Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Gül ve Erdoğan’a 1 Mayıs mektubu

Uluslararası emek örgütleri, 1 Mayıs’ta İstanbul’da yaşanan olaylar sebebiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderdi. 155 ülkede 168 milyon üyesi bulunan ITUC’un, Genel Sekreter Guy Ryder imzasıyla Başbakan Erdoğan’a gönderdiği mektupta, yaşanan olaylara tepki gösterilerek, gösterilerde polisin aşırı güç kullanmasının “esefle kınandığı” belirtildi

luslararası emek örgütleri, 1 Mayıs’ta İstanbul’da yaşanan olaylar nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderdi. Alınan bilgiye göre, DİSK ve KESK, 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda yapılmak istenen kutlama nedeniyle yaşanan olaylarla ilgili üyesi oldukları uluslararası emek örgütlerini bilgilendirdi. Bu amaçla, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Avrupa Sendikal Konfederasyonu (ETUC) ve Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) bilgi notları ve açıklamalar gönderildi.

Bunun üzerine, 155 ülkede 168 milyon üyesi bulunan ITUC’un, Genel Sekreter Guy Ryder imzasıyla Başbakan Erdoğan’a gönderdiği mektupta, yaşanan olaylara tepki gösterilerek, gösterilerde polisin aşırı güç kullanmasının ‘’esefle kınandığı’’ belirtildi.

Mektupta, ITUC üyesi 3 konfederasyonun Taksim Meydanı’nda yapmak istedikleri gösterinin yasakladığı ve sendikaların eylemlerini gerçekleştirdiği taktirde ‘’orantılı güç kullanılacağı söylenerek tehdit edildiği’’ öne sürüldü.

Sendikaların yürüyüşlerini başka şekilde gerçekleştireceklerini söylemeleri bile dikkate alınmadan polisler tarafından güç kullanıldığı dile getirilen mektupta, polisin müdahalesi sırasında DİSK Genel Merkezi’ne zarar verildiği, yaralananlar olduğu, bazı sendika üyelerinin gözaltına alındığı ifade edildi.

Görüntülerin, polisin aşırı davranıp davranmadığı konusunda çok az şüpheye yer bıraktığı görüşüne yer verilen mektupta, şunlar kaydedildi: ‘’Türkiye’deki üyelerimiz ve İstanbul Barosu’ndan gelen raporlar polisin göstericilere aşırı güç kullandığını söylüyor. İnsanların gösteri için toplanmasının bile kendi başına bir suç teşkil ettiğinin söylenerek ‘orantılı güç’ kullanılacağına dair tehditler bir yana, polisin göstericilere karşı kullandığı şiddet kesinlikle orantısız ve kabul edilemezdir. Bu nedenle, Türkiye’nin, altına imza attığı temel ILO sözleşmelerinde yer alan temel sendikal hakların ve örgütlenme özgürlüğü ilkelerinin gereklilerini garanti altına alması yönünde sizlere çağrıda bulunuyorum.’’

’’İNSAN HAKLARI AÇISINDAN

KABUL EDİLEMEZ’’

160 ülkeden 20 milyon üyesi bulunan Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI) da 1 Mayıs’ta İstanbul’da yaşanan olaylarla ilgili Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’a birer mektup gönderdi. Genel Sekreter Peter Waldoff imzasını taşıyan mektuplarda, yaşan olaylardan örnekler verilerek, ‘’Gerekçesiz ve orantısız olarak kullanılan bu gücün, vatandaşları durdurmak için denenmesi insan hakları açısından kesinlikle kabul edilemez. AB’ye girme amacında olan Türkiye, AB’nin öncelikli prensiplerini hâlâ hiçe saymakta ve kötü yolları denemektedir. Eğer Türkiye, AB ile birleşmeyi istiyorsa, örgütlenme özgürlüğü ve barışçı toplantı hakları da dahil olmak üzere demokrasi ve insan hakları yükümlülüğüne uygun davranmak zorundadır’’ denildi. Mektupta, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmak isteyenlere yönelik müdahaleler, ‘’temel insan haklarının ve sendikal hakların doğrudan ihlali’’ olarak nitelendirilerek, Hükümetin, ILO’nun sendika özgürlüğü ve örgütlenme ve toplu pazarlık konulu sözleşmelerine uygun davranması talep edildi.

Avrupa’daki 36 ülkeden yaklaşık 60 milyon üyesi bulunan Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC), konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İstanbul’da 1 Mayıs’ta yaşanan olayları, sendikacıların gözaltına alınmasını ve yaralanmasını kınadı. Açıklamada, ‘’Hükümetin bir kez daha sosyal ve sendikal hakları içeren temel hakları korumak ve kabullenmek konusunda başarısız olduğu, Avrupa Komisyonu’na ve Hükümete sendikal haklara saygı gösterilmesi konusunda yapılan baskıların süreceği’’ belirtildi.

Uluslararası Sendikalar Ağı Küresel Birliği (UNI Global Union), Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel Hizmet Sendikaları Federasyonu (ICEM), Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF) da yaptıkları açıklamalarla Türk-İş, DİSK ve KESK’e destek vererek, 1 Mayıs’taki polis müdahalesine tepki gösterildi.

/ Ankara

08.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gül ve Erdoğan’a 1 Mayıs mektubu

  Güvenli sürüş, alkolsüz sürücü!

  Suriye’ye gitmenin tam zamanı

  Senaryolarla ilgili değilim

  Mahallî seçim hazırlığı erken başladı

  CHP’den hükümete ‘’1 Mayıs’’ gensorusu

  Tüzmen: İranla enerji alanında işbirliği yapacağız

  Kıdem tazminatında mutabakat aranacak

  Partilere hazine yardımı mahkemelik

  Cağaloğlu kitap satış mağazamız açılışa hazır

  Özcan, Kafkasya konferansında konuşacak

  Bakanlıktan geliyorum diyen hırsız!

  Akdeniz Birliği asla AB’nin alternatifi değil

  Hükümet emanet parayı istediği gibi kullanamaz

  Urfa kuraklıktan kavruluyor

  Işıl Karakaş AİHM’deki görevine başladı

  Tarım işçileri için kanun teklifi

  Teknoloji Yüksek Kurulu 16 Mayıs’ta toplanacak

  İş müfettişleri, kömür ocaklarına ceza yağdırdı

  Bakan Yıldırım’ın, şikâyet kapısı açık