Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Böyle kuraklık görmedim

Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki hububat alanlarında inceleme yapan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Güneydoğu’daki kuraklık konusunda çiftçileri uyardıklarını, alternatif ürüne yönelmelerini söylediklerini kaydetti. Eker, ‘’Yıllarca bu bölgede yaşadım, ilk kez böylesini gördüm’’ dedi.

KP Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ve Çınar İlçe Belediye Başkanı Vecdi Arzu ile Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki hububat alanlarında inceleme yapan Bakan Eker, Mart ayından bu yana durumun farkında olduklarını ve sürekli inceleme yaptırdıklarını belirtti. Kuraklık konusunda çiftçileri uyardıklarını, alternatif ürüne yönelmelerini söylediklerini kaydeden Eker, ancak çimlenme için toprakta gereken rutubet olmayınca yapacak hiçbir şeyin bulunmadığını, ne ekilirse ekilsin yeşermeyeceğini söyledi.

Sulama imkânları bulunan ve erken davranan çiftçilerin ürünlerini sulayarak kurtardığını, ancak geri kalan alanların kuruduğunu ifade eden Eker, şöyle konuştu: ‘’Bu gördüğünüz tarlanın şimdi yeşil ve hububatın yarım metre boyda olması gerekiyordu. Ben, bugüne kadar hiç böyle bir şey görmedim. Yıllarca bu bölgede yaşadım, ilk kez böylesini gördüm. Vatandaşın kendi imkânlarıyla suladıklarını görüyorsunuz, sulananlar yeşil ama geri kalanlar kurumuş. Şu durum, GAP ile şu anda hükümet olarak aldığımız kararın önemini ve bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğinin delili. En kısa zamanda bu toprakların suyla buluşturulması lâzım. Bu bölgelerin hepsini sulamak için barajlarda su var. Şimdi biz, bunların projesini önümüzdeki 4 yıl içinde bitirmiş olacağız ve bir milyon hektar alanı sulayacağız. Yapacağımız şey, barajlardaki suyu tarlalarla buluşturmak.’’ Bakan Eker, kuraklık konusundaki teknik çalışmaların sürdüğünü aktararak, ‘’Toprak sürülmüş, tohum ve gübre atılmış, emek var ama kurumuş. Teknik incelemeler sürüyor. Bunların neticesinde bazı çalışmalar yapacağız. Şu an itibariyle kesin bir şey söylemek doğru değil. Ancak sonuçlandığında kamuoyu ile paylaşılır’’ diye konuştu.

Kuraklığın ekinler kadar meraları ve hayvancılığı da etkilediğine dikkati çeken Eker, mera otlarının cılız kalması sebebiyle hayvancılık yapanların başka yerlere gitmekte olduğunu kaydetti. Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem de Bakan Eker’e bütün il genelinde benzer durumun yaşandığını, Diyarbakır’da şu anda sulanan alanların dışındaki hiçbir tarlada hasat yapılamayacağını söyledi.

/ DİYARBAKIR

28.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Böyle kuraklık görmedim

  Kuraklık, hayvancılığı vurdu

  Bakan Şimşek: GAP “iş kapısı” olacak

  En büyük sıkıntıların başında işsizlik geliyor

  TPAO, sismik veri çalışması yaptıracak


 Son Dakika Haberleri