Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Urfa kuraklıktan kavruluyor

Türkiye’nin en verimli tarım arazilerinin bulunduğu Şanlıurfa, bu yıl kuraklıktan en çok etkilenen illerin başında geliyor. Türkiye’nin en büyük ikinci tahıl ambarı konumundaki Şanlıurfa’da, kuru tarımın yapıldığı alanlarda ilkbahar ve kış aylarında yeterli yağış düşmemesi sonucu etkili olan kuraklık nedeniyle bazı çiftçiler tarlalarını yeniden sürerken, nadasa bırakılan bazı tarlalarda koyunlar otlatılıyor.

Nisan ayı uzun yıllar sıcaklık ortalamasının 33.9 derece olduğu Şanlıurfa’da, bu yıl aynı dönemde sıcaklıklar zaman zaman 34-35 dereceye kadar yükseldi. Buna karşılık geçen yılın ilk çeyreğinde metre kareye 457 milimetre yağışın düştüğü kentte, bu yıl yağış ortalaması 180 milimetreye kadar geriledi. Kuraklığın boyutunun belirlenmesi için geçen hafta bir toplantı yapan ve bazı köylerde incelemelerde bulunan Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, kuraklıktan etkilenen alanları belirlemeye çalışıyor.

Şanlıurfa Tarım İl Müdürü Abdullah Keskin, yaptığı açıklamada, bu yıl özellikle kuru tarımın yapıldığı buğday, arpa ve mercimek ekili alanlarda kuraklığın etkili olduğunu belirtti. İl genelinde 9.4 milyon dekar hububat ekili alanın, ancak 3.6 milyon dekarlık bölümünün sulanabildiğini aktaran Keskin, 5.8 milyon dekarlık arazide ise kuru şartlarda tarım yapıldığını kaydetti. Şanlıurfa’da uzun yıllar yağış ortalamasının 450 milimetrenin üzerinde gerçekleştiğini, ancak bu yıl yağış ortalamasının 183 milimetreye kadar gerilediğini aktaran Keskin, şunları söyledi: ‘’Bu yıl özellikle kuru tarımın yapıldığı buğday, arpa ve mercimek ekili alanlarda kuraklık etkili oldu. Bu arazilerde rekolte kayıpları olacaktır. Kuraklıktan etkilenen çiftçilerimizin bize müracaat etmesi durumunda, İl Hasar Tespit Komisyonu yerinde inceleme yaparak, hasarın boyutunu belirleyecektir. Uygulamadan bütün mal varlığının yüzde 40’ının üzerinde zarar gören üreticilerimiz faydalanabilir.’’

/ Şanlıurfa

08.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gül ve Erdoğan’a 1 Mayıs mektubu

  Güvenli sürüş, alkolsüz sürücü!

  Suriye’ye gitmenin tam zamanı

  Senaryolarla ilgili değilim

  Mahallî seçim hazırlığı erken başladı

  CHP’den hükümete ‘’1 Mayıs’’ gensorusu

  Tüzmen: İranla enerji alanında işbirliği yapacağız

  Kıdem tazminatında mutabakat aranacak

  Partilere hazine yardımı mahkemelik

  Cağaloğlu kitap satış mağazamız açılışa hazır

  Özcan, Kafkasya konferansında konuşacak

  Bakanlıktan geliyorum diyen hırsız!

  Akdeniz Birliği asla AB’nin alternatifi değil

  Hükümet emanet parayı istediği gibi kullanamaz

  Urfa kuraklıktan kavruluyor

  Işıl Karakaş AİHM’deki görevine başladı

  Tarım işçileri için kanun teklifi

  Teknoloji Yüksek Kurulu 16 Mayıs’ta toplanacak

  İş müfettişleri, kömür ocaklarına ceza yağdırdı

  Bakan Yıldırım’ın, şikâyet kapısı açık