Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İran-Azerbaycan arasında gerilim

İran'da Farsça yayımlanan muhafazakar Kephan gazetesi sınır polisinin 2 İranlı'yı "suçsuz yere" öldürdüğünü iddia etti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hüseyni de olayın geçen Çarşamba günü meydana geldiğini teyit etti ve konunun incelenmesi için Azerbaycan’a bir heyet gönderdiklerini söyledi.

İran Azerbaycan yönetiminden, Buşehr nükleer santralına yük taşıyan Rus araçlarının geçişine izin vermesini istedi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, haftalık basın toplantısında konuya ilişkin soru üzerine, Rusya’dan Buşehr santralının tamamlanması için gönderilen bazı teçhizatın İran’a geçişine Azerbaycan yetkililerince izin verilmediğini belirtti. Azeri makamlarından söz konusu teçhizatın serbest bırakılması için talepte bulunduklarını bildiren Hüseyni, Azerbaycan’ın Tahran büyükelçisinden de bekletilen teçhizatın en kısa zamanda gönderilmesini istediklerini kaydetti. Sözcü Hüseyni, Buşehr nükleer santralının yapımına ilişkin imzalanan anlaşma kapsamında konunun asıl muhatabının Rusya olduğunu, onların da konuyu takip ettiğini söyledi. Buşehr nükleer santralını Rusların inşa ettiğini hatırlatan Hüseyni, Rusya’dan gönderilen teçhizatta uluslar arası anlaşmalara aykırı bir şey olmadığını, bunların İran’a iletilmesinin önünde de bir engel bulunmadığını ifade etti. Azeri Devlet Gümrük Komitesi, İran’daki Buşehr nükleer santralının yapımı için Rusya’dan İran’a nükleer teknoloji malzemesi taşıyan araçların 29 Marttan bu yana Azerbaycan-İran sınırında tutulduğunu, söz konusu araçların geçişine özel izin alınması gerektiği halde bu işlemin yapılmadığı gerekçesiyle müsaade edilmediğini açıklamıştı.

Öte yandan İran’da Farsça yayımlanan muhafazakâr Keyhan gazetesi, Azeri sınır polisinin 2 İranlı’yı “suçsuz yere” öldürdüğünü iddia etti. Gazetenin haberine göre, Azerbaycan’a yasa dışı yollardan giren 20 yaşındaki 2 İranlı, ülkelerine dönüşlerinde Azerbaycan polisince arkalarından vurularak öldürüldü.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hüseyni de olayın geçen Çarşamba günü meydana geldiğini teyit etti ve konunun incelenmesi için Azerbaycan’a bir heyet gönderdiklerini söyledi.

Öldürülen gençlerin cesetlerinin İranlı yetkililerce teslim alındığını bildiren Hüseyni, konunun kendileri açısından kabul edilemez olduğunu ve olayı kınadıklarını belirtti.

/ TAHRAN

28.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Karzai suikasttan yara almadan kurtuldu

  İran-Azerbaycan arasında gerilim

  Nihayet sıra Aziz’e geldi

  Taçi, Tadiç ziyaretini yorumladı

  ABD: Hamas’ta değişiklik yok !

  İran: ABD'den saldırı beklemiyoruz

  Abbas’dan Türkiye’nin arabuluculuğuna destek

  Bush haleflerini alaya aldı

  Dünyanın merkezi Mekke

  32 bin pencereli kule Malezya’nın sembolü oldu


 Son Dakika Haberleri