuzu da pazara giriş yaptı. Birinci kalite yerli karpuz, kilogramı 1.50 YTL’den, ikinci kalite ise 50 YKr’den alıcı buldu. Yetkililer, bu yıl karpuz üretiminin bol olacağını bildirdi.

/ ANKARA

23.04.2008


 

İnşaat maliyetlerinde artış

Bina inşaat maliyetleri yılın ilk çeyreğinde, 2007’nin aynı dönemine göre yüzde 11.45 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ilk çeyreğine ilişkin bina inşaatı maliyet endekslerini açıkladı. Buna göre Ocak-Şubat-Mart 2008 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre işçilik endeksinde yüzde 12.54 ve malzeme endeksinde yüzde 11.15 artış gerçekleşti. İnşaat maliyetlerinde toplam artış anılan dönemde yüzde 11.45 düzeyinde oluştu. Bina inşaat maliyetleri birinci çeyrekte, bir önceki üç aylık döneme göre toplamda yüzde 9.67 artış gösterdi. Anılan dönemlere göre, işçilik ücretleri yüzde 4.93 artış gösterirken, malzeme fiyatlarında ise yüzde 11.09 artış yaşandı.

/ ANKARA

23.04.2008


 

Kıdem tazminatında geri adım

İstihdam paketi Bakanlar Kurulu’nda görüşülerek imzaya açıldı. Hükümet, istihdamı teşvik etmek için işverenden 5 puanlık prim indirimi yapılmasını kararlaştırırken, kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemeye pakette yer verilmedi.

Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan istihdam paketine ilişkin düzenleme işsizliğin önlenmesi için önemli başlıklar içeriyor. Buna göre, istihdam üzerindeki yükler hafifletilecek. İşverenden de 5 puanlık SSK prim indirimi yapılması kararlaştırıldı. İşveren-taşeron ilişkisi yeniden düzenlenirken, özürlü ve kadın istihdamını teşvik edecek bazı düzenlemeler yapılacak. İşsiz vatandaşların işe girebilmesi için bazı eğitim programları devreye sokulacak. İşsizlik sigortası ödeneği de artırılacak.

/ ANKARA

23.04.2008


 

İMKB’de tatil günü

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB), bugün tam gün resmî tatil olması sebebiyle, borsa pazar ve piyasalarında işlem ve takas yapılmayacak.

İMKB’den konuya ilişkin olarak yapılan duyuruda, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın tam gün resmî tatil olması sebebiyle borsa pazar ve piyasalarında işlem ve takas yapılmayacağı ifade edildi.

/ İSTANBUL

23.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri