Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Hillary direkten döndü

ABD'de Demokrat Partinin başkan adayının belirlenmesi için devam eden süreçte büyük eyaletlerden Pennsylvania’da düzenlenen önemli ön seçimde Hillary Clinton, rakibi Barack Obama’yı yenilgiye uğrattı. Clinton, oyların yaklaşık yüzde 55’ini alırken, Obama yüzde 45’te kaldı. Bu sonuçla birlikte Hillary, şimdiye kadar geride gittiği yarışta moral kazandı ve mücadeleye sonuna kadar devam edeceğini vurguladı.

Clinton, Pennsylvania’daki zaferinin ardından yandaşlarına hitaben yaptığı konuşmada, “bazıları işimin bittiğini düşünüyordu, benim çekilmem gerektiğini söylüyordu. Ancak Amerikan halkı pes etmez, zaten

Amerikan halkının da pes etmeyecek bir başkana ihtiyacı var. Sizlerin sayesinde şimdiye kadarki gidiş tersine dönüyor” dedi. Obama ise, taraftarlarına hitaben konuşmasında, Clinton’a pek bir eleştiri yöneltmeyerek, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığını aylar önceden garantileyen John McCain’i hedef aldı ve kasımdaki başkanlık seçiminde McCain’i yenebilecek ismin kendisi olduğunu söyledi. Pennsylvania’da Demokrat seçmenlerin önemli bölümünü oluşturan kadınlar, yaşlılar ve alt ve orta gelir gruplarından çalışan kesimlerin mensupları, büyük ölçüde Clinton’ı tercih ederken, Obama, siyahlardan ve büyük kentlerdeki yüksek eğitimli ve üst gelir grubu seçmenlerden oy aldı. Tutucu kesimlerin Hillary’yi, liberallerin Obama’yı seçtiği gözlendi.

Demokrat Partide bundan sonra geriye toplam sadece yedi eyalette ve iki bölgede yapılacak ön seçimler kaldı. Bundan sonraki ilk önemli ön seçimler, iki hafta sonra 6 Mayısta Indiana ve North Carolina eyaletinde düzenlenecek. Ön seçimlerde seçmenler, doğrudan başkan aday adaylarına değil, daha sonra düzenlenecek parti kurultayında partinin başkan adayını seçecek delegelere oy veriyor. Dolayısıyla aday adayları, ön seçimlerde “delege kazanıyor”.

4 bin 49 delegesi bulunan Demokrat Partide başkan adaylığını garantilemek için 2 bin 25 delege kazanmak gerekiyor. 4 bin 49 delegenin yaklaşık 3 bin 250’sini, ön seçimlerde belirlenen delegeler, 800’e yakınını da, parti yöneticileri, Kongre üyeleri, valilerin de dahil olduğu “süper delegeler” oluşturuyor. Seçilen delegeler ve tutumlarını şimdiye kadar belirlemiş süper delegeler gözönüne alındığında halen Obama’nın bin 700’e yakın, Clinton’ın da bin 570’e yakın delegesi bulunuyor. Pennsylvania’nın sonuçları gözönüne alındığında, Obama ile Clinton arasında yaklaşık 130 olan delege sayısı farkının 120 dolayına düşmesi bekleniyor.

Bu durumda, geriye kalan yedi eyalet ve iki bölgedeki ön seçimler tamamlandıktan sonra bile, Obama ile Clinton’ın, başkan adaylığını garantilemek için gereken 2 bin 25 delege sayısına ulaşması ihtimali hemen hemen bulunmuyor. Uzmanlara göre, böyle olunca da, Demokrat Partinin başkan adayının, ancak Ağustos sonunda Denver’da düzenlenecek parti kurultayında, tutumlarını henüz belirlememiş süper delegelerin oylarıyla belirlenmesi ihtimali çok güçlenmiş bulunuyor. Demokrat Parti’nin bazı ileri gelenleri ise, yarışın bu kadar uzamasının partiyi yıpratacağını ve Cumhuriyetçi aday McCain’in işine yarayacağını dile getiriyor.

/ WASHİNGTON

24.04.2008


 

ABD’yi kimse kurtaramaz

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD’nin siyasi ve ekonomik bir buhran içinde bulunduğunu ve onu bu krizden hiç kimsenin çıkaramayacağını söyledi.

Ahmedinejad, ülkenin batısındaki Hemedan şehrinde yaptığı ve devlet televizyonundan canlı yayımlanan konuşmada, bugün dünyadaki sorunların temelinin “inançsızlık ve adaletsizlik” olduğunu ifade etti. İsim vermeden ABD Başkanı George Bush’u eleştiren Ahmedinejad, “Bana göre o büyük gücün başkanı (Bush), dünyanın en çaresiz insanıdır. Çünkü onun yaşamında Allah’ın ve inancın yeri yok” dedi. Dünya ekonomisinin büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya kaldığını ve bunun nedeninin de adaletsizlik olduğunu söyleyen Ahmedinejad, şunları kaydetti: “Bugün ABD’deki bazı bankalar krizde bulunuyor. Bu kriz kendi sınırlarını da aşmış bazı ülkelere de yayılmıştır. ABD’nin krize girmesinin nedeni, 50 yıldır dünyanın mazlum milletlerinin kaynaklarını yağmalamasıdır. Ancak şimdi bu 50 yıldır süren durum değişti. Milletler, artık büyük güçlerin baskılarını kabul etmiyor, direniyor ve emperyalizme tahammül göstermiyor. Bu yüzden dünyanın başına açtıkları sorunlar artık kendilerine yönelmiştir. Bunu burada söylemeliyim ki, Allah’ın lütfuyla bu sorunlarla karşı karşıya kalacaklar. Bu da onların büyüklüğünü sona erdirecek.”

/ TAHRAN

24.04.2008


 

İran Cumhurbaşkanı taksit taksit kabineyi dağıtıyor

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, maliye bakanının ardından içişleri bakanını da görevden aldı.

Yarı resmi Mehr ajansının haberine göre Ahmedinejad, İçişleri Bakanı Hüccetülislam Mustafa Purmuhammedi’yi görevden alarak, yerine vekaleten Sayıştay Başkanı Muhammed Rıza Rahimi’yi getirdi. Valilik ve milletvekilliği de yapan Rahimi, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde valilik görevinden alınmıştı. İçişleri bakanının, 25 Nisan Cuma günü yapılacak meclis seçimlerinin ikinci turundan önce değiştirildiğine dikkat çekiliyor. İran anayasasına göre cumhurbaşkanı, bakanlığa vekaleten 3 aylığına birini atayabiliyor. Ancak cumhurbaşkanının bu sürede meclise isim bildirmesi ve onun meclisten güvenoyu alması gerekiyor. Ahmedinejad, Maliye Bakanı Davut Daniş Caferi’yi görevden alarak yerine Hüseyin Semsami’yi getirmişti. Ahmedinejad, hükümeti kurduğu Ağustos 2005’ten bu yana toplam 21 bakandan, sosyal refah, kooperatif, eğitim, petrol ve sanayi bakanlarını değiştirmişti.

/ TAHRAN

24.04.2008


 

İran, UAEK işbirliğini kabul etti

İran, nükleer silah yapmaya çalıştığı yönündeki iddiaları araştırması için Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliğini kabul etti.

UAEK sözcüsü Melissa Fleming, kurumun merkezi Viyana’da yaptığı açıklamada, Tahran yönetiminin hakkındaki iddialarla ilgili olarak, mayıs ayında UAEK yetkililerine gerekli kolaylıkları sağlayacağını ümit ettiklerini söyledi. Fleming, UAEK ile İran yönetimi arasındaki işbirliği anlaşmasına hafta başında Tahran’ı ziyaret eden UAEK Başkan Yardımcısı Olli Heinonen’in görüşmelerinde varıldığını ifade etti. Olli Heinonen başkanlığında bir heyet önceki gün Tahran’da İranlı yetkililerle görüşmüştü. Görüşmelerden sonra taraflar açıklama yapmamıştı.

/ VİYANA

24.04.2008


 

İsrail Gazze’ye akaryakıt ikmaline başladı

İsrail, Gazze Şeridi’nde tek olan ve kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan elektrik santralinin ihtiyacını karşılamak için fuel oil ikmaline yeniden başladı.

İsrail ordusu, fuel oil teslimatının başladığını duyururken, Gazze’ye 1 milyon litre fuel oil gönderileceğini, bunun da santralin en az 3 gün çalışması için yeterli olduğunu belirtti. İsrail ordusu bugün ayrıca, Sufa geçişi aracılığıyla da 85 TIR dolusu insani yardım malzemesinin de Gazze’ye gönderildiğini bildirdi. Gazze’deki Filistin Enerji İdaresi Başkan Yardımcısı Kenan Ubeyd, fuel oil tankerlerinin boşaltma işlemi için geldiğini doğrularken, İsrail tarafının santralin çalışması için gereken akaryakıt ikmalinin dışında, ocaklarda kullanılan gazlarla diğer petrol ürünlerini göndermediğini kaydetti.

/ KUDÜS

24.04.2008


 

Fransızlar Sarkozy’den umudunu kesti

Fransa'da yapılan bir kamuoyu araştırması, bir yıldır cumhurbaşkanı koltuğun oturan Nicolas Sarkozy’den mutsuz olanların oranının yüzde 72 civarında olduğunu ortaya koydu.

Ifop kamuoyu araştırma merkezinin anketine göre, Sarkozy’den mutlu olanların oranı yüzde 28. Fransa’da 2003 yılında yapılan kamuoyu araştırması, Jacques Chirac’ın, cumhurbaşkanı koltuğunu oturduktan bir yıl sonraki popülaritesinin yüzde 58 civarında olduğunu ortaya koymuştu. Ifop’un araştırmasına göre Fransızların yüzde 65’i, Sarkozy’nin seçimler öncesi verdiği sözleri yerine getirmediğini düşünüyor.

/ PARİS

24.04.2008


 

Chavez: Gıda fiyat artışları yoksulların katliâmı

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, artan gıda fiyatlarının dünya yoksulları için katliam olacağını ve küresel çapta bir beslenme krizi çıkardığını kaydetti.

Chavez, televizyonda yayınlanan konuşmasında, BM’nin, açlık ve yetersiz beslenmenin neden olduğu ölümlerle ilgili verilerine atıfta bulunarak, “dünyada şu anda olan, gerçek bir katliam” diye konuştu. Sorunun, gıda üretimi sorunu olmadığını belirten Chavez, “Sorun, dünyanın ekonomik, sosyal ve siyasi modelinden kaynaklanıyor. Kapitalist düzen kriz yaşıyor” dedi.

/ CARACAS

24.04.2008


 

Abbas İsrail ağzıyla konuştu: Carter başarısız

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD’nin eski başkanlarından Jimmy Carter’ın, bölgede Hamas ile yaptığı görüşmelerin başarısızlığa uğradığını söyledi.

Abbas, İzlanda’nın başkenti Reykavik’te gazetecilere yaptığı açıklamada, Carter’ın Hamas’a doğru tavsiye verdiğini, Hamas’a, iki devletli çözümü kabul etmesi ve İsrail ile geçmişte yapılan anlaşmaları kabul etmesi çağrısında bulunduğunu belirterek, ‘’Ancak ne yazık ki, onları ikna etmekte başarısız oldu ve ziyareti olumlu neticelerle sonuçlanmadı’’ dedi.

/ REYKAVİK

24.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri