Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Çalışma hayatında yeni dönem

Emek kesiminin yoğun tepki göstermesine rağmen hükümetin çok küçük revizyonlarla Meclis’ten geçirdiği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Kanunu Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasının ardından Resmî Gazete’de yayınlandı.

Yasa ile kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşının kademeli olarak 65’e yükseltilmesi düzenlendi. Prim ödeme gün sayısı da 7 binden 7 bin 200’e çıkarıldı. Ayrıca, gazetecilik başta olmak üzere bazı sektörlerde uygulanan fiilî hizmet zammı ise kaldırıldı. Yasa ile emeklilik yaşında kademelendirme getirilerek, kadın ve erkeklerde 2048 yılından sonra 65 yaşında emekli olacak. SSK kapsamında çalışanlarda aranan prim ödeme gün sayısı, 7 binden 7 bin 200’e yükseltildi. Sigortalılar, en az 5 bin 400 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olma koşuluyla yaşlılık aylığı alabilecek. Emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı, her yılın aralık ayında açıklanan TÜFE ile o yılın GSYİH gelişme hızının yüzde 30’unun toplamına bir tam sayının ilave edilmesiyle bulunacak. Düzenleme yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa devlet memuru olanlar, genel sağlık sigortası kapsamına alınacak.

Sigortalıya, hastalık ve analıktan dolayı ortaya çıkan iş görememezlik süresince, günlük iş görememezlik ödeneği verilecek. Emzirme ödeneğinden sigortalı kadın, sigortalı erkeğin çalışmayan eşi ile Bağ-Kur’lular da yararlanacak. SSK’lı, Bağ-Kur’lu ve yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren devlet memuru olanlar, meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmeleri durumunda malûl sayılacak. Ancak, çalışma gücünü işe girmeden önce kaybettiği belirlenenler malûllük aylığı alamayacak. Yedek subay ve er olarak silâh altındayken malûl olanlarda ise bu şart aranmayacak. Malûllük aylığı bağlanabilmesi için en az 10 yıl sigortalı olma ve toplam bin 800 gün prim ödeme şartı aranacak. Hak sahiplerine verilecek cenaze yardımı tutarı, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu’nun teklifi ve Bakan’ın onayıyla belirlenecek. Kız çocukları, aylık veya gelirinin 2 yıllık tutarı kadar evlenme yardımı alacak.

FİİLÎ HİZMET ZAMMI KALDIRILDI

Zabıta, gazeteci, uçuş personeli, san'atçıların erken emekli olmasını sağlayan fiilî hizmet zammıyla yürürlülükten kaldırılırken, ateş karşısında çalışanlar, cam sektöründe ve cıvalı ortamlarda bulunanlar ile yer altı madenlerinde çalışanlar fiilî hizmet zammından yararlanabilecek. Özel ve vakıf hastanelerinin, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, sağlık hizmetlerinin maliyeti, yapılan sübvansiyonlar gibi kriterler dikkate alınarak, bu bedellerin bir katına kadar ilâve ücretini Bakanlar Kurulu belirleyecek. Bu tavan dahilinde alınabilecek ilâve ücret oranları, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenecek.

/ Ankara

09.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Klasik McDonald’s Kahvaltı Türkiye’de

  Petrol fiyatları 124 dolara dayandı

  Çalışma hayatında yeni dönem

  IMF, Türkiye’yi görüşecek

  Tekstilpark’ın temeli atıldı

  RB’den annelere kahvaltı hediyesi

  MB başkan yardımcılığına Turhan atandı